Κινηματογραφικές συμπαραγωγές Ελλάδας – Γαλλίας

Συνεργασία μεταξύ Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και Εθνικού Κέντρου Κινηματογράφου και Κινούμενης Εικόνας της Γαλλίας επικυρώνεται στις Κάννες.

Συνεργασία μεταξύ Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και Εθνικού Κέντρου Κινηματογράφου και Κινούμενης Εικόνας της Γαλλίας επικυρώνεται στις Κάννες.
Τις λεπτομέρειες της συμφωνίας μεταξύ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) και του Εθνικού Κέντρου Κινηματογράφου και Κινούμενης Εικόνας της Γαλλίας (CNC) συζήτησαν σε συνάντηση που είχαν την Πέμπτη 15 Μαΐου, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος με τον γενικό διευθυντή του ΕΚΚ Γρηγόρη Καραντινάκη.

«Ο κινηματογράφος βρίσκεται στην αιχμή του σύγχρονου πολιτισμού μας. Μεταφέρει την παράδοση μας και συγχρόνως καθρεφτίζει με δημιουργικότητα και τόλμη την εποχή μας. Είναι, δηλαδή, ένα στοιχείο της ταυτότητας, αλλά και του διαβατηρίου του Ελληνισμού στον κόσμο. Η συμφωνία που επικυρώνεται την ερχόμενη εβδομάδα μεταξύ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Εθνικού Κέντρου Κινηματογράφου και Κινούμενης Εικόνας της Γαλλίας (CNC) εγκαινιάζει ακόμα ένα ταξίδι του ελληνικού κινηματογράφου και κατ’ επέκταση του σύγχρονου πολιτισμού μας», δήλωσε στο πέρας της συνάντησης ο έλληνας υπουργός.
Η συμφωνία πρόκειται να επικυρωθεί στις 19 Μαΐου, κατά τη διάρκεια του 67ου Διεθνούς Φεστιβάλ των Καννών, και προβλέπει τη θέσπιση διμερούς Ταμείου υποστήριξης συμπαραγωγής ελληνογαλλικών κινηματογραφικών έργων και αποτελεί συνέχεια της δήλωσης πρόθεσης, που υπεγράφη στη Γαλλία τον Απρίλιο. Θα την υπογράψουν ο Γρηγόρης Καραντινάκης και η εκπρόσωπος του CNC Φρεντερίκ Μπρεντίν, την ημέρα της προβολής στο διαγωνιστικό τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα» του Φεστιβάλ των Καννών, της ταινίας «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα, η οποία αποτελεί μια ελληνογαλλική συμπαραγωγή.
Το Ταμείο, η διάρκεια του οποίου θα είναι τριετής, έχει σκοπό την ενίσχυση διεθνών συμπαραγωγών μεταξύ των επαγγελματιών του ελληνικού και του γαλλικού κινηματογράφου. Η ενίσχυση αφορά σε μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας, κινουμένων σχεδίων και ντοκιμαντέρ και για την πραγματοποίηση τους μία τουλάχιστον εταιρεία παραγωγής πρέπει να είναι εγκατεστημένη στη Γαλλία και μια στην Ελλάδα.
Για το έτος 2014, το συνολικό κονδύλι του Ταμείου καθορίζεται στο ποσό του 1.000.000 ευρώ, εκ του οποίου το 80% θα προέρχεται από το CNC και το 20% από το EKK.
Η επίτευξη αυτής της συμφωνίας -αποτέλεσμα μακρών και συντονισμένων ενεργειών μεταξύ των ανθρώπων που εργάζονται στους κρατικούς φορείς ενίσχυσης της κινηματογραφίας των δύο χωρών-αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στους έλληνες δημιουργούς και αποτελεί ένα ακόμα άνοιγμα του ΕΚΚ προς το εξωτερικό.
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk