Το Κίεβο απορρίπτει την κήρυξη νέας μονομερούς εκεχερίας, θέτοντας πλέον ως προϋπόθεση το να παραδώσουν πρώτα τα όπλα οι φιλορώσοι ένοπλοι. Την ίδια ώρα, μετά την ανακατάληψη του Σλαβιάνσκ, οι δυνάμεις του ουκρανικού στρατού έχουν βάλει στο στόχαστρο το Ντονέτσκ, όπου έχουν υποχωρήσει οι φιλορώσοι ένοπλοι.

Ο ουκρανός νέος υπουργός Άμυνας Βαλέρι Χελετέι ανέφερε, σε δήλωσή του που αναρτήθηκε την Τρίτη, πως «πλέον οι διαπραγματεύσεις είναι δυνατές μόνο αφού οι αυτονομιστές παραδώσουν τα όπλα, το ξεκεθάρισε και ο πρόεδρος».

Η δήλωση του Χελετέι έρχεται με φόντο την προέλαση στο Σλαβιάνσκ, την πρώτη μεγάλη ανακατάληψη πόλης από φιλορώσους κατά την έναρξη της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία τον Απρίλιο. Η προηγούμενη μονομερής εκεχειρία που είχε κηρύξει το Κίεβο είχε μείνει ουσιαστικά κενό γράμμα, καθώς οι συγκρούσεις με τους φιλορώσους είχαν συνεχιστεί.

Ο ουκρανικός στρατός φαίνεται ότι κινείται για να αποκλείσει το Ντονέτσκ, όπου διέφυγαν οι ένοπλοι από το Σλαβιάνσκ.

Οι φιλορώσοι διαμήνυαν την πρόθεσή τους να «υπεασπιστούν μέχρι τέλους» το Ντονέτσκ. Τρεις γέφυρες κατέρρευσαν σε δρόμους που οδηγούν στην πόλη, με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης να κατηγορούν τους αυτονομιστές για την καταστροφή.