Τα εμπορεύματα και ο πόλεμος του πετρελαίου

Οι προβλέψεις για μειωμένη παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη ασκούν περαιτέρω πιέσεις σε εμπορεύματα που εξαρτώνται από αυτήν

Οι προβλέψεις για μειωμένη παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη ασκούν περαιτέρω πιέσεις σε εμπορεύματα που εξαρτώνται από αυτήν, όπως η ενέργεια και τα βιομηχανικά μέταλλα, σε μια περίοδο όπου η ζήτηση δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στην αυξανόμενη προσφορά. Η Κίνα, η βασική κινητήρια δύναμη της ζήτησης εμπορευμάτων την τρέχουσα δεκαετία, αναμένεται να καταγράψει επιβράδυνση της ανάπτυξης. Παράλληλα, η πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού εμφανίζεται ως μια νέα κόντρα μεταξύ Σαουδικής Αραβίας – Αμερικής – Ρωσίας, με στόχο να εγκαταλείψει αυτός που έχει τις μικρότερες αντοχές. Είναι η πρώτη φορά ύστερα από τουλάχιστον 30 χρόνια που οι τιμές του πετρελαίου καταρρέουν και τα μέλη του OPEC δεν κάνουν κάτι για να ανακόψουν αυτή την πτώση.
Η Σαουδική Αραβία και ο OPEC επιθυμούν να επηρεάσουν αρνητικά την ικανότητα της βιομηχανίας σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, την ώρα που μπορεί το πετρέλαιο να είναι άφθονο στη Ρωσία και μπορεί το deal με την Κίνα να έχει προσφέρει μια σημαντική ανακούφιση, αλλά ο προϋπολογισμός της Ρωσίας γίνεται συνεχώς ακριβότερος και χρειάζεται ακριβότερο πετρέλαιο. Ιδιαίτερα τώρα που έχει να αντιμετωπίσει και τις αγορές, με το κόστος δανεισμού στα ύψη, το ρούβλι σφοδρά υποτιμημένο και τις κυρώσεις από τη Δύση να πιέζουν την κατάσταση. Τους επόμενους μήνες θα μπορέσουμε να δούμε αν η πτώση στις τιμές του πετρελαίου θα επιφέρει και άλλα δεινά στην παγκόσμια οικονομία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία