Κατεδαφίστηκαν και απομακρύνθηκαν από τον αιγιαλό στον Δήμο Κασσάνδρας αυθαίρετες κατασκευές και βεβαιώθηκαν πρόστιμα κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, από τη χρήση του αιγιαλού, κατά τη θερινή περίοδο του 2013. Οι ενέργειες αυτές έγιναν από την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία ύστερα από την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.
Ειδικότερα, στον Συνήγορο είχε προσφύγει πολίτης διαμαρτυρόμενος για παράνομες ενέργειες του Δήμου Κασσάνδρας, κατά την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού σε ιδιοκτήτη καφέ – εστιατορίου στο Πευκοχώρι, καθώς και για τη μη εκτέλεση πρωτοκόλλου κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών από την Κτηματική Υπηρεσία Ν. Χαλκιδικής.
Το 2011, ο Δήμος εκμίσθωσε το τμήμα αιγιαλού που βρισκόταν μπροστά από το συγκεκριμένο κατάστημα, ώστε να τοποθετηθούν ομπρέλες – ξαπλώστρες, αλλά στη συνέχεια, διαπιστώθηκαν παραβάσεις και εκδόθηκε πρωτόκολλο κατεδάφισης για αυθαίρετες κατασκευές από την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία. Παρόλα αυτά, το 2012, ο Δήμος εκμίσθωσε στην ίδια επιχείρηση διαφορετικό τμήμα του αιγιαλού (200 τ. μ.), όμορο του καταστήματος, ενώ ένα χρόνο αργότερα, ο Δήμος ενημέρωσε τον επιχειρηματία να υποβάλει αίτηση μόνο για το τμήμα αιγιαλού που είχε εκμισθωθεί αρχικά.
Η Αρχή στη σύνοψη διαμεσολάβησης επισημαίνει ότι οι ∆ήµοι, εκτός από την τήρηση της νόµιµης διαδικασίας, οφείλουν να σταθµίζουν και την κατά περίπτωση παραχώρηση χρήσης κοινόχρηστου χώρου. Με τον τρόπο αυτό, θα αποκλείονται οι ιδιώτες, οι οποίοι έχουν διαπιστωµένα παρανοµήσει στο παρελθόν και δεν έχουν προβεί σε ενέργειες για την αποκατάσταση της νοµιµότητας.