• Αναζήτηση
 • Τι συζήτησαν στη σύντομη συνάντησή τους Σαμαράς-Σόιμπλε

  Για την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας συνομίλησαν Σαμαράς και Σόιμπλε στο γεύμα που δόθηκε στο περιθώριο της εκδήλωσης του ΕΛΚ στην Λισαβόνα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην εικοσάλεπτη συνομιλία τους αναφέρθηκαν και στο θέμα του ελληνικού χρέους, η συζήτηση του οποίου θα αρχίσει από τον Σεπτέμβριο και μετά.

  Τα ευρωπαϊκά θέματα περί την εκλογή του επόμενου προέδρου της Κομισιόν και τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα συζήτησαν στη σύντομη συνάντησή τους ο έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο περιθώριο της εκδήλωσης της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), με θέμα «Απασχόληση και Ανάπτυξη 2014-2019».

  Κατά τη διάρκεια του γεύματος των συνέδρων, ο πρωθυπουργός κάθισε στο ίδιο τραπέζι με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Γιόζεφ Ντολ, και τον κ. Σόιμπλε. Καθώς καθόταν δίπλα στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί του για περίπου 20 λεπτά.

  Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δυο τους συζήτησαν για τη θετική πορεία των οικονομικών στην Ελλάδα. Δεδομένου ότι το βασικό θέμα είναι πλέον η επικείμενη διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος, κυβερνητική πηγή εκτιμούσε ότι η συζήτηση θα αρχίσει από τον Σεπτέμβριο και μετά.

  Σημείωνε ότι ο χρόνος της έναρξης και η διάρκεια είναι μία πολύπλοκη συνάρτηση επιμέρους παραγόντων, ενώ επίκειται και η επίσκεψη της τρόικας στην Ελλάδα. Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί ασφυκτικές πιέσεις και εφόσον τηρεί το βασικό πλαίσιο των δεσμεύσεων για τη δημοσιονομική πολιτική θα έχει το περιθώριο για κινήσεις διόρθωσης των κοινωνικών αδικιών.

  Πάντως, ο πρωθυπουργός δεν έδειξε να ανησυχεί για την έκθεση του ΔΝΤ. Αντίθετα, είναι ευχαριστημένος από τη μείωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων.

  Για τον πρόεδρο της Κομισιόν

  Στο τραπέζι ετέθη και το θέμα του επόμενου προέδρου της Κομισιόν. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η θέληση των ευρωπαίων πολιτών και να αναδειχθεί ο υποψήφιος του ΕΛΚ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

  Ο κ. Σαμαράς έχει παραμείνει σταθερός στην υποστήριξή του, παρά τα προβλήματα που δημιούργησε η Αγγλία.

  Εκτιμάται, πάντως, ότι τα εμπόδια ξεπερνιούνται και ο κ. Γιούνκερ είναι περίπου βέβαιος, ειδικά αν η Αγγλία πάρει το χαρτοφυλάκιο που επιθυμεί στην Επιτροπή, με πρώτη προτίμηση αυτό της Ενέργειας.

  Το γεγονός ότι ο κ. Γιούνκερ είναι υπέρ της χαλάρωσης της πολιτικής λιτότητας στην Ευρώπη και στηρίζει την ενίσχυση με πόρους και τη ρευστότητα της αναπτυξιακής διαδικασίας είναι ένας επιπλέον λόγος, για τον οποίο ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει την υποψηφιότητα και θεωρεί ότι θα είναι θετική η επικράτησή του.

  Στο περιθώριο της ίδιας εκδήλωσης, ο κ. Σαμαράς είχε συνομιλία και με τον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ.Μ.Μπαρόζο, με τον οποίο περιορίστηκαν στα ευρωπαϊκά θέματα.

  Ο κ. Σαμαράς θα μιλήσει στην εκδήλωση του ΕΛΚ και στο περιθώριό της θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Π. Κοέλιο.

  Πολιτική
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk