Υπογράφηκε, μετά από πολλά χρόνια καθυστέρησης, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Καρασμάνη, απόφαση για την χαρτογράφηση της θαλάσσιας βλάστησης, όπως προβλέπει ο Κανονισμός 1967/2006 για τα μέτρα διαχείρισης του αλιευτικού πλούτου στη Μεσόγειο.
Τα λιβάδια της Ποσειδωνίας θεωρούνται για την υποθαλάσσια ζωή τόσο σημαντικά όσο τα δάση για τη στεριά, καθώς αποτελούν τόπο διατροφής και αναπαραγωγής για τα θαλάσσια είδη. Αποτελούν μάλιστα οικότοπο προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και γι΄αυτό προστατεύονται τόσο από την εθνική όσο και από την κοινοτική νομοθεσία.
Στην Ελλάδα ελάχιστα λιβάδια έχουν χαρτογραφηθεί (π.χ. από την Greenpeace) με συνέπεια στην πλειονότητά τους να παραμένουν απροστάτευτα. Κι αυτό διότι, ελλείψει χαρτογράφησης, οι αρμόδιες υπηρεσίες επιτρέπουν την αλιεία με καταστροφικά για την θαλάσσια βλάστηση αλιευτικά εργαλεία.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπέγραψε τελικά την απόφαση πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων ένταξης του έργου χαρτογράφησης της θαλάσσιας βλάστησης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας (Ε.Π.Α.Λ) 2007-2013 και συγκεκριμένα στο Μέτρο 3.1 «Συλλογικές δράσεις».
Η δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 850.000 ευρώ, εκ των οποίων το 75% αποτελεί την κοινοτική συμμετοχή μέσα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας (ΕΤΑ).
Οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι – φορείς θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής μέσα σε 20 ημέρες από την ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης στο ΦΕΚ και οι προτάσεις τους θα πρέπει να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, υποχρεωτικά:
1. Αίτηση χρηματοδότησης.
2. Συμπλήρωση και υποβολή τεχνικού δελτίου, (είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.alieia.gr).
3. Χρηματοοικονομική ανάλυση για τον προσδιορισμό του επιλέξιμου για χρηματοδότηση ποσού, καθώς και
4. Βεβαίωση της διαχειριστικής τους επάρκειας (σχετικές πληροφορίες και έντυπο στην ιστοσελίδα www.espa.gr).
Η προθεσμία επιλεξιμότητας των δαπανών και ολοκλήρωσης του έργου λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2015.
Το έργο περιλαμβάνει:
∙Τον εντοπισμό, χαρτογράφηση και αποτύπωση σε ναυτικούς χάρτες των υποθαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας στον Ελληνικό θαλάσσιο χώρο.
∙Την καταγραφή των κοραλλιογενών σχηματισμών σε τέσσερις ζώνες εκμετάλλευσης κοραλλιών: Νοτιοανατολικό Αιγαίο, Βόρειο Αιγαίο, Κρητικό Πέλαγος, και Ιόνιο.
∙Τον εντοπισμό και χαρτογράφηση των ασβεστοφυκικών βυθών, βυθών με επικρατούσα την παρουσία φανερογάμων.
Η χώρα μας σύμφωνα με το άρθρο 4 του Κανονισμού για τη Μεσόγειο, έχει την υποχρέωση να λάβει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί η συλλογή επιστημονικών πληροφοριών προκειμένου να εντοπιστούν και να χαρτογραφηθούν οι βυθοί με θαλάσσια βλάστηση.