Ενα βήμα πριν από την πτώχευση η ΕΒΖ

Σε δεινή θέση βρίσκεται η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η οποία αντιμετωπίζει έντονο χρηματοδοτικό κενό και ταυτόχρονα

Σε δεινή θέση βρίσκεται η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η οποία αντιμετωπίζει έντονο χρηματοδοτικό κενό και ταυτόχρονα, παρά τις πρωτοβουλίες εξοικονόμησης των δαπανών με τη διακοπή λειτουργίας δύο εργοστασίων, το κόστος παραγωγής παραμένει δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τις τιμές πώλησης της ζάχαρης, εξ ου και οι υπέρογκες ζημιές των 48 εκατ. ευρώ τη χρήση 2013-2014.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την περίοδο η διοίκηση της εταιρείας αναζητεί 25 εκατ. ευρώ: τα 17 εκατ. ευρώ για να πληρώσει τους παραγωγούς που προμήθευσαν με πρώτη ύλη (τεύτλα) την επιχείρηση και τα 8 εκατ. ευρώ για να εξοφλήσει τη ΔΕΠΑ για το φυσικό αέριο που έχει καταναλώσει.
Το ταμείο όμως είναι άδειο από το περασμένο καλοκαίρι, όταν η ίδια η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι «κατήρτισε σφιχτό ταμειακό πρόγραμμα για τους επόμενους 12 μήνες βάσει του οποίου θα πρέπει να κινηθεί ο όμιλος προκειμένου να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του».
Ο μόνος που μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα προκειμένου η εταιρεία να μην μπει σε περιπέτειες (π.χ., πτώχευση) δεν είναι άλλος από την Τράπεζα Πειραιώς, που αποτελεί τον βασικό πιστωτή της βιομηχανίας με 130 εκατ. ευρώ και προφανώς η βιωσιμότητα της ΕΒΖ δεν την αφήνει αδιάφορη.
Οι παραγωγοί


Πέρυσι την ίδια εποχή, όταν η εταιρεία αντιμετώπιζε το ίδιο πρόβλημα, η τράπεζα χρηματοδότησε την ΕΒΖ με 16 εκατ. ευρώ, αλλά βεβαίως κανείς δεν είναι σε θέση να ισχυριστεί ότι κάτι ανάλογο μπορεί να επαναληφθεί και εφέτος.
Οι τευτλοπαραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας προμήθευσαν την ΕΒΖ με περίπου 400.000 τόνους τεύτλων, από τα οποία ήδη παρήχθησαν 55.000 τόνοι ζάχαρης, σχεδόν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.
Υπολείπονται να εισκομιστούν άλλοι 30.000 τόνοι τεύτλων που είναι ακόμη στα χωράφια, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις σε Σέρρες και Γιαννιτσά έχουν εγκλωβίσει την παραγωγή.
Ηταν η πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας που η παραγωγή από τα εργοστάσια των Σερρών και της Ορεστιάδας τα οποία έκλεισαν το καλοκαίρι μεταφέρθηκε στο Πλατύ Ημαθίας, όπου λειτουργεί πλέον το μοναδικό εργοστάσιο της ΕΒΖ.
Το ζητούμενο είναι έως το τέλος Δεκεμβρίου οι αγρότες να έχουν αποζημιωθεί για την παραγωγή τους, χωρίς προς το παρόν η διοίκηση να μπορεί να εγγυηθεί για κάτι τέτοιο.
Διαπραγματεύσεις


Οπως προαναφέρθηκε, η εταιρεία χρωστά μεγάλα ποσά στη ΔΕΠΑ (πρώτη ύλη και ενέργεια είναι τα μεγαλύτερα κόστη για την ΕΒΖ) και αυτή την περίοδο γίνονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των διοικήσεων των δύο εταιρειών για την εξεύρεση της βέλτιστης δυνατής λύσης.
Βασικό επιχείρημα της διοίκησης της ΕΒΖ είναι ότι η ΔΕΠΑ δεν έχει περάσει την έκπτωση του 9% στα τιμολόγια της εταιρείας, την οποία έχει εξασφαλίσει η ίδια από τη νέα συμφωνία με την Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου.
Εν τω μεταξύ τα πρώτα μηνύματα από τις πρωτοβουλίες αναδιάρθρωσης που έλαβε η εταιρεία το περασμένο καλοκαίρι δεν είναι ενθαρρυντικά.
Παρά το κλείσιμο των δύο εργοστασίων σε Σέρρες και Ορεστιάδα, το κόστος για την παραγωγή ενός τόνου ζάχαρης παραμένει σε μη ανταγωνιστικά επίπεδα, στα 700 ευρώ ο τόνος, αν και με τη λειτουργία των δύο εργοστασίων το κόστος παραγωγής έφτανε τα 900 ευρώ ο τόνος.
Παράλληλα όμως η τιμή της ζάχαρης έχει καταρρεύσει και από τα 840 ευρώ τον τόνο τον Φεβρουάριο του 2014 πλέον αποτιμάται λίγο πάνω από τα 400 ευρώ. Για αυτόν τον λόγο η μητρική ΕΒΖ τη δωδεκάμηνη χρήση 1.7.2013 έως 30.6.2014 εμφάνισε διεύρυνση ζημιών.
Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) της ΕΒΖ ήταν αρνητικά κατά 44,49 εκατ. έναντι ζημιών 3,3 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση.
Τα καθαρά αποτελέσματα της εταιρείας μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημιές 48,774 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 9,79 εκατ. ευρώ ευρώ την αντίστοιχη περυσινή χρήση.
Εκτακτα έξοδα


Σημειώνεται ότι τα παραπάνω αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν με έκτακτα έξοδα προβλέψεων απομείωσης επισφαλών απαιτήσεων ποσού 24,76 εκατ. ευρώ (προηγούμενη χρήση 14,23 εκατ. ευρώ) και της αξίας επενδυτικών ακινήτων 4,2 εκατ. ευρώ (προηγούμενη χρήση 2,6 εκατ. ευρώ).
Πλέον το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων καθίσταται κατώτερο από το μισό του μετοχικού κεφαλαίου και, όπως αναφέρουν οι ορκωτοί λογιστές, η εταιρεία θα πρέπει να ενισχυθεί κεφαλαιακά.
Αντίθετη πορεία ακολουθούν οι δύο θυγατρικές της εταιρείας στη Σερβία που είναι κερδοφόρες.
Οι επιδόσεις όμως των θυγατρικών δεν κατέστησαν εφικτή την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή κατά τη διάρκεια των διαγωνισμών πώλησης του 82% του ομίλου της ΕΒΖ που διενήργησε ο ειδικός εκκαθαριστής καθώς η εταιρεία ανήκε στην Αγροτική Τράπεζα και ειδικότερα στο «κακό» κομμάτι που πέρασε στο Δημόσιο.

Το σενάριο
Ερχονται μειώσεις προσωπικού

Συνολικά η ΕΒΖ στην Ελλάδα απασχολεί 260 εργαζομένους, εκ των οποίων οι 110 στα εργοστάσια στις Σέρρες και στην Ορεστιάδα που έκλεισαν.
Η πρόσφατα μελέτη της Κantor για τη βιωσιμότητα της ΕΒΖ αναφέρει ότι το προσωπικό θα πρέπει να μειωθεί κατά 50%!
Πλέον το απευκταίο αυτό σενάριο αντιμετωπίζεται ως μονόδρομος από τη διοίκηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες θα ζητηθεί η μετάθεση των 110 εργαζομένων από τις Σέρρες και την Ορεστιάδα στο Πλατύ, και ενδεχομένως τουλάχιστον οι μισοί και παραπάνω δεν θα κάνουν δεκτή την πρόταση της διοίκησης και θα αναζητήσουν μια καλή αποζημίωση πέρα από την προβλεπόμενη για να αποχωρήσουν. Στους εναπομείναντες εργαζομένους θα προταθεί αργότερα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου με στόχο – όταν ολοκληρωθεί – το μόνιμο προσωπικό να περιοριστεί στα 130 άτομα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk