Συνήγορος Πολίτη:Ζητά πρωτοβουλίες για την πρόληψη βασανιστηρίων

Εστίες κινδύνου για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια αποτελούν χώροι, όπως φυλακές, κέντρα κράτησης μεταναστών, ψυχιατρεία και αστυνομικά κρατητήρια, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη, που καλεί την Ελλάδα να αναλάβει πρωτοβουλίες με αφορμή και την Ημέρα Υποστήριξης των Θυμάτων Βασανιστηρίων που έχει καθιερώσει ο ΟΗΕ (26 Ιουνίου). «Η Ελλάδα δεν πρέπει να περιμένει τις μομφές διεθνών οργανισμών, αλλά να αναλάβει πρωτοβουλίες για να ανταποκριθεί στην πρόκληση της πρόληψης» τονίζει.

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να περιμένει τις μομφές διεθνών οργανισμών, αλλά να αναλάβει πρωτοβουλίες για να ανταποκριθεί στην πρόκληση της πρόληψης» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Συνήγορος του Πολίτη, με αφορμή την 26η Ιουνίου, που έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ, ως ημέρα για την υποστήριξη των θυμάτων βασανιστηρίων.

Όπως αναφέρει η Αρχή, η μάχη για την υποστήριξη των θυμάτων βασανιστηρίων αφορά σε κάθε μορφής απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση που υποβιβάζει την ανθρώπινη υπόσταση.

Χώροι όπως φυλακές, κέντρα κράτησης μεταναστών, ψυχιατρεία, αστυνομικά κρατητήρια κ.ά. αποτελούν εστίες κινδύνου για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Η Ανεξάρτητη Αρχή σημειώνει, ότι η πρόσφατη κύρωση του Πρωτοκόλλου κατά των Βασανιστηρίων από το ελληνικό Κοινοβούλιο, αποτελεί μια καλή βάση για την ανάληψη συντονισμένων δράσεων, ενώ προσθέτει, ότι ο Συνήγορος, πλέον και ως Εθνικός Μηχανισμός για την πρόληψη, θα συμβάλει σ’ αυτό, ασκώντας με ακριβοδίκαιο και εποικοδομητικό τρόπο την αποστολή του.

Κοινωνία
Σίβυλλα
  • Ερμής… νέας εποχής Μια σταγόνα από τη ροζ Churchill σαμπάνια κύλισε στα χειροποίητα Berlutti παπούτσια του Φίφη Δελμούζου-Κασσανδρή. Ο μεγαλοβιομήχανος, χρυσός κληρονόμος,... ΣΙΒΥΛΛΑ
Helios Kiosk