Ανέλπιστα υψηλή κερδοφορία τρίτου τριμήνου ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη η General Motors. Η ως πριν από λίγα χρόνια κορυφαία σε πωλήσεις αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο κατάφερε να εκπλήξει και το… διοικητικό της επιτελείο με τις οικονομικές επιδόσεις της το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2014 χάρη στην ισχυρή ζήτηση που έχουν στη Βόρεια Αμερική τα επανασχεδιασμένα και μεγαλύτερα από το σύνηθες μέγεθος επαγγελματικά φορτηγάκια της.
Αύξηση μεγεθών


Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της κορυφαίας αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας εκτινάχθηκαν το τρίμηνο που πέρασε στα 1,38 δισ. δολάρια ή 81 σεντς ανά μετοχή από τα 698 εκατ. δολάρια ή 45 σεντς ανά μετοχή που ήταν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι. Ο τζίρος της εταιρείας αυξήθηκε στα 39,3 δισ. δολάρια από 39 δισ. που ήταν το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2013. Η GM διευκρίνισε ότι τα περιθώρια κέρδους της διαμορφώθηκαν στο 9,5% στη Βόρεια Αμερική από 9,2% που ήταν το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Στην ίδια γεωγραφική περιοχή τα λειτουργικά της κέρδη αυξήθηκαν κατά 12% και έφθασαν στα 2,45 δισ. δολάρια.
Η τιμή της μετοχής της GM ενισχύθηκε κατά 2,5% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της αυτοκινητοβιομηχανίας την Πέμπτη. «Οι δυνατές επιδόσεις μας οφείλονται στην ισχυρή ζήτηση για τα αυτοκίνητά μας που παρατηρείται στη Βόρεια Αμερική και στην Κίνα. Βεβαίως βοηθά και το γεγονός ότι τα νέα μοντέλα μας, κυρίως τα επανασχεδιασμένα φορτηγάκια και αυτοκίνητα ελεύθερου χρόνου (SUV), δίνουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους από τα παλαιότερα μοντέλα» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Ντιτρόιτ ο οικονομικός διευθυντής της GM Τσακ Στίβενς. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι η νέα τιμολόγηση των νέων μοντέλων της GM απέδωσε στην εταιρεία περί τα 600 εκατ. δολάρια το τρίμηνο που πέρασε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ