Στο 0,5% η ανάπτυξη το 2014 εκτιμά το ΚΕΠΕ

Στο 0,5% τοποθετεί για το 2014 τον μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ το ΚΕΠΕ. Οι προβλέψεις του ΚΕΠΕ για τις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις του ρυθμού μεταβολής του πραγματικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος προβλέπουν πως το πρώτο τρίμηνο του 2014 ήταν το τελευταίο που η ελληνική οικονομία βρέθηκε σε ύφεση και πως ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του έτους που ήδη διανύουμε το ΑΕΠ θα αρχίσει να αυξάνεται.

Στο 0,5% τοποθετεί για το 2014 τον μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Οι προβλέψεις του ΚΕΠΕ για τις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις του ρυθμού μεταβολής του πραγματικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος προβλέπουν πως το πρώτο τρίμηνο του 2014 ήταν το τελευταίο που η ελληνική οικονομία βρέθηκε σε ύφεση και πως ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του έτους που ήδη διανύουμε το ΑΕΠ θα αρχίσει να αυξάνεται.

Οι αναλυτές του ΚΕΠΕ αναμένουν ότι μετά την υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,65% στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου , στο διάστημα Απριλίου – Ιουνίου το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί κατά 0,1%, στο τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου κατά 1% και στο τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου θα αυξηθεί κατά 1,4%. Έτσι, ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ για το έτος 2014 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 0,5%.

«Η εκτίμηση αυτή καταδεικνύει ότι το 2014 θα αποτελέσει έτος μετάβασης από την μακροχρόνια ύφεση, η οποία είχε ξεκινήσει το 2008, σε καθεστώς ανάπτυξης»
, αναφέρει το ΚΕΠE και προσθέτει πως η εκτιμώμενη έναρξη περιόδου ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία εντός του 2014 αντανακλά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί αναφορικά με την εξισορρόπηση των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών, την εξομάλυνση των συνθηκών στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, την προώθηση σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, που είχαν ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, τη βελτίωση του εγχώριου οικονομικού κλίματος και την ενδυνάμωση της αξιοπιστίας της χώρας.

Το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών αναφέρει πως η ανοδική πορεία του πραγματικού ΑΕΠ εντός του 2014 δύναται να ενισχυθεί περαιτέρω από την ανάκαμψη των επενδύσεων, μέσω της βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος και της αποκατάστασης των συνθηκών ρευστότητας και χρηματοδότησης, την αύξηση των εξαγωγών αγαθών, μέσω της ενδυνάμωσης της εξωστρέφειας και της εκτιμώμενης μεγαλύτερης συμβολής των εξαγωγών υπηρεσιών, κυρίως μέσω του τουρισμού, την ανάσχεση της ιδιαίτερα αρνητικής δυναμικής στην αγορά εργασίας, καθώς και την ανοδική πορεία της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη και τις σχετιζόμενες θετικές προοπτικές.

Ωστόσο, προειδοποιεί πως προς την αντίθετη κατεύθυνση ενδέχεται να λειτουργήσουν παράγοντες όπως η κρίση στην Ουκρανία και τυχόν εγχώριες εξελίξεις που θα σηματοδοτήσουν καθυστερήσεις και αγκυλώσεις στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk