Ημέρα αιμοδοσίας και δωρεάς μυελού των οστών η 7η Νοεμβρίου

Ημέρα Αφιερωμένη στον Εθελοντισμό για την Αιμοδοσία και τη δωρεά Μυελού των Οστών θα είναι πλέον η 7η Νοεμβρίου. Αυτό προβλέπεται μεταξύ άλλων στο σύμφωνο συνεργασίας που υπέγραψαν σήμερα ο υφυπουργός Παιδείας κ. Συμεών Κεδίκογλου και η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» και του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας», κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.
«Η Σχολική Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη και Εθελοντή Δότη Αιμοποιητικών Κυττάρων καθίσταται το μέσο για να μεταφέρουμε στα παιδιά της πατρίδας μας το μήνυμα του εθελοντισμού και της ανθρωπιστικής προσφοράς» δήλωσε σχετικά σήμερα η κυρία Βαρδινογιάννη, η οποία επέμεινε στην σημασία της σωστής ενημέρωσης των πολιτών για μια απλή διαδικασία με την οποία μπορεί κάθε νέος άνθρωπος, από 18 ως 45 ετών, να γίνει εθελοντής δότης αιμοποιητικών κυττάρων.
«Ο στόχος μας είναι να φτάσουμε στους 100.000 δότες μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, αλλά ο απώτερος στόχος είναι η ημέρα αυτή να υπενθυμίζει ότι υπάρχουν παιδιά που δεν είναι τόσο τυχερά και που η ζωή τους εξαρτάται από την εύρεση συμβατού μοσχεύματος, από αιμοποιητικά κύτταρα» είπε η κυρία Βαρδινογιάννη.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Παιδείας ευχαρίστησε την κυρία Βαρδινογιάννη επειδή ανταποκρίθηκε στην πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων στον εθελοντισμό με την αφιέρωση της 7ης Νοεμβρίου στην αιμοδοσία.
«Στην Ελλάδα των 10.000.000 κατοίκων απαιτούνται τουλάχιστον 600.000 φιάλες αίματος, από τις οποίες μόνο το 40% καλύπτεται απόλυτα εθελοντές αιμοδότες», είπε ο κ. Κεδίκογλου. Και ανέφερε ότι η χώρα μας αναγκάζεται να εισάγει κάθε χρόνο 30.000 μονάδες αίματος από την Ελβετία.
«Την ημέρα αυτή ευαισθητοποιούμε τον μαθητή και τιμάμε τον ανώνυμο εθελοντή για τον αλτρουισμό που επιδεικνύει προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά χωρίς ανταμοιβή: 10 λεπτά από τη ζωή του και 400 κυβικά εκατοστά από τα 6 λίτρα που διαθέτει» πρόσθεσε ο υφυπουργός Παιδείας.
Στην Ελλάδα δεν μας λείπει η ευαισθησία, αλλά η ενημέρωση και αυτό το κενό θέλουμε να καλύψουμε με αυτή την πρωτοβουλία πρόσθεσαν τόσο η κυρία Βαρδινογιάννη όσο και ο κ. Κεδίκογλου.
Για να γίνει κάποιος δότης μυελού των οστών και να μπει σε μία τράπεζα απαιτείται μια απλή κι ανώδυνη διαδικασία, καθώς όταν εντοπιστεί ο συμβατός δότης θα απαιτηθούν μόνο δύο με τρεις ώρες για τη λήψη μοσχεύματος και μετά ο εθελοντής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία. Μόνο ένας στους τέσσερις πάσχοντες σήμερα, βρίσκει συμβατό δότη στην οικογένειά του.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk