Το υπουργείο φιλοδοξεί εντός του 2014 να έχει αναδείξει με το σύστημα επιλογής προϊσταμένων σε θέσεις ευθύνης σε πρώτη φάση 21 γενικών διευθυντών ανθρώπινου δυναμικού και άλλων 62 λοιπών γενικών διευθυντών.
Η διαδικασία επιλογής θα ξεκινήσει το 2015 για 383 διευθυντές σε όλες τις κύριες υπηρεσίες των υπουργείων και 1.384 τμηματάρχες. Αυτή η διαδικασία αφορά τη ραχοκοκαλιά της δημόσιας διοίκησης σε υπουργεία και στις κεντρικές τους υπηρεσίες, δηλαδή εκεί που θα έχουν ολοκληρωθεί και εγκριθεί τα προεδρικά διατάγματα για την οργανωτική δομή τους και όχι σε φορείς που δεν έχει ολοκληρωθεί το οργανωτικό τους σχήμα.
Πάντως οι αλλαγές στο σύστημα επιλογής των προϊσταμένων εντάσσονται σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στον στόχο για ένα «νέο Δημόσιο» όπου θα έχει μειωθεί το προσωπικό, τα σχέδια στελέχωσης των υπηρεσιών θα αποτυπώνουν τις ανάγκες και τα περιγράμματα των θέσεων ευθύνης.
Η κόκκινη γραμμή που ενώνει τις παρεμβάσεις στο Δημόσιο, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι η αύξηση της παραγωγικότητας του δημόσιου τομέα «τώρα που τείνει να έχει εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του».
Θα γίνεται η περιγραφή της θέσης στην προκήρυξη και όχι στο προφίλ του υπαλλήλου που θα επιλεγεί, αποδεσμεύεται η περιορισμένη μοριοδότηση τυπικών προσόντων (πτυχία κτλ.) και δίνεται μεγάλη έμφαση στη συνέντευξη με τον υποψήφιο.
Οι υποψήφιοι για τη θέση θα είναι υπηρετούντες στον δημόσιο τομέα.
Η επιλογή θα γίνεται από ένα όργανο στο οποίο πρόεδρος θα είναι προερχόμενος από το ΑΣΕΠ, δύο μέλη θα είναι πιστοποιημένα από το ΑΣΕΠ (επιλογής του ΑΣΕΠ δηλαδή, εκ των οποίων ένας και από τον ιδιωτικό τομέα) και δύο στελέχη της δημόσιας διοίκησης, ένας γενικός διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού από τον φορέα που κάνει την προκήρυξη και ένας γενικός διευθυντής εκτός του φορέα αυτού.
Την Τετάρτη στη Βουλή το νομοσχέδιο για την συνέντευξη στο Δημόσιο

Στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής εισάγεται αύριο, Τετάρτη, προς συζήτηση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τον νέο τρόπο επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο, στο οποίο, μεταξύ των άλλων, προβλέπεται και η συνέντευξη, η οποία θα έχει καθοριστικό ρόλο στην αναζήτηση των στελεχών του Δημοσίου.

Όπως ανέφεραν ανώτατοι αξιωματούχοι του υπουργείου, η συνέντευξη θα αποτελεί το βασικό κριτήριο για την επιλογή των γενικών διευθυντών και διευθυντών του Δημοσίου, ενώ δευτερεύοντα ρόλο θα έχουν τα μόρια (γραπτές εξετάσεις, τυπικά προσόντα κλπ).

Ειδικότερα, οι γενικοί διευθυντές θα επιλέγονται κατά 70% με βάση τη συνέντευξη και 30% με βάση τα μόρια που συγκεντρώνουν, οι διευθυντές κατά 60% βάσει της συνέντευξης και οι τμηματάρχες κατά 50%.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εισάγει ταυτόχρονα δύο δικλίδες ασφαλείας για τη διασφάλιση της αντικειμενικότητας της συνέντευξης: Πρώτον, η συνέντευξη θα είναι «δομημένη», δηλαδή θα αξιολογεί με ενιαίο τρόπο συγκεκριμένες δεξιότητες, και δεύτερον θα διεξάγεται από έμπειρα και πιστοποιημένα στελέχη, προτεινόμενα από το ΑΣΕΠ, με τη συμμετοχή στελέχους από τον ιδιωτικό τομέα.

Η συνέντευξη θα πραγματοποιείται με τέσσερα βασικά κριτήρια:

1. Θα αποτελεί μία προσχεδιασμένη μέθοδο αξιολόγησης.

2. Θα υπάρχουν κοινά κριτήρια για όλους, που θα προκύπτουν από την περιγραφή της θέσης.

3. Θα υφίσταται πάνελ αξιολογητών με συγκεκριμένους ρόλους και πιστοποιημένη ικανότητα διεξαγωγής συνέντευξης.

4. Οι ερωτήσεις θα είναι συγκεκριμένης μεθοδολογίας και κοινές για όλους.

Για την επιλογή των διευθυντών του δημοσίου θα συσταθεί πενταμελής επιτροπή, την οποία θα αποτελούν ένας γενικός διευθυντής Ανθρωπίνου Δυναμικού, ένας γενικός διευθυντής άλλου υπουργείου, δύο άτομα που θα επιλεγούν μέσω ΑΣΕΠ και ένα ακόμη άτομο που θα επιλεγεί, επίσης, από το ΑΣΕΠ και θα προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο της αγοράς.