Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ανακοινώνουν ότι θα σεβαστούν έως το πρωί της Παρασκευής τη μονομερή εκεχειρία που κήρυξε την περασμένη εβδομάδα ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, στο πλαίσιο της προώθησης ειρηνευτικού σχεδίου για τον τερματισμό της κρίσης.

Η ανακοίνωση έγινε στην ανατολική επαρχία Ντονέτσκ από τον Αλεξάντερ Μποροντάι, αρχηγό της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» που αψηφά την εξουσία του Κιέβου.

Η σχετική δήλωση ήλθε κατόπιν προκαταρκτικής συνάντησης των αρχηγών των αυτονομιστών στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ με «ομάδα επαφής», στην οποία μετέχουν ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα (εκ μέρους του Πέτρο Ποροσένκο), ο απεσταλμένος της Μόσχας στο Κίεβο και εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

«Η διαβούλευση τελείωσε με τις αρχές των Δημοκρατιών του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ να συμφωνούν να τηρήσουν την εκεχειρία μέχρι τις 27 του μηνός» δήλωσε ο Αλεξάντερ Μποροντάι.

Ανέφερε επίσης ότι οι αυτονομιστές θα μετάσχουν σε περαιτέρω συνομιλίες και δεσμεύονται να αφήσουν ελεύθερους τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ που βρίσκονται στα χέρια τους.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποδέχτηκε με επιφύλαξη την ανακοίνωση της μονομερούς κατάπαυσης του πυρός εκ μέρους των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείο που συνοδεύει τη μονομερή εκεχειρία περιλαμβάνει αποκέντρωση της εξουσίας, διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης μήκους 10 χλμ στη μεθόριο Ουκρανίας-Ρωσίας.

Οι αυτονομιστές διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να αφοπλιστούν έως ότου αποχωρήσουν τα ουκρανικά στρατεύματα από τις ανατολικές περιοχές. Οι φιλορώσοι εξακολουθούν να διατηρούν τον έλεγχο κυβερνητικών κτιρίων στις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.

Οι ίδιοι αναφέρουν ότι η κατάπαυση του πυρός θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 10.00 το πρωί (ώρα Ελλάδας) την Παρασκευή.

«Το διάστημα αυτό θα υπάρξει επιτήρηση της εκεχειρίας από τη Ρωσία και τον ΟΑΣΕ. Ελπίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία και να αρχίσουν διαβουλεύσεις για πώς θα προχωρήσουν με τις συνομιλίες και μία ειρηνική διευθέτηση» ανέφερε ο Αλεξάντερ Μποροντάι.