«Τώρα πρέπει να κυβερνήσουμε». Με τη φράση αυτή συνόψισε κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ την πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, σε ένα ασφυκτικό χρονικό και οικονομικό πλαίσιο και με τις ισορροπίες που πρέπει να τηρήσει να προξενούν ιλίγγους σε βουλευτές και υπουργούς.
Το σύνθετο περιβάλλον στο οποίο καλούνται να κινηθούν ο Αλ. Τσίπρας και οι υπουργοί του έχει ήδη προξενήσει πολλούς προβληματισμούς. Η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου έχει διαμορφώσει τα όρια μέσα στα οποία η κυβέρνηση μπορεί να κινηθεί και το ζητούμενο υπό αυτές τις συνθήκες είναι πώς θα κατορθώσει να ψηφίσει (αλλά κυρίως να εφαρμόσει) μέτρα τα οποία θα λύσουν αφενός το πιεστικό πρόβλημα της εξεύρεσης εσόδων και αφετέρου της τήρησης κάποιων προεκλογικών υποσχέσεων· τουλάχιστον εκείνων που εμπίπτουν στην κατηγορία «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» ή προς εκείνες που μπορεί να απογοητευθούν ευκολότερα και γρηγορότερα.
Ο… χαιρετισμός στην Μπούντεσταγκ
Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να δοθεί προτεραιότητα στις νομοθετικές ρυθμίσεις για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και σίτισης προς τους απόρους και ανέργους, στο νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, στην προστασία της πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας ως 300.000 ευρώ από τους πλειστηριασμούς, στην τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, στην πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς και στην πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής προς διερεύνηση του πώς μπήκαμε στα μνημόνια.
Οπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, οι εξαγγελίες αυτές του Υπουργικού Συμβουλίου της Παρασκευής δεν ήταν αποτέλεσμα συνεννόησης με τους δανειστές. Υπό αυτή την έννοια, κάποιες μπορεί να θεωρηθούν μονομερείς ενέργειες και να μη λάβουν έγκριση από τους «θεσμούς». Παρά ταύτα, είναι σαφές ότι με τον τρόπο αυτόν ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να διαβεβαιώσει για τις προθέσεις του να φανεί συνεπής προς τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.
Λίγη ώρα νωρίτερα πάντως ο Πρωθυπουργός είχε φροντίσει να ευχαριστήσει τους γερμανούς βουλευτές για την υπερψήφιση της συμφωνίας παράτασης της δανειακής σύμβασης. Με δήλωσή του στο Euronews ο κ. Τσίπρας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το γερμανικό Κοινοβούλιο έδωσε σήμερα ψήφο εμπιστοσύνης στην Ευρώπη. Χαιρετίζουμε την ψήφο των γερμανών συναδέλφων μας ως πολιτική πράξη λογικής και δημοκρατίας. Ως πράξη επικύρωσης του διπλού σεβασμού που μας χαρακτηρίζει. Από τη μια στους κοινούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ευρωζώνης, όπως διατυπώνονται στις Συνθήκες, και από την άλλη στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, όπως αυτή εκφράζεται με την ψήφο των λαών στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης».
Οπως σημείωναν κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, «αυτά είναι τα εύκολα». Ως «δύσκολα» περιγράφουν όσα νομοσχέδια θα ακολουθήσουν και θα αφορούν την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η οποία και θα αξιολογηθεί προκειμένου να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας, με το πρόβλημα της ρευστότητας να δημιουργεί συνθήκες εκτάκτου ανάγκης.
Στο πεδίο αυτό, οι προειδοποιήσεις από το εσωκομματικό μέτωπο ήταν σαφείς την προηγούμενη εβδομάδα. Την ώρα που ο Πρωθυπουργός ανέφερε στην ΚΟ ότι η κυβέρνηση θα κριθεί από την αποτελεσματικότητά της, ο Π. Λαφαζάνης απαντούσε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει καμία ιδιωτικοποίηση στην Ενέργεια.
Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι κάθε νομοσχέδιο που θα έρχεται στη Βουλή, προς υλοποίηση της συμφωνίας, θα αποτελεί και μια κοινοβουλευτική δοκιμασία, καθώς η αριστερή πτέρυγα βρίσκεται ένα βήμα πριν από το «τελεσίγραφο».
Η ενεργοποίηση Δραγασάκη
Τα πρώτα δείγματα ουσιαστικού προβληματισμού και ανησυχίας παρουσιάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, έχοντας πάρει το πράσινο φως να ανακοινώσει τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, άκουσε με τρόμο ότι υπάρχει ενδεχόμενο να πρέπει να τροποποιήσει ή να αναβάλει τη διάταξη που προανήγγειλε, λόγω των όσων περιλαμβάνονται στη συμφωνία. Για τον λόγο αυτόν αλλά και για την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού είχε μια μακρά συζήτηση με τον κ. Τσίπρα, στο περιθώριο της συνεδρίασης της ΚΟ.
Την ίδια περίπου ώρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκης άρχισε να ασκεί την επιρροή του και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, έχοντας επίγνωση του προβλήματος που απειλεί όσο κανένα άλλο τη χώρα: αυτό της ρευστότητας και της κάλυψης υποχρεώσεων προς το εσωτερικό και το εξωτερικό.
Ο κ. Δραγασάκης συγκάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα μια υπουργική σύσκεψη (από την οποία απουσίασε ο Γιάνης Βαρουφάκης), ενώ υπό την πίεση των εξελίξεων μετέβη εσπευσμένως την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να συμμετάσχει σε έκτακτη σύσκεψη υπό τον Αλ. Τσίπρα, παρόντος αυτή τη φορά και του υπουργού Οικονομικών.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτός που αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλίες εντός των επομένων ημερών και εβδομάδων, προκειμένου να τεθούν ζητήματα εναρμόνισης της στάσης βουλευτών, υπουργών και κομματικών στελεχών και να λειτουργήσει η κυβέρνηση υπό ένα ενιαίο κέντρο λήψης αποφάσεων.
Εισηγήσεις στον πρωθυπουργό
Η πρώτη «καρατόμηση»;
Δεδομένων των συνθηκών και με τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος να γίνονται πλέον εμφανείς, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να κάνει τις πρώτες κινήσεις του στο κόμμα, αρχής γενομένης από τη συνεδρίαση της ΚΕ που ξεκίνησε το Σάββατο το πρωί και θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Κυριακής.
Εισηγήσεις στον πρωθυπουργό
Η πρώτη «καρατόμηση»;
Δεδομένων των συνθηκών και με τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος να γίνονται πλέον εμφανείς, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να κάνει τις πρώτες κινήσεις του στο κόμμα, αρχής γενομένης από τη συνεδρίαση της ΚΕ που ξεκίνησε το Σάββατο το πρωί και θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Κυριακής.
Δεδομένης της αποστασιοποίησης ενός εκ των κορυφαίων στελεχών, του Ι. Μηλιού, από το περιεχόμενο της συμφωνίας, ο Πρωθυπουργός έχει δεχθεί εισήγηση να προχωρήσει σε μια ιδιότυπη «καρατόμηση» του στελέχους της ΠΓ και υπευθύνου του Τομέα Οικονομίας. Σημειωτέον ότι ο κ. Μηλιός είναι ένα από τα λίγα μέλη της Γραμματείας που θα μπορούσαν να παραμείνουν στη θέση τους, καθώς δεν εμπίπτει σε κανενός είδους ασυμβίβαστο. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας μελετούσε το ενδεχόμενο να μην προτείνει εκ νέου τον κ. Μηλιό ως υποψήφιο μέλος της νέας, ολιγομελούς Πολιτικής Γραμματείας.
Μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υλοποίηση αυτού που ο κ. Τσίπρας περιέγραψε ως «ξήλωμα του μνημονιακού καθεστώτος και των εκπροσώπων του». Κατά μία ερμηνεία, η φράση αυτή θα αναδείξει το κατά πόσον ο κ. Τσίπρας είναι διατεθειμένος να ικανοποιήσει τις φιλοδοξίες εκατοντάδων κομματικών στελεχών, τα οποία είναι περισσότερο από πρόθυμα να καταλάβουν κρατικές ή διοικητικές θέσεις.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ