Διευρύνονται οι πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές που πυροδοτήθηκαν από ανησυχίες σχετικά με το φορολογικό καθεστώς των κρατικών τίτλων και την κυβερνητική σταθερότητα.

Στον απόηχο της αναστάτωσης που προκάλεσε σύμφωνα με τους traders η εγκύκλιος περί αναδρομικής φορολόγησης των ξένων ομολογιούχων, η οποία αναρτήθηκε στην σελίδα του γερμανικού χρηματιστηρίου, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κρατικού ομολόγου σημείωνε άνοδο 13 μονάδων βάσης στο 6,95% μετά από άνοδο μισής ποσοστιαίας μονάδας την Πέμπτη, ενώ σε ανοδική τροχιά κινείται και η απόδοση του 5ετούς, στο 5,1%, από 4,95% κατά την ημερομηνία έκδοσής του.

Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να ανέφερε ότι δεν τίθεται ζήτημα αναδρομικής φορολόγησης της υπεραξίας που αποκόμισαν ξένοι επενδυτές από τα ελληνικά ομόλογα, διευκρινίζοντας ότι για υπεραξίες που προέκυψαν από 29/02/2012 μέχρι 31/12/2013 ισχύουν οι παλιές διατάξεις, ωστόσο το κλίμα είχε ήδη επιδεινωθεί. To Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε μάλιστα σήμερα ότι η εγκύκλιος 1117 της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που αναφέρεται στη διαδικασία δήλωσης του φόρου υπεραξίας από μεταβιβάσεις ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από ξένους επενδυτές, ανακαλείται.
Διαχειριστής hegde fund που ζήτησε ανωνυμία είπε στο Reuters ότι η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι μια ξεκάθαρη προσπάθεια να ανακτήσει κάποια από τα κέρδη που κατέγραψαν τα ξένα hedge funds από τα ελληνικά ομόλογα τα προηγούμενα έτη. Πρόσθεσε ότι δεν θα αποδώσει. «Το όλο θέμα δεν θα λειτουργήσει», είπε. «Ας υποθέσουμε ότι είσαι ένα hedge fund που έχεις έδρα στα νησιά Cayman και κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα. Πώς θα το μάθει κάποιος στην Ελλάδα; Πώς θα μάθουν το ύψος του ποσού και πώς θα εισπράξουν τα χρήματα;».

Τα ελληνικά ομόλογα πραγματοποιούσαν ράλι από τις αρχές του έτους, ωστόσο, αναλυτές εκφράζουν την ανησυχία τους ότι η αντιστροφή που ξεκίνησε με πωλήσεις από κάποια hedge funds μπορεί να μην είναι πρόσκαιρη.«Εάν η μεταβλητότητα συνεχίζει να κερδίζει έδαφος, τότε και άλλοι επενδυτές ίσως μεταβάλουν την αξιολόγηση τους για τον κίνδυνο», ανέφερε στο Reuters ο Patrick Jacg, υπεύθυνος στρατηγικής στην BNP Pariba

Νέες απώλειες άνω του 2,4% σημειώνει αυτήν την ώρα και το Χρηματιστήριο με το αμφίρροπο αποτέλεσμα των επερχόμενων ευρωεκλογών να αυξάνει το πολιτικό ρίσκο. «Υπάρχει ανησυχία στους ξένους και εγχώριους επενδυτές μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ επικρατήσει με μεγάλη διαφορά, και σε συνδυασμό με ένα άσχημο αποτέλεσμα για την Ελιά, υπάρξει αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης», ανέφεραν αναλυτές της αγοράς.
Η Royal Bank of Scotland, υπολόγισε τις ο πιθανότητες για τη διενέργεια εθνικών εκλογών μετά τις ευρωεκλογές σε 10-15%, θεωρώντας πως εάν από την κάλπη βγει ένας σχετικά ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ, η μεταβλητότητα θα αυξηθεί αλλά η άμεση προσφυγή στις κάλπες θα αποφευχθεί. Συνολικά έχει καταρτίσει 4 σενάρια: Στο πρώτο η Νέα Δημοκρατία χάνει οριακά από τον ΣΥΡΙΖΑ, με το ΠΑΣΟΚ να κινείται στο 5%, ένα σενάριο που θεωρείται ουδέτερο για την Ελλάδα με τις εκλογές να μην έρχονται νωρίτερα του 2015. Στο δεύτερο, έχουμε οριακή επικράτηση ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με το ΠΑΣΟΚ να συγκεντρώνει μόλις το 3% των ψηφοφόρων. Η προκήρυξη βουλευτικών εκλογών άμεσα δεν είναι δεδομένη, αλλά θα υπάρξουν ανακατατάξεις στο ΠΑΣΟΚ.
Στο τρίτο με πολύ μικρές πιθανότητες η ΝΔ κερδίζει, το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 5% ή και περισσότερο και η κυβέρνηση παραμένει σταθερή. Στο Τέταρτο τέλος, με ελάχιστε πιθανότητες, ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει με πάνω από 5 μονάδες διαφορά. Οι εθνικές εκλογές θα είναι προ των πυλών.