Μανιάτης: Ταχεία ολοκλήρωση του Φράγματος Μεσοχώρας Τρικάλων

Συμφωνία του ΥΠΕΚΑ με τη ΔΕΗ, εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και φορέων της Θεσσαλίας για την ταχεία ολοκλήρωση του Υδροηλεκτρικού Έργου Μεσοχώρας Τρικάλων προέκυψε από σύσκεψη για το θέμα, υπό τον υπουργό ΠΕΚΑ, Γ.Μανιάτη. Ο υπουργός επισήμανε ότι για το έργο έχουν ήδη στο παρελθόν επενδυθεί 283 εκατ. ευρώ και για την ολοκλήρωσή του απαιτούνται άλλα 110 εκατ., τα οποία είναι διαθέσιμα και θα καλυφθούν από τη ΔΕΗ.

Συμφωνία του ΥΠΕΚΑ με τη ΔΕΗ, εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και φορέων της Θεσσαλίας για την ταχεία ολοκλήρωση του Υδροηλεκτρικού Έργου Μεσοχώρας Τρικάλων προέκυψε από σύσκεψη για το θέμα, που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της κατάθεσης από τη ΔEΗ της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το Υδροηλεκτρικό Έργο Μεσοχώρας, κατόπιν σχετικής εντολής του Υπουργού ΠΕΚΑ, λαμβάνοντας υπόψη τα προβλεπόμενα από τα πρόσφατα εγκριθέντα Σχέδια Διαχείρισης των Υδατικών Διαμερισμάτων Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας και πρόκειται άμεσα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Κατά τη συνάντηση, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, διατυπώθηκε η αναγκαιότητα για συντονισμό και η απόλυτη συμφωνία όλων των εμπλεκομένων, ώστε το εθνικής σημασίας έργο να ολοκληρωθεί όσον το δυνατόν πιο άμεσα.

Σχετικά με το θέμα ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, δήλωσε: «Το Φράγμα Μεσοχώρας αξιοποιεί τα νερά του Αχελώου για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και τα επαναφέρει στη φυσική κοίτη του ποταμού. Θα παράγει 360 γιγαβατώρες ετησίως, που αντιστοιχούν με το 10% της συνολικής παραγόμενης υδροηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.»

» Για το έργο της Μεσοχώρας έχουν ήδη στο παρελθόν επενδυθεί 283 εκατομμύρια ευρώ και για την ολοκλήρωσή του απαιτούνται άλλα 110 εκατ. ευρώ, χρήματα τα οποία είναι διαθέσιμα και θα καλυφθούν από τη ΔEH».

» Το ΥΠΕΚΑ με τις ενέργειες του προχωρά πλέον προς την ολοκλήρωση και λειτουργία ενός έργου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα συμβάλλει στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας και μάλιστα με ανανεώσιμους φυσικούς πόρους, όπως είναι το νερό, συμβάλλοντας παράλληλα στους στόχους που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Διεθνή Κοινότητα για την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.»

» Έχω δώσει σχετικές εντολές τόσο στη ΔΕΗ Α.Ε όσο και στις υπηρεσίες του Υπουργείου για την επίσπευση των διαδικασιών. Στην προσπάθεια αυτή η συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων είναι σημαντική και θέλω να ευχαριστήσω τους Δημάρχους Καρδίτσας και Τρικκαίων κ.κ. Φ. Αλεξάκο και Δ. Παπαστεργίου για την πρωτοβουλία τους να συναντηθούμε. Συμφωνήσαμε να συντονίσουμε τις δράσεις, για να συμβάλλουμε όλοι στην ολοκλήρωση ενός έργου εθνικής σημασίας».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης, ο ειδικός γραμματέας Υδάτων Κωνσταντίνος Τριάντης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΕ Αρθούρος Ζερβός, οι δήμαρχοι Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος και Τρικκαίων Δημήτριος Παπαστεργίου, ο πρόεδρος Εταιρείας Θεσσαλικών Μελετών-ΕΘΕΜ Γιάννης Καλλές, ο πρόεδρος ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας Γιάννης Βαρνάς, ο πρώην πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Θεσσαλίας Κώστας Γκούμας, το μέλος ΔΣ της ΕΘΕΜ Αναστάσιος Μπαρμπούτης, καθώς και στελέχη του ΥΠΕΚΑ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk