Γαλλία και Ιταλία υποκύπτουν στις πιέσεις, μέτρα-«ψαλίδι» για το έλλειμμα

Σχέδια για την περαιτέρω μείωση του ελλείμματος ανακοίνωσαν Γαλλία και Ιταλία, υποκύπτοντας στις πιέσεις των Βρυξελλών για τους προϋπολογισμούς του 2015. Συγκεκριμένα, το Παρίσι ανακοίνωσε μέτρα για την περαιτέρω μείωση του ελλείμματος κατά 3,6 δισ. ευρώ, ενώ η Ρώμη υποσχέθηκε μείωση του ελλείμματος κατά 4,5 δισ. ευρώ.

Σχέδια για την περαιτέρω μείωση του ελλείμματος ανακοίνωσαν Γαλλία και Ιταλία, υποκύπτοντας στις πιέσεις των Βρυξελλών για τους προϋπολογισμούς του 2015.

Συγκεκριμένα, το Παρίσι ανακοίνωσε μέτρα για την περαιτέρω μείωση του ελλείμματος κατά 3,6 δισεκ. ευρώ, ενώ η Ρώμη υποσχέθηκε μείωση του ελλείμματος κατά 4,5 δισ. ευρώ.

Η ΕΕ έχει περιθώριο έως την Τετάρτη να αποφασίσει εάν θα απορρίψει τα προσχέδια προϋπολογισμού των δύο χωρών για το 2015.

Συγκεκριμένα, η Γαλλία, το σχέδιο του προϋπολογισμού της οποίας για το 2015 επέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσίασε «διευκρινίσεις» και «νέα μέτρα» που θα της επιτρέψουν να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της κατά 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον σε σχέση με ό,τι προέβλεπε αρχικά, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Οι διευκρινίσεις αυτές οφείλονται κυρίως στη μείωση των επιτοκίων που ελαφρύνουν το άχθος του δημοσίου χρέους, καθώς και τα νέα μέτρα που αφορούν κυρίως τη μάχη εναντίον της φορολογικής απάτης και της φοροαποφυγής, εξήγησε ο ίδιος μιλώντας σε πρακτορεία ειδήσεων.

Όλα αυτά έχουν ένα συνολικό αποτέλεσμα της τάξης των «3,6 έως 3,7 δισεκατομμυρίων» ευρώ επί του δημοσίου ελλείμματος, της κοινωνικής προστασίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, λόγω των πρόσθετων εσόδων και των μειωμένων δαπανών, ανέφερε ο υπουργός.

Σχετικά με το διαρθρωτικό έλλειμμα αναμένεται επίσης να μειωθεί, κατά 0,5% και πλέον του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) μεταξύ 2014 και 2015, διευκρίνισε ο Σαπέν.

«Πιστεύω ότι η Γαλλία παρουσιάζει εδώ τις διευκρινίσεις και τα στοιχεία που μας επιτρέπουν να παραμείνουμε εντός των ορίων» του συμφώνου τόνισε ο ίδιος.

«Καθώς εφαρμόζεται στη Γαλλία, ο βασικός δημοσιονομικός κανόνας θα είναι για τον επόμενο χρόνο να επιτύχουμε το λιγότερο ή ακόμα και να ξεπεράσουμε τη μείωση κατά 0,5% του ΑΕΠ του διαρθρωτικού μας ελλείμματος» επέμεινε ο Σαπέν.

Ο Γάλλος υπουργός έστειλε τη Δευτέρα επιστολή στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούρκι Κατάινεν, αντίγραφο την οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στην επιστολή αυτή διαβεβαιώνει ότι η Γαλλία θα τηρήσει τους «δύο πυλώνες» της οικονομικής της πολιτικής: το σύμφωνο σταθερότητας και αλληλεγγύης, που προβλέπει κυρίως μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών και φόρων για τις επιχειρήσεις και τις προσπάθειες για μείωση δαπανών ύψους 21 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2015.

Η «ανάκαμψη» της οικονομίας της Γαλλίας «συμβαδίζει με τους κοινούς μας κανονισμούς και τις ευελιξίες που αυτοί εμπεριέχουν» έγραψε ο ίδιος.

«Είναι επίσης προσαρμοσμένη στην κατάσταση που επικρατεί σε μακροοικονομικό επίπεδο στην ευρωζώνη» προσέθεσε ο υπουργός.

Η Ιταλία αποκάλυψε επίσης τα νέα σχέδια για τον προϋπολογισμό της. Ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν δήλωσε ότι η χώρα θα μειώσει το έλλειμμα κατά 4,53 δισ. ευρώ μέσα στο 2015, προκειμένου να μειώσει την αναλογία του ελλείμματος ως προς το ΑΕΠ.

Η εξοικονόμηση αναμένεται να προέλθει από την αναστολή σχεδίων για φοροαπαλλαγές 3,3 δισ. ευρώ.

Εκπρόσωπος του ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Γιούρκι Κατάινεν, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσορίζει την ιταλική πρόταση, αλλά πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk