Τεχνικό Επιμελητήριο: €3 δισ. η πραγματική αξία του Ελληνικού

Τι Ελληνικό, τι Βραχάτι Κορινθίας. Ίδιες φαίνεται ότι είναι, σύμφωνα με το ελληνικό δημόσιο, οι αξίες ενός οικοπέδου στην περιοχή «φιλέτο» του πρώην αεροδρομίου και αντίστοιχης έκτασης στην παραθαλάσσια κωμόπολη της Κορινθίας.

Τι Ελληνικό, τι Βραχάτι Κορινθίας. Ίδιες φαίνεται ότι είναι για το ελληνικό δημόσιο οι αξίες ενός οικοπέδου στην περιοχή «φιλέτο» του πρώην αεροδρομίου και αντίστοιχης έκτασης στην παραθαλάσσια κωμόπολη της Κορινθίας.

Δείτε εδώ την παρουσίαση της μελέτης

Αυτό προέκυψε από την οικονομοτεχνική μελέτη εκτίμησης της επενδυτικής αξίας του «Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά», την οποία εκπόνησαν οι μελετητές Ι. Αλεξόπουλος και Α. Ψαθάς, για λογαριασμό του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ).
Σύμφωνα με τη μελέτη τα 6.200 στρέμματα του Ελληνικού έχουν πραγματική ονομαστική αξία 2.950.000.000 ευρώ. Γι΄ αυτό, η τελική οικονομική προσφορά της Lamda Development για την αγορά της έκτασης, ύψους 915.000.000 ευρώ, την οποία έχει κάνει δεκτή το ΤΑΙΠΕΔ, χαρακτηρίζεται από το ΤΕΕ ως ευτελής, καθώς είναι 222% χαμηλότερη από την ονομαστική αξία που υπολόγισαν οι μελετητές.
Η μελέτη καταδεικνύει ότι, τα 915.000.000 ευρώ αντιστοιχούν σε κόστος γης 92 ευρώ ανά δομήσιμο τ. μ. μετρητοίς ή 150 ευρώ ανά τ. μ. για 15ετή αποπληρωμή των κτιρίων και της δόμησης.
«Τέτοιες αξίες υπάρχουν στο Βραχάτι Κορινθίας ή στον Άγιο Βασίλειο Αντιρρίου», όπως υπογράμμισε ο κ. Ψαθάς, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της μελέτης, παρουσία βουλευτών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, δημάρχων της περιοχής, μηχανικών και εκπροσώπων φορέων πολιτών.

«Προφανώς τέτοιες αξίες δεν υπάρχουν στις γύρω περιοχές ή στις πρόσφατες αντίστοιχες διαδικασίες, όπως του Αστέρα Βουλιαγμένης», τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Χρήστος Σπίρτζης, επισημαίνοντας ότι με βάση την τιμή που πωλήθηκε ο Αστέρας, μόνο η παράκτια ζώνη του Ελληνικού, δηλαδή τα 955 στρέμματα των εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά, θα έπρεπε να πωληθούν για 1,5 δις ευρώ.
Η εκτίμηση των μελετητών έγινε με βάση το σενάριο του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου), ώστε να μπορεί να γίνει σύγκριση της τιμής πώλησης και της πραγματικής αξίας του Ελληνικού.
Ειδικότερα, βασίστηκε στο master plan της «Ελληνικό ΑΕ», βάσει του οποίου έγινε ο διαγωνισμός για την πώληση του πρώην αεροδρομίου. Ελήφθη υπόψη ότι αποτελεί επένδυση κυρίως σε ακίνητα, ότι έχει στοιχεία επιχείρησης και υλοποιείται από έναν επενδυτή, ότι έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα ολοκλήρωσης, περιλαμβάνει μακροπρόθεσμο δανεισμό, προοδευτικά εκταμιευόμενο, έχει θετικές χρηματοροές μετά από εννέα περίπου έτη, έχει προοδευτικά αυξανόμενη πληρότητα και ότι οι δαπάνες και τα έσοδα είναι συνάρτηση της πληρότητας. Θεωρήθηκε δεδομένο ότι η ολοκλήρωση του έργου θα γίνει σε 15 χρόνια, με το 50% των κατοικιών να έχουν ολοκληρωθεί την πρώτη πενταετία. Το συνολικό κόστος κατασκευής, όπως τονίστηκε είναι περίπου 4 δις ευρώ.
Αν το έργο ήταν σήμερα ολοκληρωμένο, σύμφωνα με το ΤΕΕ, τα ετήσια έσοδα θα έφταναν τα 720 εκατ. ευρώ (ετήσια απόδοση 6%), με τα λειτουργικά έξοδα (διαχείριση, συντήρηση, μισθοδοσία κ. λπ.) να υπολογίζονται σε περίπου 216 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι, κατά τη συζήτηση του νόμου 4062/ 2012 για την αξιοποίηση του χώρου, στους διαδρόμους της Βουλής και στις συζητήσεις της αρμόδιας Επιτροπής ακουγόταν ότι οι αναμενόμενες προσφορές θα έφταναν τα 5 δις ευρώ.
Επιπλέον, όπως ανέφερε ο κ. Σπίρτζης, ο νόμος προέβλεπε ότι το ελληνικό δημόσιο θα κρατούσε το 30% των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ, ώστε να κερδίσει από τις υπεραξίες που θα αποκτούσε από την αξιοποίησή του. Σήμερα όμως, μεταβιβάζεται το 100% των μετοχών.
«Υποβλήθηκαν αρχικά 9 εκδηλώσεις ενδιαφέροντος και ο διαγωνισμός κατέληξε με μια προσφορά, όπως συνηθίζει το ΤΑΙΠΕΔ. Στο ενδιάμεσο υπήρξε μνημείο πράξεων αδιαφάνειας, με αποφάσεις για δυνατότητες τροποποίησης των όρων, του χρονοδιαγράμματος της πρόσκλησης και της διαγωνιστικής διαδικασίας. Αποκορύφωμα το δικαίωμα της λειτουργίας καζίνο, το οποίο δόθηκε μετά την επιλογή του επενδυτή, με μια προσφορά, η οποία μάλιστα δεν περιλαμβάνεται στην εκτίμηση της μελέτης ως αξία άδειας πολύ κλειστών δραστηριοτήτων», κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.
Τα τελευταία χρόνια, όπως επεσήμανε ο κ. Σπίρτζης, νομοθετήθηκαν διάφορες σκόρπιες διατάξεις ή επιχειρήθηκε να ψηφιστούν σχέδια νόμου που ευνοούν τη συγκεκριμένη επένδυση, όπως η αναγκαστική απαλλοτρίωση ακόμη και ιδιωτικών εκτάσεων και περιουσιών, οι αλλαγές στο χωροταξικό και πολεοδομικό πλαίσιο, ο αποσυρθείς νόμος περί αιγιαλού και φοροαπαλλαγές του επενδυτή.
«Την ίδια ώρα, στήνεται ένα τοπίο διεκδικήσεων και πληρωμής ρητρών από το ελληνικό Δημόσιο ως εγγυητής της πλήρους λειτουργίας της Πολεοδομίας Ελληνικού και των σύντομων εκδόσεων των σχετικών αδειών από τις εφορίες αρχαιοτήτων. Το έχουμε ξαναδεί αυτό το έργο με τις παραχωρήσεις του κ. Σουφλιά», τόνισε ο κ. Σπίρτζης.

Παρεμβάσεις από βουλευτές και φορείς

Παρεμβάσεις στην ειδική εκδήλωση του ΤΕΕ έκαναν βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων.

«Εξαιρετική δουλειά που καταδεικνύει το μεγάλο … κλέψιμο, τη μεγάλη απάτη που πάει να γίνει στο Ελληνικό» χαρακτήρισε τη μελέτη που παρουσίασε το ΤΕΕ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου, η οποία και δήλωσε με έμφαση πως «η έκταση του Ελληνικού δεν πρόκειται να κτιστεί».

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξηροτύρη, επεσήμανε πως οι όποιες ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και να υποστηρίζονται από στρατηγικό σχεδιασμό της Πολιτείας, ενώ υποστήριξε πως στη Βουλή έφτασε μόνο το Α΄ τεύχος της προκήρυξης για το Ελληνικό και όχι το Β΄ τεύχος στο οποίο και αναφέρονται τόσο το τίμημα, όσο και οι όροι.

Η Σοφία Σακοράφα, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε πως ο ελληνικός λαός έχει εξαπατηθεί σε ό,τι αφορά το θέμα του Ελληνικού, καθώς όχι μόνο δεν θα γίνει η έκταση πάρκο, αλλά παραχωρείται με χαμηλό αντίτιμο σε ιδιώτες και ανέφερε, επίσης, πως η σχετική αναφορά που κατέθεσε στον εισαγγελέα ήταν πολιτική κίνηση.

Ο βουλευτής της ΝΔ Διονύσης Σταμενίτης εξέφρασε την άποψη πως η έκταση του Ελληνικού πρέπει άμεσα να αξιοποιηθεί με σχεδιασμό που θα κάνει το κράτος σε συνεργασία με τους ειδικούς επιστήμονες. Σε ό,τι αφορά την αξία, αυτή θα την κρίνει η αγορά.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Νίκος Μήλης, εκ μέρους του ΠαΣοΚ, τόνισε πως η όποια επένδυση πρέπει να γίνει με ωφέλειες για την κοινωνία και με τη σύμφωνη γνώμη της. Να μην παίξουμε το «παιχνίδι των καθυστερήσεων», αλλά να λάβουμε υπόψη τη σοβαρότητα και κρισιμότητα των στιγμών υπό το φως ρεαλισμού και ψύχραιμης αποτίμησης.

Ο Κωνσταντίνος Δαμαβολίτης (βουλευτής ΑΝΕΛ) δήλωσε πως οι βουλευτές δεν έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ, υπάρχουν επιφυλάξεις για πολλά ζητήματα, ωστόσο είναι γεγονός ότι είναι ανάγκη να προωθηθεί η λύση του ιδιώτη καθώς το κράτος στερείται χρημάτων.

Ο Γρηγόρης Λιονής, εκ μέρους του ΚΚΕ, υπογράμμισε πως η μελέτη είναι εξαιρετικά σημαντική και βοηθά στην κατανόηση των δεδομένων, ενώ δήλωσε πως το Ελληνικό πρέπει να γίνει έκταση πρασίνου, πολυθεματικό πάρκο, χωρίς ανταποδοτικά τέλη.

Στη συνέχεια μίλησαν εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού, αναφέροντας πως ξεπουλιέται η έκταση–φιλέτο, ενώ αντίθετα πρέπει να μείνει ένας ελεύθερος και αδόμητος χώρος.

Η ταυτότητα του χώρου
Συνολική έκταση: 6.203.214 τ. μ.
Πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού: 5.247.410 τ. μ.
Τέως Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας Αγ. Κοσμά και Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά (παράκτια ζώνη) : 955.804 τ. μ.
Κοινόχρηστοι χώροι (αιγιαλός και παραλία) :197.601 τ. μ.
Αιγιαλός: 121.909 τ. μ.
Παραλία: 75.693 τ. μ.
Τελική αξιοποιήσιμη επιφάνεια: 6.005.612 τ. μ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk