Δώδεκα θυμωμένοι άνδρες είναι οι 12 ένορκοι στην παράσταση που ετοιμάζεται να ανέβει στο θέατρο Αλκμήνη, αρχές Νοεμβρίου. Βασισμένη στο έργο του Reginald Rose, φέρνει επί σκηνής δώδεκα άνδρες αντιμέτωπους με τη συνείδησή τους. Γνωστό από την ταινία του Σίντνεϊ Λιούμετ «Twelve angry men» διαθέτει όλα τα στοιχεία αγωνίας και έντασης, μαζί με το σασπένς του δικαστικού δράματος.
Στη Νέα Υόρκη του 1957, ένα αλλοδαπό αγόρι δεκαέξι χρόνων κατηγορείται για έναν φόνο. «12 θυμωμένοι άντρες» κλειδωμένοι σ’ ένα δωμάτιο, άλλοτε ταυτίζονται και άλλοτε συγκρούονται. Έχουν κληθεί να αποφασίσουν ομόφωνα για τη ζωή ενός νέου ανθρώπου, αντιμετωπίζοντας το βάρος της ευθύνης που φέρνει η κάθε τους απόφαση. Οι
12 ένορκοι συνεδριάζουν για το αν θα εφαρμοστεί η θανατική ποινή, αντικατοπτρίζοντας τις προκαταλήψεις της κοινωνίας.
«Δώδεκα ηθοποιοί σε απόσταση αναπνοής από τον θεατή, κορυφώνουν τις αντιδράσεις τους και μετά ηρεμούν σε ένα παιχνίδι που μοιάζει με καρδιογράφημα 120 παλμών και άνω», λέει σχετικά η σκηνοθέτρια της παράστασης Κωνσταντίνα Νικολαΐδου. Και συνεχίζει: «Στη θεατρική του μεταφορά, κράτησα την εποχή που γράφτηκε το έργο, γιατί βρίσκω πολύ ελκυστικό το ταξίδι στο παρελθόν, ένα ταξίδι που επιβεβαιώνει το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν αλλάζουν στην ουσία τους. Οι ίδιες απόψεις θα μπορούσαν να εκφραστούν και σήμερα, ειδικά όσον αφορά τον ρατσισμό. Και δεν αναφέρομαι μόνον στον φυλετικό ρατσισμό, αλλά και στον κοινωνικό, τον θρησκευτικό, τον σεξιστικό ή οπουδήποτε χωράει η έννοια του διαφορετικού _παντού».
Για την ιστορία: Το 1954 πρωτογυρίστηκε ως τηλεταινία και τρία χρόνια μετά, το 1957, πέρασε στη μεγάλη οθόνη από τον Λιούμετ. Είναι μια ασπρόμαυρη αμερικανική ταινία, διάρκειας με τους Χένρι Φόντα, Μάρτιν Μπάλσαμ, Λι Τζ. Κομπ, Τζακ Γουόρντεν. Ο Χένρι Φόντα ερμήνευσε τον 8ο ένορκο, εκείνον από τον οποίο ξεκινά η αμφισβήτηση. Η ταινία κέρδισε πολλά βραβεία, τη Χρυσή Άρκτο και τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ (μεταξύ των οποίων του καλύτερου σεναρίου). Πολλές απόπειρες για ριμέικ της ταινίας έγιναν, με πιο πρόσφατη το «12» του Νικίτα Μιχάλκοφ, που μεταφέρει την υπόθεση από τους αμερικανούς στους τσετσένους.
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Κείμενο: Reginald Rose
Μετάφραση / Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη
Δραματουργική Επεξεργασία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη & Νότης Παρασκευόπουλος
Βοηθοί σκηνοθέτη: Μαγδαληνή Παλιούρα – Κατερίνα Κωνσταντέλλου
Σκηνικά: David Negrin
Κοστούμια: Κική Μήλιου
Φώτα: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Κίνηση: Χριστίνα Φωτεινάκη
Μουσική: Γιώργος Περού
Οι 12 ένορκοι είναι οι: Χριστόδουλος Στυλιανού, Κώστας Αρζόγλου, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Γιώργος Γιαννόπουλος, Περικλής Λιανός, Βασίλης Παλαιολόγος, Χάρης Μαυρουδής, Μανώλης Ιωνάς, Απόλλων Μπόλλας, Αλέξανδρος Πέρρος, Νότης Παρασκευόπουλος, Κωνσταντίνος Μουταφτσής.
Συμμετέχει: Αλέξης Σταυριανός
Ακούγεται η φωνή της Νένας Μεντή
ΠΟΤΕ & ΠΟΥ
Θέατρο Αλκμήνη (Αλκμήνης 8, Γκάζι).
Πρεμιέρα: Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014, στις 21.30
Παραστάσεις: Δευτέρα & Τρίτη στις 21:30
Διάρκεια: 80′
Εισιτήρια: 15 – 10
Πληροφορίες: 210 3428650 & 6951001133
Μέρος των εσόδων θα δοθεί στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα (ΕΚΚΝΑ)