Η τελευταία κοινοβουλευτική περίοδος του Ευρωκοινοβουλίου επισκιάστηκε από την «ελληνική κρίση». Ποιος είναι ο απολογισμός των ευρωβουλευτών;
Οι απόψεις διίστανται, σύμφωνα με άρθρο της Deutsche Welle.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι το Κοινοβούλιο υπήρξε παρατηρητής των εξελίξεων και αναγκάστηκε να παραχωρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων (οι οποίοι βεβαίως είχαν τις δικές τους δυσκολίες να ομονοήσουν σε κοινή γραμμή, ιδιαίτερα στο ζήτημα της τραπεζικής ένωσης). Άλλοι πιστεύουν ότι, αντιθέτως, το ίδιο το Κοινοβούλιο έδωσε το έναυσμα για μία «ευρωπαϊκή απάντηση» στην κρίση.

Ο Ζοζέφ Ντολ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, παραδέχεται ότι η Ευρώπη δεν ήταν προετοιμασμένη για μία τόσο οδυνηρή κρίση, αλλά υποστηρίζει ότι σήμερα έχει αντλήσει τα διδάγματά της.

«Η Ευρώπη έχει μάθει ότι μόνο με την ενότητα μπορεί να συνεχίσει την πορεία της. Αυτό είναι το δίδαγμα. Το πρόβλημα ήταν ότι δεν είμαστε προετοιμασμένοι για μία τέτοια κρίση. Με την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης έχουμε προετοιμαστεί καλύτερα. Δεν φτάσαμε ακόμη στο επιθυμητό σημείο, αλλά σίγουρα μπορούμε να αντιδράσουμε στις εξελίξεις με μεγαλύτερη ταχύτητα»
, λέει ο γάλλος πολιτικός στην Deutsche Welle.


Κριτική για την τραπεζική ένωση

Ο Ζοζέφ Ντολ μάλλον θα παραμείνει επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος μετά τις ευρωεκλογές, αφήνοντας όμως τον συντονισμό της κοινοβουλευτικής ομάδας σε άλλον, πιθανότατα στον Γερμανό Μάνφρεντ Βέμπερ. Η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά ελπίζει να αναδειχθεί και πάλι πρώτη πολιτική δύναμη, όχι μόνο λόγω της υποψηφιότητας του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την Κομισιόν αλλά και γιατί πιστεύει ότι έδωσε τη σωστή απάντηση στην κρίση.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Αριστερά ελπίζει σε σημαντική αύξηση των ποσοστών της, όχι μόνο λόγω της υποψηφιότητας του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και γιατί θεωρεί ότι δικαίως αντιδρά στην αποκαλούμενη «Ευρώπη των τραπεζών». Όπως εξηγεί η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Στρασβούργο Γκάμπι Τσίμερ «το ότι στο τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου επήλθε συμφωνία για την τραπεζική ένωση είναι σημαντικό από τη μία πλευρά, αλλά από την άλλη είναι λυπηρό ότι σε πολλές πτυχές της τραπεζικής ένωσης δεν είχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι υπερμεγέθεις τράπεζες παραμένουν, όπως παραμένει και η ευθύνη των φορολογουμένων για συστημικές τράπεζες.

Μία «παράπλευρη» απώλεια της κρίσης ήταν, σύμφωνα με την Γκάμπι Τσίμερ, η μείωση, για πρώτη φορά, του πλαισίου για τη χρηματοδότηση του κοινοτικού προϋπολογισμού στην περίοδο 2014-2020 («δημοσιονομικές προοπτικές»). Φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να πείσουν τους ψηφοφόρους για την ανάγκη αυξημένης χρηματοδότησης σε μία Ένωση με αυξημένες αρμοδιότητες.

«Κατά τη γνώμη μου αποτελεί εμπόδιο το γεγονός ότι δεν καταφέραμε ακόμη να βρούμε πειστική απάντηση στο ζήτημα των ιδίων πόρων, της χρηματοδότησης της ΕΕ. Παραμένουμε εξαρτημένοι από εθνικές συνεισφορές και τώρα μάλιστα αντιμετωπίζουμε μία λογική που λέει ότι ?από τη στιγμή που τα ταμεία μας είναι άδεια, πρέπει και τα ταμεία της ΕΕ να είναι άδεια?. Την ίδια στιγμή όμως η ΕΕ διευρύνεται συνεχώς και επιπλέον επωμίζεται συνεχώς νέες αρμοδιότητες», λέει η Γκάμπι Τσίμερ στην Deutshe Welle.

«Η Ελλάδα έχει επιδείξει τεράστιο έργο»

Εάν κάποιοι Έλληνες θεωρούν ότι οι χώρες της βόρειας Ευρώπης καθυστέρησαν να παρέμβουν στα πρώτα χρόνια της κρίσης, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, πολλοί Βορειοευρωπαίοι πιστεύουν το αντίθετο: ότι οι ίδιοι οι Έλληνες καθυστέρησαν να δρομολογήσουν μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να επιδεινώσουν τη θέση τους.

Χαρακτηριστικός είναι ο απολογισμός από τον γερμανό ευρωβουλευτή Μάρκους Φέρμπερ, ο οποίος πάντως, στο τέλος της ημέρας, φτάνει σε θετικά συμπεράσματα για την Ελλάδα: «Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα έχει επιτελέσει τεράστιο έργο. Καμία άλλη δημοκρατία στην ΕΕ δεν θα ήταν σε θέση να το καταφέρει. Από την άλλη πλευρά όμως πρέπει να πω ότι στην αρχή της κρίσης η Ελλάδα είχε αφήσει να χαθεί πολύτιμος χρόνος, μέχρι να κατανοήσουν πραγματικά οι πολιτικές δυνάμεις ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες. Από αυτήν την άποψη οι Ιρλανδοί έδρασαν πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά».

Η Ελλάδα «συμμορφώθηκε» λοιπόν με τις υποδείξεις των δανειστών, ωστόσο η συζήτηση για τα όρια της δημοσιονομικής πειθαρχίας θα ανοίξει και πάλι μετά τις ευρωεκλογές με αφορμή την περίπτωση της Γαλλίας. Έχοντας ήδη εξασφαλίσει δύο «παρατάσεις» για τη μείωση του ελλείμματος, οι Γάλλοι αξιώνουν τώρα και τρίτη παράταση.

Ο αρμόδιος Επίτροπος Όλι Ρεν διαφωνεί, ο υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την προεδρία της Κομισιόν Μάρτιν Σουλτς συμφωνεί.
Το σχόλιο του έμπειρου ευρωβουλευτή Μάρκους Φέρμπερ: «Εδώ υπάρχει όντως ένα πρόβλημα: όλοι ξέρουμε πότε παραβιάζουν τους κανόνες οι άλλοι, αλλά δεν βλέπουμε πότε τους παραβιάζουμε οι ίδιοι. Πώς το λέει η Αγία Γραφή; Βλέπεις το ξυλαράκι που είναι στο μάτι του αδερφού σου, ενώ το δοκάρι στο δικό σου το μάτι δεν το βλέπεις. Αλλά η Ευρώπη δεν μπορεί να λειτουργήσει, παρά μόνο αν ο καθένας κανονίζει τα του οίκου του».