Στη Βενετία θα βρεθεί την επόμενη Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προκειμένου να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην άτυπη συνάντηση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2015.

Στις διήμερες εργασίες της συνόδου θα εξετασθεί η πρόταση που έχει ήδη καταθέσει για το σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ εκ μέρους του Συμβουλίου η προεδρεύουσα Ιταλία και η οποία προβλέπει 145,08 δισ. ευρώ σε αναλήψεις υποχρεώσεων και 140 δισ. ευρώ σε πληρωμές.

Η πρόταση αυτή μεταφράζεται σε περικοπές ύψους 522 εκατ. ευρώ στη χρηματοδότηση νέων έργων και 2,1 δισ. ευρώ στα κεφάλαια που προορίζονται για την πληρωμή των τρεχόντων λογαριασμών μέσα στο 2015 (το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε επισήμως στις 2 Σεπτεμβρίου τη θέση του επί του προϋπολογισμού για το 2015).

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να τοποθετηθεί επί της πρότασης του Συμβουλίου πριν από την παρέλευση των 21 ημερών που προβλέπει η διαδικασία συνδιαλλαγής και η οποία θα ξεκινήσει στις 28 Οκτωβρίου.

Ο τελικός στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία και να υιοθετηθεί το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2015 πριν από το τέλος της φετινής χρονιάς.