ΟΤάκης Μπαλτάκος, πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης είπε το αυτονόητο, είτε διαφωνεί κανείς ιδεολογικά μαζί του είτε όχι, στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής»: Τη Νέα Δημοκρατία την περιμένει στα δεξιά της ένα 16.5%.
Η αναφορά αυτή προκαλεί μεγάλη συζήτηση και αναδεικνύει στο μέγιστο βαθμό και την εσωτερική ζύμωση στο «γαλάζιο» σύστημα για τον ιδεολογικό προσανατολισμό της ΝΔ.
Εξάλλου, το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 25ηςΜαΐου με την απώλεια περίπου 500.000 ψηφοφόρων σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012, επανέφερε στο εσωτερικό της ΝΔ τη μεγάλη συζήτηση για τη φυσιογνωμία του κόμματος.
Το ερώτημα πολλών είναι προς τα πού πρέπει να στρίψει η ΝΔ, η οποία πρώτη φορά μετά την ίδρυσή της το 1974 από τονΚωνσταντίνο Καραμανλή(τον ιδρυτή της που της προσέφερε ένα ιδεολογικό πλαίσιο που την έσπρωχνε στο μεσαίο χώρο) έχει το 16.5% του εκλογικού της σώματος να κινείται στη «δεξιάτηςδεξιάς»!
Αναμφίβολα αυτή είναι η μεγάλη πολιτική δεξαμενή της ΝΔ. Και υπό αυτή την έννοια έχει εν μέρει δίκιο ο Τάκης Μπαλτάκος με την επισήμανση ότι οι ψηφοφόροι που ανήκουν σε αυτή την μη ομογενοποιημένη ομάδα του 16.5% υπό προϋποθέσεις μπορούν να ενωθούν, όχι όμως οι ηγεσίες τους.
Αυτή η κρίσιμη μάζα για τη ΝΔ είναι αυτή τη στιγμή πολιτική ανεκμετάλλευτη και κινείται μέσα στον πολιτικό ωκεανό, χωρίς πυξίδα για την επόμενη περίοδο.
Πολλοί στη ΝΔ λένε ότι το κόμμα πρέπει να στρίψει προς το κέντρο…Εάν ο ΠρωθυπουργόςΑντώνης Σαμαράςτο αποφασίσει ποιο θα είναι το πολιτικό όφελος; Υπάρχει τόσος μεγάλος αριθμός κεντρώων ψηφοφόρων που θα συσπειρώνονταν γύρω από τον πρόεδρο της ΝΔ; Λίγο δύσκολο. Ο χώρος του κέντρου πολιορκείται ήδη από την Ελιά (ΠΑΣΟΚ), το Ποτάμι, αλλά ακόμα και το ΣΥΡΙΖΑ.
Όταν το επιχείρησε οΚώστας Καραμανλήςτην περίοδο 2000-2004 με το σχέδιο στροφή προς το μεσαίο χώρο» είχε καλύψει τα δεξιά του νώτα, αλλά απέτυχε. Παλαιότερα οΚωνσταντίνος Μητσοτάκης, ένας πολιτικός προερχόμενος από το χώρο του Κέντρου, επιχείρησε μια κεντρώα στροφή, που όμως δεν επιτεύχθηκε διότι οι δεξιές αντιστάσεις ήταν ισχυρές.
Αυτές οι ισχυρές δεξιές πιέσεις στο εσωτερικό της ΝΔ δεν υφίστανται σε τόσο μεγάλο βαθμό. Εξάλλου, στις εκλογές της 6ης Μαΐου τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ (Χρυσή Αυγή, ΑΝ.ΕΛ. και ΛΑΟΣ) συγκέντρωσαν περίπου 20%, αν και στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση της 17ηςΙουνίου, το ποσοστό αυτό έπεσε στο 15% για να αυξηθεί στις πρόσφατες ευρωεκλογές στο 16.5%.
Άρα, η κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων που έχει ανάγκη η ΝΔ για την πολιτική της επιβίωση κινείται μεταξύ 15-20%. Αυτούς τους ψηφοφόρους έχουν αποφασίσει στη ΝΔ να τους «χαρίσουν» σε άλλα σχήματα;
Είναι σαφές, ότι από τη στιγμή που διαμορφώνεται όλο και πιο ξεκάθαρα το δίπολο «Αριστερά-Δεξιά», το ποσοστό αυτό θα είναι καθοριστικό για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Ακόμα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ακριβώς πριν τέσσερα χρόνια στην πολυθεματική προσυνεδριακή συνδιάσκεψη της ΝΔ, στις 6 Ιουνίου του 2010, είπε μεταξύ άλλων:«όταν φθάσουμε στον ιδεολογικό αφοπλισμό, σύντομα θα καταντήσουμε και στον πολιτικό αφανισμό! Και στην άνευ όρων παράδοση στους αντιπάλους μας…όλα τα άλλα κόμματα στην Ελλάδα ποτέ δεν διανοήθηκαν να αφοπλιστούν ιδεολογικά. Να υποβαθμίσουν ή να κρύψουν την ιδεολογία τους. Κι όμως εμείς αυτό ακριβώς κάναμε. Και τελικά δεν μας βγήκε σε καλό…»
Είναι χρήσιμο να επισημανθεί ότι η ΝΔ έως το 2009 εξέφραζε το 85-95% των ψηφοφόρων του δεξιού και του κεντροδεξιού χώρου. Από τότε άρχισε η…μεγάλη φυγή και εάν θέλει η ΝΔ να έχει ελπίδες για να μη συρρικνωθεί περαιτέρω, οφείλει να στραφεί σε αυτή την κατηγορία ψηφοφόρων.
Εκτός από…«αφορισμούς» πολλών στο «γαλάζιο» σύστημα για τον Μπαλτάκο ας αναλύσουν με λίγο προσοχή τα εκλογικά αποτελέσματα και ας αναρωτηθούν: Τι εκφράζει σήμερα η ΝΔ και σε ποιους απευθύνεται;Ας δουν με προσοχή τα δημογραφικά στοιχεία των ψηφοφόρων της σημερινής κεντροδεξιάς…
Εάν δώσουν απάντηση, ίσως βρουν και την πυξίδα για την πορεία της ΝΔ από εδώ και πέρα…