Εν μέσω της σύγκρουσης κορυφής για την ανάληψη της προεδρίας της Κομισιόν από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, το Ευρωπαϊκό Φεντεραλιστικό Κόμμα (EFP), το οποίο συμμετείχε το Μάιο για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές σε έξι χώρες, εγκαινιάζει εκστρατεία υπό τον τίτλο«Σεβαστείτε την ψήφο μας!»καταγγέλλοντας «απόπειρα πραξικοπήματος» εκ μέρους των ηγετών σε βάρος του Ευρωκοινοβουλίου και των ψηφοφόρων παρά το γεγονός ότι το ΕΛΚ αναδείχτηκε πρώτη δύναμη.

«Η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία κινδυνεύει. Είμαστε πολυάριθμοι πολίτες, ακτιβιστές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που ανησυχούμε για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών και τον τρόπο με τον οποίο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να χειριστεί τον διορισμό του επόμενου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» αναφέρεται στο κείμενο της πρωτοβουλίας του EFP και άλλων οργανώσεων.

«Μας είπαν ότι αυτή η φορά ήταν διαφορετική: οι Ευρωεκλογές του 2014 ήταν οι πρώτες που έγιναν σύμφωνα με την Συνθήκη της Λισαβόνας, που συνδέει τον ορισμό του Προέδρου της Επιτροπής με το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών.

Για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή ιστορία, τα κύρια κόμματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όρισαν τους υποψηφίους τους για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν τις Ευρωεκλογές και προώθησαν τις υποψηφιότητες αυτές σε όλη την Ευρώπη, συμμετέχοντας και σε τηλεοπτικά ντιμπέιτ.

Σκοπός ήταν να ενισχυθεί η νομιμοποίηση της Επιτροπής και να αυξηθεί η συμμετοχή των πολιτών στα Ευρωπαϊκά πράγματα. Η αρνητική τάση για αποχή σταμάτησε, και η συμμετοχή παρέμεινε σταθερή συγκριτικά με προηγούμενες Ευρωεκλογές.

Όλα αυτά καλώς, αλλά ποιό είναι το πρόβλημα;

Δυστυχώς οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων, ωθούμενοι από τον Ντέιβιντ Κάμερον και άλλους, θεώρησαν ότι όλα αυτά είναι πολύ δημοκρατικά και μπλόκαραν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από το να αναγνωρίσει τον νικητή Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος εν τω μεταξύ υποστηρίχθηκε από τις κύριες ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (που εκπροσωπούν περισσότερο από το 69% των εκλεγμένων Ευρωβουλευτών).

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μπορεί να μην είναι ο υποψήφιος που υποστήριξες, αλλά η μάχη τώρα δεν δίνεται για τις ιδέες του. Η μάχη δίνεται για την Ευρωπαϊκή δημοκρατία! Αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίσει να μην λάβει υπ’ όψη τις προσδοκίες των ψηφοφόρων, αυτό θα μειώσει κι άλλο την νομιμοποίηση του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος και θα μετατρέψει τις εκλογές σε φάρσα-ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τις αιτιάσεις των αντιευρωπαϊκών κομμάτων που δεν μπήκαν καν στον κόπο να προτείνουν έναν υποψήφιο για την Προεδρία της Επιτροπής».

Ηεκστρατείαστο Facebook
Twitter: #respectmyvote