Ένα λαχταριστό μπριάμ για 5.000 πολίτες της Θεσσαλονίκης διοργανώνει η περιβαλλοντική οργάνωση Feedback στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων «Feeding the 5000» τη Κυριακή 9 Νοεμβρίου στον Λευκό Πύργο.

«Θέλουμε να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα απέναντι στο σκάνδαλο της σπατάλης τροφίμων και σκοπός μας είναι να αλλάξει η στάση των ανθρώπων απέναντι στο φαγητό» εξηγεί στο «Βήμα» η κυρία Νίκη Χαραλαμποπούλου, διευθύντρια της οργάνωσης Feedback.
Εκατομμύρια τόνοι φρέσκων λαχανικών και φρούτων πετιούνται είτε επειδή δεν είναι «εμφανίσιμα» είτε επειδή περισσεύουν στους πάγκους των οπωροπωλείων. Υπολογίζεται μάλιστα ότι περισσότερο από το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σπαταλάται από τους αγρούς ως τα νοικοκυριά και τα εστιατόρια επειδή δεν καλύπτει τα αισθητικά κριτήρια της αγοράς.
Παράλληλα κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα σπαταλά περίπου 98,9 κιλά τροφίμων ανά άτομο σε ετήσια βάση. Αγρότες και διανομείς ανά τον κόσμο αναγκάζονται να σπαταλούν χιλιάδες τόνους φρούτων και λαχανικών ετησίως λόγω ακύρωσης παραγγελιών ή αυστηρών αισθητικών κριτηρίων που τίθενται από τα σουπερμάρκετ.
«Με-Νού για 5.000» με σεφ
Το «Με-Νού για 5.000», όπως είναι η ελληνική του μετάφραση, θα είναι μια εντυπωσιακή γιορτή που θα αναδείξει θετικές και πεντανόστιμες λύσεις στο πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων, όχι μόνο στα νοικοκυριά αλλά και στα στάδια παραγωγής, διανομής και πώλησης τροφίμων.
Το γεύμα θα ετοιμαστεί από την Ένωση Αρχιμαγείρων Θεσσαλονίκης με 750 κιλά ολόφρεσκων λαχανικών που θα μαζέψουν δεκάδες εθελοντές από χωράφια κοντά στη Θεσσαλονίκη. Όποια ποσότητα τροφίμων δεν χρησιμοποιηθεί για την εκδήλωση θα διατεθεί σε κοινωφελή ιδρύματα μέσω της πρωτοβουλίας «Μπορούμε» για ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.
Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από τις 11.00 και θα ολοκληρωθούν στις 16.00. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ζωντανά επώνυμους σεφ (Λευτέρης Λαζάρου, Νταϊάνα Κόχυλα και Ευτύχης Μπλέτσας) που θα παρουσιάσουν ευφάνταστες προτάσεις για την αξιοποίηση περισσευούμενου φαγητού καθώς και μία σειρά γαστριμαργικών δημιουργιών με εντόσθια ζώων. «Υλικά τα οποία σπαταλούνται επίσης όχι όμως σε μεγάλο βαθμό στην χώρα μας, όπου τα εντόσθια συνεχίζουν να βρίσκονται στο τραπέζι μας» λέει η κυρία Χαραλαμποπούλου.
Disco Soup πάρτι
Το κοινό καλείται επίσης να πάρει μέρος στo Disco Soup πάρτι, όπου μαζί με τους εθελοντές θα μπορέσει να φτιάξει και να απολαύσει μια επίσης γιγαντιαία φρουτοσαλάτα, καθαρίζοντας και κόβοντας φρούτα και λαχανικά στο ρυθμό της μουσικής των djs.
Το Σάββατο, μια ημέρα πριν από την εκδήλωση θα οργανωθεί άλλο ένα Disco Soup όπου περισσότεροι από 60 εθελοντές μαζί όσους πολίτες το επιθυμούν θα προετοιμάσουν τα λαχανικά για το κυρίως γεύμα με χορευτική μουσική υπόκρουση.
«Τι μαθαίνουμε από την ετικέτα»
Παράλληλα η WWF Ελλάς και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο θα διοργανώσουν βιωματικό εργαστήριο «Τι μαθαίνουμε από την ετικέτα ενός προϊόντος» για μικρούς και μεγάλους, όπου οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να διαβάζουν τις ετικέτες στις συσκευασίες των τροφίμων, καθώς και τις συστάσεις συντήρησης και αποθήκευσής τους κάνοντας το πρώτο καθοριστικό βήμα για την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων στο σπίτι.
«Οι λύσεις στο πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων είναι εύκολες και μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα. Προσφέρουν την ιδανική ευκαιρία να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγής τροφίμων και ταυτόχρονα να αυξήσουμε την πρόσβαση σε τρόφιμα για συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη» σχολιάζει η κυρία Χαραλαμποπούλου.
Στόχος της καμπάνιας «Feeding the 5000» είναι να εμπνεύσει τη διεθνή κοινότητα και να γίνει ο καταλύτης για την εφαρμογή των λύσεων στο πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων σε διεθνές, εθνικό και τοπικό επίπεδο. Το 2009 και 2011 πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι πρώτες εκδηλώσεις «Feeding the 5000» στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου. Η εκδήλωση προέβαλε το έργο των φιλανθρωπικών οργανώσεων που συνεργάζονται σε αυτόν τον τομέα και είχε σημαντικό αντίκτυπο στον πολιτικό και επιχειρηματικό τομέα.
Συγκεκριμένα, πολλά σουπερμάρκετ ανταποκρίθηκαν βελτιώνοντας τις πολιτικές τους στο θέμα της σπατάλης. Σε αυτές περιλαμβάνεται και το Tesco που συμφώνησε να γίνει το πρώτο σουπερμάρκετ παγκοσμίως το οποίο δημοσιοποίησε την ποσότητα αποβλήτων τροφίμων που παράγει ετησίως, μετά τη δημόσια και εποικοδομητική πίεση που δημιούργησε η καμπάνια.
Αντίστοιχες εκδηλώσεις έχουν έκτοτε πραγματοποιηθεί σε πόλεις ανά την υφήλιο, στο Παρίσι, στο Άμστερνταμ, στη Βαρσοβία, στη Νέα Υόρκη και στο Ναϊρόμπι. Η εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη αποτελεί επίσης μέρος του EU Fusions, ενός τετραετούς προγράμματος κατά της σπατάλης τροφίμων στην Ευρώπη.
Ανταπόκριση
«Η ανταπόκριση στις εκδηλώσεις είναι τεράστια. Η τροφή είναι κάτι πολύ κοντά μας και αυτή η σπατάλη ενώνει ανθρώπους από όλα τα μήκη και πλάτη της κοινωνίας» σχολιάζει η κυρία Χαραλαμποπούλου.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από την περιβαλλοντική οργάνωση Feedback σε συνεργασία με την Ανατολική ΑΕ, Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, το «Μπορούμε», το WWF Ελλάς, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Βρετανικό Συμβούλιο και με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014.
Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση μπορείτε να βρείτε στη σελίδα τους στο facebook αλλά και στο twitter: @feedbackorg #menugia5000.