Σε ηλικία 91 ετών πέθανε η αμερικανίδα ηθοποιός Ρούμπι Ντι, γνωστή κυρίως από το αντιρατσιστικό δράμα του 1961 «Ένα σταφύλι στον ήλιο» σε σκηνοθεσία Ντάνιελ Πέτρι αλλά και από την δημοφιλέστατη αμερικανική σειρά της τηελόρασης «Πέιτον Πλέις».

Πολύ πιο πρόσφατα, το 2008, η Ντι απέσπασε την μοναδική υποψηφιότητά της για Οσκαρ (Β’ γυναικείου ρόλου) έχοντας υποδυθεί την μητέρα του Ντενζέλ Γουόσινγκον στην περιπέτεια εποχής «American gangster» του Ρίντλεϊ Σκοτ.
Ο ρόλος της μητέρας του βασιλιά των ναρκωτικών Φρανκ Λούκας δεν διαρκούσε πάνω από 10 λεπτά όμως η παρουσία της Ντι ήταν τόσο έντονη που τα μέλη της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου δεν μπόρεσαν να την αγνοήσουν. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στην σκηνή του χαστουκιού της στον Γουόσινγκτον (δείτε σχετικό βίντεο)
Γεννημένη στο Κλίβελαντ του Οχάιο η Ρούμπι Αν Γουόλας όπως ήταν το πραγματικό όνομά της, έκανε τα πρώτα βήματά της στα μέσα της δεκαετίας του 1940 παίζοντας σε ταινίες όπως «Η ιστορία του Τζάκι Ρόμπινσον» και «Το μίσος προστάζει».
Αργότερα, η Ντι και ο σύζυγός της, επίσης αφροαμερικανός ηθοποιός Οσι Ντέιβις («Κάνε το σωστό», «Ο λόφος») συμμετείχαν στους αγώνες των αφροαμερικανών καλλιτεχνών για τα δικαιώματά τους στις δεκαετίες του 1950 και 1960. Ηγετική μορφή αυτής της γενιάς ήταν ο Σίντνεϊ Πουατιέ, συμπρωταγωνιστής της Ντι στο «Ένα σταφύλι στον ήλιο».
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την ηλικία της η Ρούμπι Ντι εξακολουθούσε να παίζει. Μέσα στο 2013 προβλήθηκε η ταινία της «1982» ενώ τον τελευταίο καιρό έπαιζε στην ταινία «King dog» με τον Ice T η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί. Συνολικώς, οι τίτλοι ταινιών, τηλεταινιών και σειρών στις οποίες είχε εμφανιστεί ξεπερνούν τους 100.