Ο ΣΥΡΙΖΑ και το στοίχημα της αυτοδυναμίας

Παρά το διευρυμένο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ το οποίο αποτυπώθηκε στο σύνολο των δημοσκοπήσεων των τελευταίων 24ώρων και το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσά τους

Παρά το διευρυμένο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ το οποίο αποτυπώθηκε στο σύνολο των δημοσκοπήσεων των τελευταίων 24ώρων και το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσά τους, το ζήτημα της αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος δεν έχει κριθεί και θα αποτελέσει το μεγάλο στοίχημα του κ. Αλ. Τσίπρα το βράδυ της Κυριακής. Αν και όπως εκτιμούν οι εκλογολόγοι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται σε κάποιες περιπτώσεις να βρίσκεται σε «απόσταση αναπνοής» από το όριο επίτευξης αυτοδυναμίας, ωστόσο η καθοριστική παράμετρος που θα κρίνει τα πάντα είναι πόσα κόμματα θα μείνουν εκτός Βουλής. Ετσι, οι αναλυτές θεωρούν πιθανή την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, όχι, ωστόσο, διασφαλισμένη.
Με δεδομένο ότι όσο μεγαλύτερο είναι το αθροιστικό ποσοστό των κομμάτων που δεν θα περάσουν το πλαφόν του 3% τόσο χαμηλώνει ο πήχης της αυτοδυναμίας, όλα θα κριθούν από τις επιδόσεις των ΑΝΕΛ του Π. Καμμένου και του Κινήματος του Γ. Παπανδρέου. Σε σύγκριση με προηγούμενες έρευνες που ευνοούσαν περισσότερο το σενάριο της εξακομματικής Βουλής (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Το Ποτάμι, ΧΑ, ΠαΣοΚ, ΚΚΕ), οι δημοσκόποι δεν αποκλείουν πλέον ο πίνακας των αποτελεσμάτων τη βραδιά της Κυριακής να περιλαμβάνει επτά κόμματα εντός Βουλής (με τους ΑΝΕΛ), αν όχι οκτώ (και με το ΚΙΔΗΣΟ), σύμφωνα με το (παρακινδυνευμένο) δημοσκοπικό σενάριο που αναρτήθηκε στον διαδικτυακό Guardian υπολογίζοντας τον μέσο όρο των δημοσιοποιημένων γκάλοπ, τα οποία πάντως δεν δείχνουν το Κίνημα του κ. Παπανδρέου να κατορθώνει εύκολα τον στόχο του. Καμία μέτρηση δεν το εμφανίζει να περνάει το 3%, όμως το γεγονός ότι σε κάποιες περιπτώσεις βρίσκεται κοντά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο υπό προϋποθέσεις να το κατορθώσει. Βάσει αυτού του σεναρίου μια θεωρητικώς οκτακομματική Βουλή, με τους ΑΝΕΛ και το ΚΙΔΗΣΟ να μπαίνουν οριακά, αποκλείει την αυτοδυναμία και ανοίγει διάπλατα το πεδίο αναζήτησης ευρύτερων συγκλίσεων και συνεργασιών για τον σχηματισμό συμμαχικής κυβέρνησης.
Παρά την ελαφρώς ανοδική πορεία που εμφάνισε στα ποσοστά της η ΝΔ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι διαρροές προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλες (κάποιες έρευνες έδιναν πάνω από 11%) και η συμπίεση που δέχονται εν δυνάμει ψηφοφόροι της, οι οποίοι καταγράφονται στη μεγάλη δεξαμενή των αναποφάσιστων (έχει υπολογιστεί από 8% έως 11,5 %) από την οποία το κυβερνών κόμμα προσδοκά ψήφους, είναι τεράστια εξαιτίας της δημοσκοπικής δυναμικής που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όχι μόνο παγίωσε το σαφές προβάδισμά του έναντι της ΝΔ αλλά διαμόρφωσε έναν αέρα νίκης που, όπως έχει παρατηρηθεί και στο παρελθόν, λειτουργεί πάντα υπέρ του πρώτου κόμματος. Επίσης, δεν φαίνεται να απέδωσε η ρητορική του φόβου που υιοθέτησαν το κυβερνών κόμμα και ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς (σοβιέτ, κομμουνισμός, Βόρεια Κορέα, εικόνες κτλ.), γεγονός που περιόρισε τη διείσδυση στον αναγκαίο εκλογικά μεσαίο χώρο όπου έχει εισβάλει με αξιώσεις ο κ. Τσίπρας. Αξιοσημείωτες είναι και οι τάσεις μετακίνησης από όλα τα υπόλοιπα κόμματα προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αναλυτές θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι με διαφορά πρώτο κόμμα στις εκλογές της Κυριακής. Ο διευθύνων σύμβουλος της Alco Κ. Παναγόπουλος εκτιμά ότι το ευρύ εκλογικό ρεύμα υπέρ του κόμματος του κ. Τσίπρα προδιαγράφει τη νίκη του η οποία χωρίς αμφιβολία θα κινηθεί σε υψηλά ποσοστά τα οποία αναμένεται να κυμανθούν στο 35% – 38%. Αυτό, βεβαίως, δεν αρκεί από μόνο του για την αυτοδυναμία αφού, όπως έχει εξηγηθεί, όλα θα εξαρτηθούν από το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων. Ακόμα και στον ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται ότι μπορεί η αυτοδυναμία να είναι εφικτή πολιτικά και μαθηματικά, ωστόσο δεν είναι δεδομένη. Εχει ενδιαφέρον το στοιχείο που επισημαίνουν κάποιοι ερευνητές οι οποίοι διαβλέπουν αποσυμπίεση του κλίματος από την εμφανιζόμενη ως βέβαιη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της GPO Τ. Θεοδωρικάκος, μπορεί υπό όρους και προϋποθέσεις να διευκολύνει κάποια μικρότερα κόμματα να διασφαλίσουν την είσοδό τους στη νέα Βουλή και κάποια άλλα να στεγανοποιήσουν την εκλογική τους δεξαμενή.


Ο πήχης του δικομματισμού
Οι αναποφάσιστοι και η «βουβή» ψήφος

Για τους ερευνητές οι αναποφάσιστοι είναι ένας από τους κρίσιμους παράγοντες, όχι πάντως σε τέτοιο βαθμό που να κρίνει τη σειρά κατάταξης των δυνάμεων που καταγράφουν τα δύο κόμματα. Εν ολίγοις, σύμφωνα με τους δημοσκόπους, οι αναποφάσιστοι δεν απειλούν την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ καθώς το κόμμα του κ. Τσίπρα έχει διαμορφώσει ένα ευρύ ρεύμα. Σίγουρα, όμως, θα κρίνουν το εύρος της διαφοράς ανάμεσα στους δύο μονομάχους και θα παίξουν ρόλο στη σειρά κατάταξης των μικρότερων κομμάτων, με έμφαση σε εκείνα τα κόμματα που διεκδικούν την κρίσιμη τρίτη θέση. Ακόμη και οι εκλογολόγοι της Κουμουνδούρου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Χρυσή Αυγή να είναι η τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη και όχι το Ποτάμι του Στ. Θεοδωράκη, το οποίο εμφανίζουν οι δημοσκοπήσεις να ακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Και αυτό καθώς θεωρείται ότι η ψήφος προς τη ΧΑ είναι «βουβή» και δεν αποτυπώνεται με ακρίβεια στις έρευνες της κοινής γνώμης, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει στην περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση και εισέλθουμε στη συνταγματική διαδικασία των διερευνητικών εντολών (εντολή σχηματισμού κυβέρνησης λαμβάνουν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι αρχηγοί των τριών πρώτων κομμάτων).
Η διεκδίκηση των αναποφάσιστων αφορά ένα κεντρώο, σε σημαντικότερο βαθμό, αλλά και κεντροδεξιό τμήμα ψηφοφόρων το οποίο δεν έχει λάβει τις οριστικές αποφάσεις του και αμφιταλαντεύεται, με πιο περιορισμένο το κομμάτι εκείνων που τοποθετούνται στην Κεντροαριστερά. Συνολικά, πρόκειται για ένα ποσοστό που κινείται πάνω από το 11% και το οποίο όσο πλησιάζει η ώρα της κρίσεως θα μειώνεται συνεχώς κρίνοντας, εν μέρει, τον νικητή. Είναι ενδεικτικό ότι στην πρόσφατη δημοσκόπηση της GPO από το 19% των ερωτηθέντων που στην ερώτηση «πόσο σίγουρος αισθάνεστε για την επιλογή σας;» (όσον αφορά την πρόθεση ψήφου) απάντησε «λίγο» ή «καθόλου» ή «δεν ξέρω / δεν απαντώ», το 50,1% απάντησε ότι θα αποφασίσει τι θα πράξει οριστικά την ημέρα των εκλογών ενώ το 46,9% πλησιάζοντας προς εκεί.
Στις εκλογές του Ιουνίου 2012 ο πήχης των ποσοστών του δικομματισμού (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ), αν και αθροιστικά έφθασε στο 56,5% (από 35,6% που καταγράφηκε στην αναμέτρηση του Μαΐου 2102), ήταν από τους μικρότερους στην ιστορία των ελληνικών εκλογών από το 1926 (με εξαίρεση το 36% του 1950 και το 51,9% του 1926). Ωστόσο, οι τάσεις που έχουν αποτυπώσει οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τώρα περαιτέρω αύξηση του δικομματικού ποσοστού το οποίο αναμένεται να κινηθεί από 60% έως 65% χωρίς να αποκλείεται και να το ξεπεράσει.
Οσον αφορά το ενδεχόμενο της επτακομματικής Βουλής, αν και δεν αποκλείει (θεωρητικά) την επίτευξη αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος, ωστόσο περιορίζει πολύ την πιθανότητα αυτή. Ως υπόθεση εργασίας, σε μια επτακομματική Βουλή οι έδρες θα μπορούσε να κατανεμηθούν ως εξής:
Ο ΣΥΡΙΖΑ με 36,5% καταλαμβάνει 148 έδρες, η ΝΔ με 31% 84 έδρες, το Ποτάμι με 7% 19 έδρες, η ΧΑ με 6% 16 έδρες, το ΚΚΕ με 5% 13 έδρες, το ΠαΣοΚ με 4% 11 έδρες και οι ΑΝΕΛ με 3,2% 9 έδρες (ποσοστό εκτός Βουλής κομμάτων 7,3%).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk