Η τεχνητή λίμνη των πηγών Αώου «βγαίνει» εκτός των ορίων του Καταφυγίου Αγριας Ζωής «Μετσόβου – Χρυσοβίτσας – Γρεβενιτίου» με απόφαση που υπέγραψε την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Νικόλαος Ταγαράς.
Βάσει του σκεπτικού των αρμοδίων του ΥΠΕΚΑ (υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής) η λίμνη έπρεπε να εξαιρεθεί, προκειμένου να γίνει καλύτερη διαχείριση, έλεγχος και προστασία του πληθυσμού των ψαριών της λίμνης.
Η τεχνητή λίμνη είχε κατασκευαστεί το 1987 από τη ΔΕΗ στο οροπέδιο Πολιτσές και η πλήρωσή της με νερό έγινε το 1990. Σε αυτήν συγκεντρώνονται τα ύδατα των πηγών του Αώου ποταµού, καθώς και οι απορροές από το οροπέδιο Πολιτσών.
Από το 1994, με απόφαση του τότε νομάρχη Ιωαννίνων (αριθμ. 2251/18-7-1994 ΦΕΚ643 β), απαγορεύθηκε το κυνήγι στην περιοχή, ενώ αργότερα, καθώς ο βιότοπος της λίμνης θεωρήθηκε σημαντικός, εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.
Ομως η ένταξη της λίμνης στο Καταφύγιο Αγριας Ζωής «Μετσόβου – Χρυσοβίτσας – Γρεβενιτίου», όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΥΠΕΚΑ, είχε γίνει το 1991 χωρίς τη συγκατάθεση των αρμοδίων υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, γεγονός που έχει επιφέρει σύγχυση στην εφαρμογή διαχειριστικών μέτρων προστασίας και διατήρησης του αυτόχθονος πληθυσμού ψαριών του Αώου.
Συνθήκες ανταγωνισμού


Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του υπουργείου, στην τεχνητή λίμνη έχουν δημιουργηθεί συνθήκες «ανταγωνισμού» μεταξύ του «εισαγόμενου» κυπρίνου και των υπόλοιπων ενδημικών ειδών του Αώου, όπως είναι η άγρια πέστροφα, η μπριάνα, η πλατίτσα και η καραβίδα του γλυκού νερού. Ο κυπρίνος αναπτύσσεται σε βάρος των υπολοίπων με κίνδυνο να τα εξαφανίσει.
Ηδη εδώ και χρόνια το Δημοτικό Συμβούλιο Μετσόβου με απόφασή του (αριθμ. 187/1990) διατύπωνε την αντίθεσή του στην ένταξη της λίμνης εντός των ορίων του καταφυγίου, ενώ το 2011 ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου με έγγραφό του (αριθμ. 539/25-11-2011) συμφωνούσε στην τροποποίηση των ορίων του Καταφυγίου Αγριας Ζωής ώστε να μην περιλαμβάνεται σε αυτό η λίμνη των πηγών Αώου.
Στόχος είναι να επιτραπεί ως διαχειριστικό μέσο η ερασιτεχνική αλιεία, με έλεγχο των συλλήψεων ψαριών. Οπως αναφέρουν στελέχη της Περιφέρειας Ηπείρου, σήμερα στη λίμνη επιτρέπεται η διεξαγωγή αθλητικών αγώνων ερασιτεχνικής αλιείας, όμως τα ψάρια που αλιεύονται καταμετρούνται και στη συνέχεια επανεισάγονται στη λίμνη. Ωστόσο, παραδέχονται ότι στην τεχνητή λίμνη Αώου η παράνομη αλιεία είναι σήμερα ανεξέλεγκτη και εκτιμούν ότι ο βιότοπος θα βελτιωθεί αν η αλιεία επιτραπεί, υπό όρους, με έλεγχο των αρμοδίων υπηρεσιών.
Πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πίσω από την απόφαση του ΥΠΕΚΑ για εξαίρεση της λίμνης από το Καταφύγιο Αγριας Ζωής «Μετσόβου – Χρυσοβίτσας – Γρεβενιτίου» βλέπουν σχέδια για δημιουργία υδατοδρομίου.Αλλωστε, όπως υποστηρίζει η δημοτική αρχή Μετσόβου, υπάρχει ήδη ενδιαφέρον ιδιωτών, οι οποίοι σχεδιάζουν να δρομολογήσουν υδροπλάνα στην περιοχή.

HeliosPlus