Ξεκινά η χαρτογράφηση των περιοχών Natura

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση και σύντομα ξεκινά, η πρώτη χαρτογράφηση και αξιολόγηση των περιοχών Natura 2000 στην Ελλάδα. Αν και οι τεχνικές προδιαγραφές για την εκπόνηση των μελετών οριοθέτησής τους, είχαν καθοριστεί με υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β 1419/30.4. 2012) ήδη από τις αρχές του 2012, το έργο είχε μείνει στο συρτάρι.

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση και σύντομα ξεκινά, η πρώτη χαρτογράφηση και αξιολόγηση των περιοχών Natura 2000 στην Ελλάδα. Αν και οι τεχνικές προδιαγραφές για την εκπόνηση των μελετών οριοθέτησής τους, είχαν καθοριστεί με υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β 1419/30.4. 2012) ήδη από τις αρχές του 2012, το έργο είχε μείνει στο συρτάρι.

Τελικά, φαίνεται ότι οι μελέτες θα ξεκινήσουν άμεσα, όπως ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στη διήμερη Διεθνή Συνάντηση με θέμα «Πολιτιστικά Τοπία σε περιοχές Natura 2000: προς μία νέα πολιτική ολοκληρωμένης διαχείρισης της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς», την οποία διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.
Το δίκτυο Natura 2000 αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη φύση και τη βιοποικιλότητα. Σύμφωνα με τον συντονιστή πολιτική στο Τμήμα Φύσης της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Φώτιο Παπούλια, οι περιοχές Natura στα 28 κράτη μέλη φθάνουν τις 27.308 (εκ των οποίων 419 βρίσκονται στην Ελλάδα) και καταλαμβάνουν 1.000.000 km2. Όπως επεσήμανε ο ίδιος, οι συγκεκριμένες περιοχές καταλαμβάνουν το 18,3% της ευρωπαϊκής γης, αλλά μόνον το 4% των θαλασσών.
Γι΄ αυτό άλλωστε η Επίτροπος Θαλασσιών Υποθέσεων, Ευρωπαϊκή Επιτροπή κυρία Μαρία Δαμανάκη τόνισε ότι σε δύο χρόνια θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο καθορισμός των χρήσεων γης στο θαλάσσιο περιβάλλον και το 2020 ο χάρτης του βυθού της Μεσογείου. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «γνωρίζουμε περισσότερα για την επιφάνεια της Σελήνης, από τον βυθό της Μεσογείου».
Ωστόσο, όπως ανέφερε η Εκτελεστική Γραμματέας της Γραμματείας για το Όζον στο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον (UNEP) κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, για να είναι αποτελεσματική η προστασία και διαχείριση των Natura, θα πρέπει να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι ευρωπαϊκές πολιτικές των χρήσεων γης. Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια, η προσέγγιση όλων ως προς τη βιοποικιλότητα πρέπει να έχει χαρακτήρα διεθνή και να μην αντιμετωπίζεται κάθε φορά μόνο σε τοπικό επίπεδο.
Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο παράνομο εμπόριο ελεφαντόδοντου, το οποίο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του UNEP έχει αυξηθεί. «Η ύπαρξη εμπόρων, σε διάφορα σημεία του πλανήτη, οι οποίοι ενδιαφέρονται για ελεφαντόδοντο, ευνοεί τη λαθροθηρία στην Αφρική», υπογράμμισε η κυρία Μπιρμπίλη.
Αξία υπηρεσιών σε Natura: 200 με 300 δις ευρώ ετησίως
Όπως ανέφερε ο κ. Παπούλιας, το κόστος για τη διαχείριση περιοχών που ανήκουν στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, υπολογίζεται σε 5,8 δις ευρώ τον χρόνο, όταν η αξία των υπηρεσιών που σχετίζονται με το οικοσύστημα έχει εκτιμηθεί σε 200 με 300 δις ευρώ ετησίως, ουσιαστικά το 1,7 – 2,5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.
«Θεωρούμε ότι το δίκτυο Natura 2000 αποτελεί μέρος της λύσης του αναπτυξιακού προβλήματος της χώρας», υπογράμμισε ο κ. Μανιάτης. Και πρόσθεσε: «Πολύ περισσότερο αυτό ισχύει, αν αναλογιστούμε τα 7.000.000 θέσεων εργασίας και τα πάνω από 60 δις ευρώ ετήσια έσοδα που παράγονται σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο από ανάλογες δράσεις στις 27.000 προστατευόμενες περιοχές».
Άλλωστε, όπως ανέφερε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς κυρία Σοφία Στάικου, ο πολιτισμός και το περιβάλλον, ταυτόχρονα, «είναι παράμετροι που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει σήμερα, μιλώντας και αναζητώντας ένα νέο μοντέλο ισορροπημένης και βιώσιμης ανάπτυξης».
Από Κω και Επίδαυρο ξεκινά ο ιατρικός τουρισμός
Με την παραδοχή ότι τα φυσικά τοπία αποτελούν το χωρικό υπόβαθρο για οργανισμούς, οικοσυστήματα, ανθρώπους, κοινωνίες και πολιτισμούς, ο κ. Μανιάτης θεωρεί ότι τα φυσικά και τα πολιτιστικά στοιχεία μιας περιοχής θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ολοκληρωμένο τρόπο.
«Ήδη επεξεργαζόμαστε και σύντομα ολοκληρώνουμε, για δύο περιοχές της Ελλάδας – μία εκ των οποίων είναι κοντά στη Στυμφαλία – την Επίδαυρο και την Κω, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάδειξης συνεκτικών στοιχείων πολιτισμού, ανθρώπινης ευζωίας, ιατρικής επιστήμης, φύσης και βιοποικιλότητας», σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος.
Το Σχέδιο θα κινείται πάνω σε 3 άξονες:
– Την Ιατρική (θεραπεία ασθενειών, διαχρονική εξέλιξη της δυτικής ιατρικής, Διεθνές Δίκτυο Ασκληπιείων στη Μεσόγειο)
– Τον Πολιτισμό (Μνημεία, Ιστορία, Πολιτιστικές Διαδρομές, Τέχνη, Θέατρο)
– Το Περιβάλλον και τη Βιοποικιλότητα
«Θέλουμε να απευθυνθούμε στα περίπου 10.000.000 γιατρών όλου του κόσμου και στις εκατοντάδες χιλιάδες αποφοίτους ιατρικών σχολών που κάθε χρόνο δίνουν τον Όρκο του Ιπποκράτη και να αναδείξουμε την Κω και την Επίδαυρο ως τα σημεία, τα παγκόσμια τοπόσημα απ όπου ξεκίνησε, στην αρχή με μαγικό τρόπο, στη συνέχεια με επιστημονικό τρόπο η δυτική ιατρική επιστήμη», κατέληξε ο κ. Μανιάτης.
Η Διεθνής Συνάντηση που διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς πραγματοποιείται σήμερα στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης και αύριο στο Μουσείο Περιβάλλοντος στη Στυμφαλία. Στόχος είναι η ανάδειξη της σημασίας των πολιτιστικών τοπίων, η τεκμηρίωση της διττής, πολιτιστικής και περιβαλλοντικής, ταυτότητάς τους καθώς και ο καθορισμός των προτεραιοτήτων και των κατευθυντήριων γραμμών για την ολοκληρωμένη διαχείριση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Στη συνάντηση λαμβάνουν μέρος αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, διεθνών ιδρυμάτων και οργανισμών, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών, παρουσία του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολου Παπούλια.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk