Διφορούμενα είναι τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής για την εξέλιξη των διαθέσιμων θέσεων απασχόλησης στην Ελλάδα, βάσει του νέου δείκτη που παρουσίασε σήμερα Τρίτη για πρώτη φορά η Εurostat.

Ο δείκτης που αντανακλά τη ζήτηση στην αγορά εργασίας και ο οποίος στηρίχθηκε σε στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του 2013 καταδεικνύει ότι το ποσοστό των διαθέσιμων θέσεων απασχόλησης στην Ελλάδα (αριθμός διαθέσιμων θέσεων απασχόλησης επί του συνόλου των θέσεων απασχόλησης) ανήλθε στο 0,8%, όταν τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ευρωζώνη ήταν 1,4%.

Ωστόσο, αν τα στοιχεία εξετασθούν ανά οικονομικό κλάδο η εικόνα διαφοροποιείται. Στη βιομηχανία και τις κατασκευές η κατάσταση παρουσιάζεται κάπως καλύτερη στην Ελλάδα, καθώς το ποσοστό των διαθέσιμων θέσεων απασχόλησης ήταν 1,4% το τρίτο τρίμηνο του 2013, όταν στην ΕΕ και την Ευρωζώνη ήταν 1%. Αντίθετα, στις υπηρεσίες το ποσοστό των διαθέσιμων θέσεων απασχόλησης στην Ελλάδα υπολείπεται του μέσου κοινοτικού όρου, καθώς φθάνει στο 1,3% έναντι 1,8% στην ΕΕ και την Ευρωζώνη.

Στην ΕΕ, τα υψηλότερα ποσοστά διαθέσιμων θέσεων απασχόλησης έναντι του μέσου όρου της ΕΕ, παρατηρήθηκαν στο Βέλγιο με 2,4% και στη Γερμανία με 2,3%, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στην Κύπρο, τη Λετονία, την Πολωνία και την Πορτογαλία με 0,4%.