Οι κούρδοι μαχητές που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος (IS) δηλώνουν ότι ανακατέλαβαν στρατηγικής σημασίας λόφο που δεσπόζει επάνω από την κουρδική πόλη στη συροτουρκική μεθόριο έπειτα από σειρά αεροπορικών βομβαρδισμών του υπό της ΗΠΑ συνασπισμού.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες την ίδια στιγμή ο Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να προεδρεύσει σύσκεψης με τους επικεφαλής των Γενικών Επιτελείων περισσότερων από 20 χωρών για τη χάραξη στρατηγικής απέναντι στους τζιχαντιστές στη Συρία και το Ισραήλ.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που λαμβάνει χώρα συνάντηση κορυφής στρατιωτικών αξιωματούχων από τόσες πολλές χώρες μετά τη συγκρότηση του διεθνούς συνασπισμού.

Στο πεδίο της μάχης, πηγές της πολιτοφυλακής YPG των κούρδων δήλωσαν στο BBC ότι ανακατέλαβαν τον λόφο Ταλ Σάιρ, όπου δέκα ημέρες πριν οι τζιχαντιστές ύψωσαν τις μαύρες σημαίες του Ισλαμικού Κράτους προελαύνοντας στην τρίτη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Συρίας.

Ο στρατηγικής σημασίας λόφος βρίσκεται σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων δυτικά του Κομπάνι.

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχος των κούρδων της Συρίας δήλωσε ότι η περιφερειακή κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν έχει στείλει «συμβολική» στρατιωτική βοήθεια για το Κομπάνι, όμως η βοήθεια δεν μπορεί να φτάσει στον προορισμό της γιατί η Τουρκία δεν ανοίγει διακομετακομιστικό διάδρομο για τη μεταφορά των εφοδίων.

Η μάχη στο Κομπάνι έχει αναδειχθεί σε μεγάλη δοκιμασία για το κατά πόσο οι αεροπορικοί συνασπισμού που διεξάγουν οι ΗΠΑ και αραβικές χώρες μπορούν να ανακόψουν την προέλαση των σουνιτών ισλαμιστών.

Δύο εβδομάδες αεροπορικών επιδρομών κατά θέσεων του IS εντός και γύρω από το Κομπάνι έχουν επιτρέψει στις κουρδικές δυνάμεις να επιβραδύνουν την προέλαση των τζιχαντιστών, ωστόσο η πόλη εξακολουθεί να κινδυνεύει να πέσει στα χέρια τους.

Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονταν στα ανατολικά και νότια του Κομπάνι τη Δευτέρα, ενώ το εδρεύων στη Βρετανία Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι οι τζιχαντιστές πραγματοποίησαν τρεις επιθέσεις αυτοκτονίας σε σημεία της πόλης.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο οι τζιχαντιστές ελέγχουν αυτή τη στιγμή το ένα τρίτο του Κομπάνι.