Καμίνης: Καλά θα κάνουν να μην με ψηφίσουν οι ψηφοφόροι της Χ.Α.

«Οι άνθρωποι αυτοί, από τη στιγμή που ήμουν ο πρώτος που αντιτάχθηκε έμπρακτα με το θέμα των συσσιτίων, δεν νομίζω ότι υπάρχει περίπτωση να με ψηφίσουν. Και καλά θα κάνουν να μην με ψηφίσουν, διότι είμαι εκ διαμέτρου αντίθετος σε ό,τι πρεσβεύουν» τόνισε ο Γιώργος Καμίνης, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 λίγο προτού πέσει η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας για τον Δήμο Αθηναίων.

«Οι άνθρωποι αυτοί, από τη στιγμή που ήμουν ο πρώτος που αντιτάχθηκε έμπρακτα με το θέμα των συσσιτίων, δεν νομίζω ότι υπάρχει περίπτωση να με ψηφίσουν. Και καλά θα κάνουν να μην με ψηφίσουν, διότι είμαι εκ διαμέτρου αντίθετος σε ό,τι πρεσβεύουν» τόνισε ο Γιώργος Καμίνης, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 λίγο προτού πέσει η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας για τον Δήμο Αθηναίων.{{{ audio1 }}}

Αναρωτήθηκε όμως αν μπορεί να πει το ίδιο και ο αντίπαλός του: «Ξέρουν ποιο είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη μετανάστευση; Το έχουν δει; Ξέρουν ότι μιλάει για ελεύθερες διαδικασίες νομιμοποίησης, ότι μιλάει για ελεύθερη είσοδο στην Ελλάδα όλων των μεταναστών; Θέλουν λοιπόν να ψηφίσουν τον κ. Σακελλαρίδη; Ας τον ψηφίσουν, μετά λόγου γνώσεως.

» Να έχουμε καθαρό το πρόσωπό μας όταν απευθυνόμαστε στους ψηφοφόρους και πλήρες. Όχι μόνο να κλείνουμε το μάτι ως αντιμνημονιακοί, αλλά να λέμε με σαφή τρόπο όλες μας τις θέσεις και από εκεί και πέρα, κάθε ψηφοφόρος αντλεί τα συμπεράσματά του.»

Για όσους λένε ότι δεν έχει παρουσιάσει έργο, εξηγεί: «Ξέρετε γιατί δεν τα βλέπετε αυτά τα έργα; Διότι δεν δανειστήκαμε από τράπεζες και χρειάστηκε, φέρνοντάς τα από το ΕΣΠΑ, να περάσουν δυο χρόνια για να πάμε στις Βρυξέλλες, να φέρουμε τα κονδύλια, να κάνουμε τις μελέτες κτλ.

» Είναι και τα άυλα έργα. Είναι ότι έτρεξες και έφερες τα κονδύλια και είναι ότι μετέτρεψες την αναπτυξιακή εταιρεία του δήμου φορέα διαχείρισης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, για να πάμε στην Αθήνα του 2020 και επέκεινα. Λειτουργήσαμε όπως έπρεπε να λειτουργήσει μια πολύ σοβαρή δημοτική αρχή στην πιο κρίσιμη περίοδο λειτουργίας του δήμου.»

Για το παραεμπόριο σημειώνει ότι ο σωστός όρος είναι λαθρεμπόριο, τονίζοντας την ανάγκη να ελεγχθούν οι είσοδοι των προϊόντων στην χώρα.

Για τα δημοτικά τέλη είπε ότι σε γενικές γραμμές κρατήθηκαν σταθερά, λέγοντας ότι σε περιοχές που είχαν παρακμάσει μειώθηκαν, ενώ σε άλλες όπου ήταν αδικαιολόγητα χαμηλά, αυξήθηκαν.

«Σε περιοχές όπου έπρεπε να κρατήσουμε τη ζωή, τα πήγαμε σε συμβολικό επίπεδο, όπως στην Ομόνοια. Τα τραπεζοκαθίσματα στοίχιζαν 250 ευρώ το τετραγωνικό και τα πήγαμε 5, για να δώσουμε ζωή. Το ίδιο και στην Πλατεία Αττικής ή στην Πλατεία Αμερικής.»

Για την εκπροσώπηση του «Παναθηναϊκού Κινήματος» στο δημοτικό συμβούλιο, είπε ότι είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, διότι για πρώτη φορά ομάδα της πόλης αυτόνομα βγάζει έδρα στο δημοτικό συμβούλιο.

«Η θέση μου είναι καθαρή: φαίνεται ότι το project της Διπλής Ανάπλασης ουσιαστικά έχει παραπεμφθεί στις καλένδες, διότι η ΠΑΕ και ο Ερασιτέχνης δεν το θέλουν και προτιμούν τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και έτσι ο δήμος είναι υποχρεωμένος να συνεργαστεί. Και θέλω να διαψεύσω για μία ακόμη φορά όλα όσα έχουν ακουστεί ή γραφτεί, διότι, όπως είπε και ο κ. Αλαφούζος, ο δήμος βοήθησε στη μεταφορά της έδρας πριν από έξι μήνες στη Λεωφόρο.»

Συγκεκριμένα την Παρασκευή 23 Μαΐου ο δήμαρχος Αθηναίων (και εκ νέου υποψήφιος) Γιώργος Καμίνης μίλησε στις «Πρωινές Διαδρομές» και στους Βασίλη Αδαμόπουλο και Σωτήρη Ξενάκη για το β’ γύρο των εκλογών στο Δήμο της Αθήνας.

Για το τι θα κάνει απόψε, τελευταίο βράδυ της προεκλογικής εκστρατείας, και πώς την αποτιμά

«Θα πάω να πάρω την κόρη μου από ένα παιδικό πάρτι. Το έχω συμφωνήσει με τη γυναίκα μου και θα το κάνω με μεγάλη ευχαρίστηση. Ο κύκλος των συγκεντρώσεων έκλεισε. Πρέπει να καθίσουμε με ηρεμία και να κάνουμε τον απολογισμό μας. Αλλά δεν αποτιμώ θετικά την προεκλογική εκστρατεία. Για μία ακόμη φορά, δεν ασχολούμαστε με τα πραγματικά προβλήματα της πόλης, διότι φάγαμε τον α’ γύρο με το τέμενος και τώρα, στο β’ γύρο, ασχολούμαστε με το ποιον θα ψηφίσει το 16% του εκλογικού σώματος. Άλλα είναι τα θέματα: θέλουμε π.χ. ένα μητροπολιτικό δήμο;»

Για την εκπροσώπηση του «Παναθηναϊκού Κινήματος» στο δημοτικό συμβούλιο και το γήπεδο του ΠΑΟ

«Έχει μεγάλο ενδιαφέρον, διότι για πρώτη φορά βλέπουμε ομάδα της πόλης αυτόνομα να βγάζει έδρα στο δημοτικό συμβούλιο. Η θέση μου είναι καθαρή: φαίνεται ότι το project της Διπλής Ανάπλασης ουσιαστικά έχει παραπεμφθεί στις καλένδες, διότι η ΠΑΕ και ο Ερασιτέχνης δεν το θέλουν και προτιμούν τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και έτσι ο δήμος είναι υποχρεωμένος να συνεργαστεί. Και θέλω να διαψεύσω για μία ακόμη φορά όλα όσα έχουν ακουστεί ή γραφτεί, διότι, όπως είπε και ο κ. Αλαφούζος, ο δήμος βοήθησε στη μεταφορά της έδρας πριν από έξι μήνες στη Λεωφόρο.»

Για το αν θα πάρει στην αρμοδιότητά του ο δήμος το Πεδίον του Άρεως

«Το έχω αποφασίσει. Ο δήμος θα την πάρει την ευθύνη από την Περιφέρεια, αλλά η Περιφέρεια θα πρέπει να μας δώσει κάποιους βασικούς πόρους για τη φύλαξή του. Αν μας τους δώσει, θα το πάρουμε.»

Για την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου

«Εξ αρχής, σε αυτό το ζήτημα, ήμουν θετικός. Είναι ένα μεγάλο έργο που το έχει ανάγκη το κέντρο και η Αθήνα. Δεν ξέρω τι λέει ο κ. Σακελλαρίδης, αλλά σε ένα φυλλάδιο έκανε το λογοπαίγνιο no-think Athens, ενώ το σχέδιο είναι re-think Athens. Το άλλαξε τώρα; Γιατί με τη γνωστή ιδεοληψία της Αριστεράς, όλο αντιδρούν όταν πρόκειται για ένα μεγάλο έργο στην πόλη. Όπως είχαν αντιδράσει και στην πεζοδρόμηση της Ερμού και της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Ο κ. Σακελλαρίδης εξ αρχής έχει στραφεί εναντίον ενός κοινωνικού έργου που οφείλεται στη συνεργασία του δήμου με την ιδιωτική πρωτοβουλία και εταιρείες. Στα θέματα της εμμονής, όπως οι διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, στο θέμα της αφισορύπανσης ή κάτι άλλο, βλέπετε στροφή του κ. Σακελλαρίδη;»

Για το έργο του στο δήμο της Αθήνας

«Βρισκόμαστε στο δήμο, αυτά τα 3,5 χρόνια, στην πιο δεινή οικονομική θέση αυτής της πόλης και όμως κάναμε έργα θεμελίων και στηρίξαμε τον κόσμο. Δεν είναι έργο ότι φτιάξαμε μόνοι μας τον Κόμβο Αλληλοβοήθειας ή τη Βίλα Αμαλίας με χρήματα του ΕΣΠΑ; Ξέρετε γιατί δεν τα βλέπετε αυτά τα έργα; Διότι δεν δανειστήκαμε από τράπεζες και χρειάστηκε, φέρνοντάς τα από το ΕΣΠΑ, να περάσουν δυο χρόνια για να πάμε στις Βρυξέλλες, να φέρουμε τα κονδύλια, να κάνουμε τις μελέτες κτλ. Είναι και τα άυλα έργα. Είναι ότι έτρεξες και έφερες τα κονδύλια και είναι ότι μετέτρεψες την αναπτυξιακή εταιρεία του δήμου φορέα διαχείρισης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, για να πάμε στην Αθήνα του 2020 και επέκεινα. Λειτουργήσαμε όπως έπρεπε να λειτουργήσει μια πολύ σοβαρή δημοτική αρχή στην πιο κρίσιμη περίοδο λειτουργίας του δήμου.»

Για την παρουσία του δημάρχου

«Κανένας από τους προηγούμενους δημάρχους, εκτός από τον Δημήτρη Μπέη, δεν ήταν έξω. Δεν είμαστε σε χωριό, να βγαίνει στην πλατεία κάθε πρωί ο δήμαρχος και να πίνει τον καφέ του και να βλέπει τη λακουβίτσα. Είμαστε σε μια μεγαλούπολη και ο δήμος είναι στρατηγείο, ο δε δήμαρχος έχει το ρόλο του στρατηγού. Δεν θα κάναμε έργο, δεν θα διεκδικούσαμε ευρωπαϊκά κονδύλια και μελέτες εάν εγώ χτύπαγα πλάτες και έπινα καφέδες. Το στοίχημα του δημάρχου σε μια μεγαλούπολη είναι να φτιάξει ένα δήμο που έχουν οι υπηρεσίες του αυτήν την εικόνα.»

Για το παραεμπόριο

«Πρέπει να το λέμε λαθρεμπόριο και όχι παραεμπόριο, γιατί είναι λάθος η λέξη, και είναι κανονικό έγκλημα. Θα πρέπει κατ’ αρχήν να ελέγξουμε τις εισόδους αυτών των προϊόντων στη χώρα και όταν είχαμε τη Δημοτική Αστυνομία είχαμε ελέγξει και καταστρέψει 130 αποθήκες από αυτά τα αντίγραφα των ειδών. Μαζί με την ΕΛΑΣ θα το κυνηγήσουμε σε κάθε κρίκο της αλυσίδας, αλλά θα πρέπει και το ΥΠΟΙΚ στα τελωνεία της χώρας που μπαίνουν αυτά τα πράγματα να τα ελέγξει.»

Για τα δημοτικά τέλη

«Είναι μια πικρή ιστορία. Όταν ανέλαβα, ένας παλιός δήμαρχος μού είπε «κοίτα να τα αυξήσεις τώρα, στον πρώτο χρόνο και να τα μειώσεις πριν τις εκλογές». Δεν το κάναμε αυτό. Έπρεπε να λειτουργήσουμε σ’ αυτές τις συνθήκες και τα κρατήσαμε σταθερά και τα εξορθολογίσαμε. Σε περιοχές που είχαν παρακμάσει από την κρίση, όπως η Φωκίονος Νέγρη, τα κατεβάσαμε. Και σε άλλες περιοχές, όπως το Γκάζι, όπου ήταν αδικαιολόγητα χαμηλά, τα ανεβάσαμε. Σε γενικές γραμμές, τα κρατήσαμε σταθερά. Σε περιοχές όπου έπρεπε να κρατήσουμε τη ζωή, τα πήγαμε σε συμβολικό επίπεδο, όπως στην Ομόνοια. Τα τραπεζοκαθίσματα στοίχιζαν 250 ευρώ το τετραγωνικό και τα πήγαμε 5, για να δώσουμε ζωή. Το ίδιο και στην Πλατεία Αττικής ή στην Πλατεία Αμερικής.»

Για τη Χρυσή Αυγή και τις ψήφους της

«Λογικά, οι άνθρωποι αυτοί, από τη στιγμή που ήμουν ο πρώτος που αντιτάχθηκε έμπρακτα με το θέμα των συσσιτίων, δεν νομίζω ότι υπάρχει περίπτωση να με ψηφίσουν. Και καλά θα κάνουν να μην με ψηφίσουν, διότι είμαι εκ διαμέτρου αντίθετος σε ό,τι πρεσβεύουν! Μπορεί να πει το ίδιο ο κ. Σακελλαρίδης; Ξέρουν ποιο είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη μετανάστευση; Το έχουν δει; Ξέρουν ότι μιλάει για ελεύθερες διαδικασίες νομιμοποίησης, ότι μιλάει για ελεύθερη είσοδο στην Ελλάδα όλων των μεταναστών; Θέλουν λοιπόν να ψηφίσουν τον κ. Σακελλαρίδη; Ας τον ψηφίσουν, μετά λόγου γνώσεως. Να έχουμε καθαρό το πρόσωπό μας όταν απευθυνόμαστε στους ψηφοφόρους και πλήρες. Όχι μόνο να κλείνουμε το μάτι ως αντιμνημονιακοί, αλλά να λέμε με σαφή τρόπο όλες μας τις θέσεις και από εκεί και πέρα, κάθε ψηφοφόρος αντλεί τα συμπεράσματά του.»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk