Δεν βλέπει μεγάλη έκπληξη η αγορά

Ανοδο του Χρηματιστηρίου της Αθήνας και των τιμών των ομολόγων (δηλαδή πτώση των αποδόσεων)

Ανοδο του Χρηματιστηρίου της Αθήνας και των τιμών των ομολόγων (δηλαδή πτώση των αποδόσεων) σε περίπτωση που το αυριανό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν οδηγεί σε δραματικές μεταβολές στο πολιτικό σκηνικό της χώρας αναμένουν αναλυτές της αγοράς. Στον αντίποδα, σε περίπτωση που το αποτέλεσμα της Κυριακής παραπέμπει σε περίοδο πολιτικής αστάθειας αναμένονται σημαντικές πιέσεις στους ελληνικούς τίτλους, ενώ σε κάθε περίπτωση η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της βραχυπρόθεσμης τάσης στο Χρηματιστήριο.

Μικρές πιθανότητες μιας ευρείας νίκης του ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει» και η UBS, αν και στο σενάριο αυτό θα προκληθεί σοβαρή αναταραχή στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό αλλά και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Οι ξένοι επενδυτές πάντως δείχνουν να προεξοφλούν πως δύσκολα η ανοδική πορεία τόσο της ελληνικής οικονομίας όσο και του ελληνικού Χρηματιστηρίου θα αντιστραφεί και δείχνουν να προχωρούν σε αγορές κατά τις διορθώσεις των τιμών. Θετικά λειτουργεί επίσης και η αναμενόμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας του οίκου Fitch σε «Β» από «Β-». Με την ολοκλήρωση μάλιστα της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής αναλυτές της JPMorgan δεν απέκλειαν συνέχιση του ράλι των ελληνικών μετοχών μετά και την πρόσφατη διόρθωση των τιμών. Προς την εξέλιξη αυτή συντείνει και το γεγονός ότι το 62% των διαχειριστών των αναδυομένων αγορών, στην κατηγορία των οποίων ανήκει πια η ελληνική αγορά, έχει ελάχιστες ή μηδαμινές θέσεις στους ελληνικούς τίτλους. Αν και η JPMorgan δεν αποκλείει να κηρυχθούν κάποια στιγμή πρόωρες εκλογές, δεν αναμένει η επόμενη κυβέρνηση να απειλήσει τα επιτεύγματα της παραμονής της χώρας στο ευρώ και της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, με αποτέλεσμα να συστήνει αγορές σε διορθώσεις των τιμών. Συστήνει μάλιστα αυξημένες θέσεις στις τράπεζες με τοπ επιλογές τις Πειραιώς και Alpha Bank, ενώ επιλέγει και τον τίτλο της ΔΕΗ. Ενίσχυση των θέσεων στις ελληνικές μετοχές προτείνει η Wood & Company, θεωρώντας την αδυναμία των τίτλων στις τελευταίες συνεδριάσεις πρόσκαιρη, γεγονός που έχει δημιουργήσει ευκαιρίες λόγω ελκυστικών αποτιμήσεων. Είναι μεγάλη ευκαιρία για τους επενδυτές που θεωρούσαν υπερτιμημένους τους ελληνικούς τίτλους, τονίζει, σημειώνοντας ότι κορυφαίες της επιλογές είναι οι τράπεζες (συστήνει αγορά για τις Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank), καθώς και ο ΟΤΕ, η Μotor Oil και η Jumbo.

Αύξηση θέσεων στις τράπεζες συστήνει και η Euroxx, διατηρώντας ως τοπ επιλογή τη μετοχή της Alpha Bank με τιμή-στόχο τα 0,90 ευρώ, έναντι των 3,30 ευρώ για τον τίτλο της Εθνικής, των 2,20 ευρώ της Πειραιώς και των 0,50 ευρώ της Eurobank.

Τι εκτιμά η Nomura
Μία μη εντυπωσιακή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, με αξιοπρεπή εμφάνιση του ΠαΣοΚ, «βλέπει» ως πιο πιθανό σενάριο στις ευρωεκλογές της Κυριακής η ιαπωνική τράπεζα Nomura, κάτι που θα διατηρήσει τη σταθερότητα της κυβέρνησης και θα λειτουργήσει θετικά για τις αγορές, υποβοηθώντας και στην άνοδο των τιμών των ελληνικών 10ετών ομολόγων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk