Ψηφίστηκε επί της αρχής με ευρεία συναίνεση το ν/σ κατά της παιδοφιλίας

Με ευρύτατη συναίνεση (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠαΣοΚ, ΑΝ.ΕΛΛ., ΔΗΜΑΡ), παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις και παρατηρήσεις που κατατέθηκαν, ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας».

Με ευρύτατη συναίνεση (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠαΣοΚ, ΑΝ.ΕΛΛ., ΔΗΜΑΡ), παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις και παρατηρήσεις που κατατέθηκαν, ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας».

Σημειώνεται ότι Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ ψήφισαν «παρών» για τους δικούς του λόγους το κάθε κόμμα, με την μεν Χ.Α. να θέτει δια του κ. Αντ. Γρέγου θέμα θανατικής ποινής των καταδικασθέντων για παιδεραστία αλλά και χημικού ευνουχισμού όσων διαπράττουν παρόμοια εγκλήματα και το δε ΚΚΕ να ασκεί κριτική αναφορικά με το συνολικό πλαίσιο εντός του οποίου προωθεί το νομοσχέδιο, αφού όπως είπε η ειδική αγορήτρια του κόμματος κυρία Λιάνα Καννέλη, πρόκειται για «διατάξεις απολύτως θετικές, αυστηροποίησης ποινών, κυνηγητού δραστών, απαγόρευσης άσκησης επαγγελματικής ιδιότητας που σχετίζεται με τα παιδιά, που χάνονται πίσω από μίαν ασάφεια και μία διεύρυνση τέτοια που επιτρέπει την ποινικοποίηση». «Και θέλω να πω και στους ευαίσθητους για τα ζητήματα της τέχνης ότι και η τέχνη ζήτημα εκμετάλλευσης είναι, γιατί δεν αγγίζουμε την ουσία της παιδείας. Όπως δεν έχουμε σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, έτσι δεν έχουμε και αντιναζιστική διαπαιδαγώγηση», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Κανέλλη.

Υπέρ μίας «μακράν σκληρότερης ποινικής αντιμετώπισης», τάχθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Μ. Βορίδης, λέγοντας ότι η σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών «είναι το πιο σκληρό και αποκρουστικό έγκλημα που μπορεί να υπάρξει». «Στη δική μου συνείδηση μπορώ να πω ότι εκεί θα συνταχθώ με την άποψη πολλών συναδέλφων της Νέας Δημοκρατίας. Θεωρώ ότι εδώ ο Ποινικός μας Κώδικας είναι επιεικής», σημείωσε.

Παρουσιάζοντας το πιο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο που θεσπίζεται, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Αθανασίου ανέφερε ότι ποινικοποιούνται μορφές σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που διευκολύνονται με τη χρήση της τεχνολογίας πληροφοριών, όπως η άγρα παιδιών για σεξουαλικούς λόγους μέσω κυρίως του διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων, στα οποία οι ανήλικοι έχουν διαρκώς αυξανόμενη πρόσβαση.

Επίσης, όπως τόνισε, θεσπίζεται το αξιόποινο των πράξεων που συνδέονται με τις πορνογραφικές παραστάσεις υπό την έννοια της προορισμένης για ακροατήριο, οργανωμένης απευθείας έκθεσης ανηλίκων είτε σε ζωντανή παράσταση είτε με σύγχρονα μέσα επικοινωνίας.

Ο κ. Αθανασίου μίλησε και για την επέκταση των μέτρων προστασίας των θυμάτων κατά τη διερεύνηση των εγκλημάτων και την ποινική διαδικασία, επισημαίνοντας ότι θεσπίζονται διατάξεις σχετικές με την παροχή αρωγής στα θύματα, την χορήγηση άδειας παραμονής και τη δυνατότητα λήψης αποζημίωσης.

Στόχος της νομοθετικής ρύθμισης, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, είναι να αντιμετωπισθεί η κάθε μορφή γενετήσιας εκμετάλλευσης ενηλίκων ακόμη και σε ένα ευνοϊκό για τη διάδοσή της περιβάλλον, όπως αυτό του διαδικτύου με τη λήψη μέτρων σε βάρος ιστοσελίδων στο διαδίκτυο για τον περιορισμό και την κατάργηση της διακίνησης είτε υλικού παιδικής πορνογραφίας είτε πορνογραφικών παραστάσεων ενηλίκων.

Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στ. Κοντονής αναφερθείς στην υιοθέτηση της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας, είπε ότι ενώ θα έπρεπε ένα σοβαρότατο ζήτημα, όπως είναι αυτό της καταπολέμησης της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας, να έχει απασχολήσει σοβαρά την ελληνική έννομη τάξη, την κυβέρνηση και το ελληνικό Κοινοβούλιο, η ρύθμισή του έρχεται από το εξωτερικό. «Θα λέγαμε ότι έστω και έτσι είναι σε μία θετική κατεύθυνση αυτό το νομοσχέδιο», είπε πάντως.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk