Τους τροποποιημένους προϋπολογισμούς Γαλλίας και Ιταλίας -με «προσθήκες» για μείωση του ελλείμματος- εγκρίνουν οι Βρυξέλλες: Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γιούρκι Κάταϊνεν ανέφερε πως δεν υπάρχουν «ιδιαίτερα σοβαρή μη συμμόρφωση» και έτσι δεν θα εκδοθούν αρνητικές εισηγήσεις.

Μετά τις διαβουλεύσεις μεταξύ των διάφορων πλευρών, το Παρίσι ανακοίνωσε μέτρα για την περαιτέρω μείωση του ελλείμματος κατά 3,6 δισ. ευρώ, ενώ η Ρώμη υποσχέθηκε μείωση του ελλείμματος κατά 4,5 δισ. ευρώ.

Η ΕΕ είχε περιθώριο έως την Τετάρτη να αποφασίσει εάν θα απορρίψει τα προσχέδια προϋπολογισμού των δύο χωρών για το 2015.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο φινλανδός «υπερ-επίτροπος» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το απόγευμα της Τρίτης πως δεν διαπιστώνεται λόγος για μπλόκο στους δύο προϋπολογισμούς.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μ.Σαπέν είχε στείλει τη Δευτέρα επιστολή στον Γ.Κατάινεν, αντίγραφο την οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στην επιστολή αυτή διαβεβαιώνει ότι η Γαλλία θα τηρήσει τους «δύο πυλώνες» της οικονομικής της πολιτικής: το σύμφωνο σταθερότητας και αλληλεγγύης, που προβλέπει κυρίως μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών και φόρων για τις επιχειρήσεις και τις προσπάθειες για μείωση δαπανών ύψους 21 δισ. ευρώ για το 2015.