Η αποδοχή της εκεχειρίας, έστω και μέχρι την Παρασκευή, από τους φιλορώσους ενόπλους στην ανατολική Ουκρανία θέτει το πεδίο έντονης διπλωματικής κινητικότητας στις ευρωπαϊκές πρωτεύσουες για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Ο ρώσος πρόεδρος πηγαίνει στη Βιέννη, ο γερμανός ΥΠΕΞ στο Κίεβο, οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε αναμονή ενώ η Ουάσινγκτον εγείρει ξανά την απειλή κυρώσεων στη Μόσχα.

Από το ουκρανικό έδαφος δεν έλειψαν πάντως επεισόδια κατά τη διάρκεια της νύχτας: Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Βλάντισλαβ Σελέζνιοφ ανέφερε ότι φιλορώσοι ένοπλοι έβαλαν κατά θέσεων των στρατιωτικών δυνάμεων έξω από το Σλαβιάνσκ. Κατά τη διάρκεια των περιστατικών, όπως αναφέρει το Reuters, δεν αναφέρθηκαν συμπλοκές με διάρκεια.

Ο Ρώσος πρόεδρος φτάνει την Τρίτη στην αυστριακή πρωτεύουσα για μονοήμερη επίσημη επίσκεψη εργασίας, η οποία φέρεται να έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια σε ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής, όπως και στην Ουάσινγκτον, λόγω της στάσης της Μόσχας στο θέμα της Ουκρανίας.

Η επίσκεψη είναι εφ’ όλης της ύλης, αλλά στην κορυφή της θα τεθεί η ουκρανική κρίση. Στη διάρκεια της παραμονής του ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντήσει εκτός από τον αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, και τον ελβετό πρόεδρο Ντιντιέρ Μπούρκχαλτερ, επικεφαλής του ΟΑΣΕ που έχει κληθεί να επιτηρήσει την εκεχειρία.

Παράλληλα, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ θα βρεθεί στο Κίεβο όπου και θα συναντηθεί με τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο. Ανακοινώντας την επίσκεψη, ο Στάινμαϊερ είχε υπογραμμίσει πως αυτή η εβδομάδα είναι «κρίσιμη» για την ουκρανική κρίση.

Την ίδια ώρα, ο «φάκελος Ουκρανία» θα κυριαρχήσει στην επικείμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Η στάση της ΕΕ αναλόγως των εξελίξεων θα φανεί την Παρασκευή, δεύτερη και τελευταία ημέρα της Συνόδου Κορυφής των «28». Την ημέρα εκπνοής της εκεχειρίας θα γίνει και η επίσημη υπογραφή της συμφωνίας εμπορικής διασύνδεσης με το Κίεβο.