«Πακέτο Ντράγκι» με αρνητικά επιτόκια

Πακέτο μέτρων που θα περιλαμβάνει μείωση των επιτοκίων, μεταξύ αυτών και του επιτοκίου καταθέσεων σε αρνητικά επίπεδα για πρώτη φορά,

Πακέτο μέτρων που θα περιλαμβάνει μείωση των επιτοκίων, μεταξύ αυτών και του επιτοκίου καταθέσεων σε αρνητικά επίπεδα για πρώτη φορά, καθώς και συγκεκριμένα μέτρα για την αύξηση της ρευστότητας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένεται να αποφασίσει στη συνεδρίαση της 5ης Ιουνίου ο πρόεδρος της η Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι.

Η Alpha Bank προβλέπει μάλιστα μείωση των επιτοκίων κατά 10-15 μονάδες βάσης, ενώ μια μείωση 10-20 μονάδων βάσης, πιθανόν και στα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ, αναμένεται ευρέως από την αγορά. Θα είναι η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που θα έχει «αρνητικά επιτόκια» στις καταθέσεις και αυτό μπορεί να αποδυναμώσει το ευρώ, με τους περισσότερους αναλυτές να αναμένουν εξάλλου μια κίνηση το επόμενο 12μηνο προς το 1,20 ως προς το δολάριο.
Ο πληθωρισμός


Η ΕΚΤ ανησυχεί για την ενίσχυση του ευρώ και το ενδεχόμενο ο πληθωρισμός να παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, στην «επικίνδυνη ζώνη» κάτω του 1%.
Η τράπεζα ανησυχεί επίσης για τις περιορισμένες χορηγήσεις των τραπεζών προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Το πακέτο θα περιλαμβάνει μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας της ευρωζώνης, αλλά αρκετά περιορισμένα σε μέγεθος συγκριτικά με αυτό που θα μπορούσε να έχει ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative easing, QE) – δηλαδή το τύπωμα χρήματος για την αγορά περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, όπως ομόλογα. Θα χρειαστεί ακόμη χρόνος για να εφαρμοστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
«Αρνητικά επιτόκια» καταθέσεων τον Ιούνιο δεν αποκλείει και η Deutsche Bank, η οποία αναμένει ως τον Σεπτέμβριο μια στοχευμένη ποσοτική χαλάρωση, με στόχο την ενίσχυση του τραπεζικού δανεισμού στην ευρωζώνη.
Η γερμανική τράπεζα πάντως υπογραμμίζει ότι η κίνηση της ΕΚΤ θα απογοητεύσει εκείνους που προσβλέπουν στη μαζική επέκταση του ισολογισμού της. Στήριξη στον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δίδει και η στάση της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, της Bundesbank, η οποία εμφανίζεται πλέον «ανοιχτή» σε αρνητικά επιτόκια και πρόθυμη να υποστηρίξει μια σειρά μέτρων στήριξης της οικονομίας από την ΕΚΤ.
Οι επιπτώσεις


Οι προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό του 2016, που αναμένεται να ανακοινωθούν στις αρχές του Ιουνίου, θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς για τις κινήσεις της ΕΚΤ.
Πληροφορίες αναφέρουν, πως η ΕΚΤ έχει επεξεργαστεί ήδη ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με την αγορά ομολόγων ύψους 1 τρισ. ευρώ, αλλά, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, ένα τέτοιο σχέδιο έχει πιθανότητες να τεθεί σε ισχύ μόλις 20%, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, καθώς προϋποθέτει η ευρωζώνη να απειληθεί σοβαρά με μια νέα ύφεση, με αποτέλεσμα οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό να υποβαθμιστούν σημαντικά. Πάντως, αν η ΕΚΤ προχωρήσει σε μια τέτοιας κλίμακας ποσοτική χαλάρωση, οι μετοχές θα μπορούσαν να σημειώσουν κέρδη 10%, η απόδοση του γερμανικού επιτοκίου αναφοράς θα υποχωρήσει κατά 50 μονάδες βάσης και το ευρώ θα διολισθήσει 4% κατά μέσο όρο έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων που περιέχει τους βασικούς εμπορικούς εταίρους της ευρωζώνης, ενώ η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός αναμένεται να ενισχυθούν κατά 0,4% το επόμενο χρόνο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk