Αδιέξοδο στην μεσολαβητική προσπάθεια στο Κάιρο για την επίτευξη εκεχειρίας έπειτα από ένα μήνα πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ δεν διαπραγματεύεται εάν δεν σταματήσουν οι ρίψεις ρουκετών της Χαμάς δηλώνει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. Παραμένει στο Κάιρο η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία για έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου την Τρίτη.

Απαιτείται να αρθεί ο ισραηλινός αποκλεισμός για να ανοικοδομηθεί η Λωρίδα της Γάζας, η οποία έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές έπειτα από ένα μήνα συγκρούσεων, λέει την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) Κρις Γκάνες.

Εν μέσω της εμπλοκής στο Κάιρο, το Ισραήλ έχει απαντήσει στις ρίψεις ρουκετών της Χαμάς με τουλάχιστον 20 επιδρομές, σκοτώνοντας ένα 14χρονο αγόρι και άλλους δύο Παλαιστίνιους.

«Σε καμία φάση δεν κηρύξαμε τη λήξη της στρατιωτικής επιχείρησης» δήλωσε την Κυριακή ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά τη λήξη συνεδρίασης του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου στο Τελ Αβίβ, επαναλαμβάνοντας ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί ενόσω συνεχίζονται οι επιθέσεις με ρουκέτες κατά της επικράτειάς του.

«Το Ισραήλ δεν διαπραγματεύεται ενώ δέχεται πυρά» ξεκαθάρισε ο Νετανιάχου σε δηλώσεις που προβλήθηκαν απευθείας από την ισραηλινή τηλεόραση. Η επιχείρηση θα συνεχιστεί έως ότου επιτευχθεί ο στόχος της. Η αποκατάσταση της ηρεμίας μακροπρόθεσμα. Το είπα στην αρχή και κατά τη διάρκεια της επιχείρησης: Θα χρειαστεί χρόνος και αντοχή» δήλωσε.

Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία είχε προειδοποιήσει ότι θα αποχωρήσει την Κυριακή από το Κάιρο, εκτός εάν το Ισραήλ συμφωνήσει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων Mena μετέδωσε πάντως ότι η αντιπροσωπεία θα παραμείνει στο Κάιρο για επείγουσα συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου τη Δευτέρα.

Tο απόγευμα έγινε γνωστό ότι η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία στο Κάιρο συμφώνησε με την πρόταση της Αιγύπτου να τηρήσει νέα 72ωρη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρει στην ιστοσελίδα της η κρατική εφημερίδα al-Ahram επικαλούμενη παλαιστινιακές πηγές στο Κάιρο.

Η Χαμάς είχε απορρίψει την επέκταση της 72ωρης εκεχειρίας, η οποία έληξε τα ξημερώματα της Παρασκευής, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ αρνήθηκε να αποδεχτεί τα αιτήματα τους, μεταξύ των οποίων ήταν ο τερματισμός του αποκλεισμού της Γάζας καθώς και το άνοιγμα ενός λιμανιού.

Η ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας χρειάζεται την άρση του αποκλεισμού τον οποίο επιβάλλει το Ισραήλ στον θύλακα από το 2006, υπογραμμίζει την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) Κρις Γκάνες.

Περισσότεροι από 1.900 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους και περίπου 500.000 έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία σφυροκοπείται από την Πολεμική Αεροπορία και το πυροβολικό του Ισραήλ, στο πλαίσιο επιχείρησης με στόχο να εκμηδενιστούν οι στρατιωτικές δυνατότητες του ισλαμιστικού κινήματος.

«Η καταστροφική κρίση που αντιμετωπίζουν οι εκτοπισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας μεταμορφώνεται σε μια τεράστια κρίση στέγασης, με τις πρώτες εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι οι κατοικίες 65.000 ανθρώπων έχουν καταστραφεί. Και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο. Μια κολοσσιαίων διαστάσεων κρίση στέγασης εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας» ανέφερε ο Κρις Γκάνες σε μήνυμα που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η άρση του ισραηλινού αποκλεισμού είναι ένα από τα κύρια αιτήματα των παλαιστινιακών παρατάξεων, περιλαμβανομένης της Χαμάς, στις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο με στόχο τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας.

«Τα επτά τελευταία χρόνια έδειξαν ότι η ανοικοδόμηση και ο αποκλεισμός δεν συμβιβάζονται. Δείτε πού οδήγησε ο αποκλεισμός, στον πόλεμο και σε μια τεράστια καταστροφή […]ο αποκλεισμός πρέπει να αρθεί» επέμεινε ο Γκάνες. «Είναι πλέον καιρός» τόνισε.

Το Ισραήλ είχε επιβάλει τον χερσαίο και ναυτικό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας μετά την αιχμαλώτιση του στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ.