Γ. Ρέτσος-ΠΟΞ: Στόχος πλέον τα έσοδα και η ποιότητα των αφίξεων

«Από το 2009 και μετά, εφέτος θα διαχειριστούμε μια καλή χρονιά», δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννης Ρέτσος, επισημαίνοντας ότι τα 18,5 εκατ. αφίξεις και 13,5 δισ. ευρώ έσοδα αποτελούν «εφικτό στόχο» για το 2014.

«Από το 2009 και μετά, εφέτος θα διαχειριστούμε μια καλή χρονιά», δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννης Ρέτσος, επισημαίνοντας ότι τα 18,5 εκατ. αφίξεις και 13,5 δισ. ευρώ έσοδα αποτελούν «εφικτό στόχο» για το 2014. Σε συνάντησή του με δημοσιογράφους την Τετάρτη, σημείωσε ότι το 2013 ήταν μια «χρονιά ορόσημο», αποδεικνύοντας ότι τα νούμερα υπερέβησαν τις προσδοκίες, με 17,9 εκατ. αφίξεις και 11,7 δισ. ευρώ εισπράξεις.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι με τα νούμερα των αφίξεων να επιτυγχάνονται, «πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στα έσοδα και την ποιότητα των αφίξεων», υποστηρίζοντας την ανάγκη οι αφίξεις να μοιραστούν σε όλη την περίοδο και η χώρα «να στοχεύσει σε καλύτερο ποιοτικά τουρίστα». Στην κατεύθυνση αυτή «εστιάζουμε περισσότερο στην ποιότητα των υποδομών», είπε ο κ. Ρέτσος και πρόσθεσε ότι με βάση τη μελέτη της McKinsey χρειάζονται 3 δισ. ευρώ επενδύσεις για τα επόμενα έξι χρόνια, ώστε να αναβαθμιστεί το τουριστικό προϊόν. «Το ίδιο πρέπει να κάνει και το κράτος», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας την αναγκαιότητα των υποδομών, ώστε το 2021 «να φθάσουμε τα 19 δισ. ευρώ άμεσα έσοδα, που είναι το πιο σημαντικό».

Παράλληλα την εντυπωσιακή η αύξηση από τις Δυτικές αγορές, με τη Γερμανία να παρουσιάζει ισχυρή ανάκαμψη, καθώς εκτιμάται ότι θα φθάσει τους αριθμούς – ρεκόρ του 2006 με 2,8 εκατ. επισκέπτες, σε σύγκριση με τα χαμηλά επίπεδα των δύο εκατ. αφίξεων του 2010. Στόχος για τη Ρωσία είναι να διατηρηθούν τα περσινά μεγέθη από τη συγκεκριμένη αγορά.

Θετικό στοιχείο μετά από τρία χρόνια, είναι και η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου. Από τον Μάιο έχουν ανοίξει τα περισσότερα ξενοδοχεία και έχουν καλές πληρότητες, ενώ η κίνηση έχει φθάσει στους πέντε μήνες στους παραδοσιακούς τουριστικούς προορισμούς, σχολίασε ο πρόεδρος της ΠΟΞ. Οι παραδοσιακοί προορισμοί και οι μεγάλες επιχειρήσεις σε αυτούς παρουσιάζουν τις καλύτερες επιδόσεις, εκτίμησε ωστόσο ότι εάν συνεχιστεί η θετική πορεία, θα υπάρξει διάχυση και στους προορισμούς και τις επιχειρήσεις που υστερούν ακόμα.

Η ανοδική πορεία του τομέα επηρεάζει θετικά και την απασχόληση. Το 2013 υπήρξαν περισσότερες θέσεις εργασίας, υποστήριξε ο πρόεδρος της ΠΟΞ, ενώ και τον Απρίλιο του 2014 έγιναν περισσότερες προσλήψεις, σε σχέση με τον Απρίλιο του 2013. Πρόσθεσε επίσης ότι η κλαδική σύμβαση που υπογράφηκε πέρυσι και προβλέπει τη διατήρηση όλων των επιδομάτων, καθώς και αύξηση 1% το 2015, τηρείται από την πλειονότητα των επιχειρήσεων, παρότι δεν είναι υποχρεωτικό.

Στο μέτωπο του εσωτερικού τουρισμού, εκτίμησε ότι χρειάζονται δύο – τρία χρόνια για να επανέλθει στα επίπεδα του παρελθόντος, ωστόσο επισήμανε ότι στις φετινές αργίες για πρώτη φορά οι ορεινοί προορισμοί είχαν κίνηση, ακόμα και αν ήταν με περιορισμένες διανυκτερεύσεις και χαμηλές τιμές. Αντίθετα η ζήτηση για τους καλοκαιρινούς μήνες σε ορισμένους τουριστικούς προορισμούς έχει ενισχύσει τις τιμές, ενώ για πρώτη φορά το 2013 και στα συμβόλαια των tour operators δόθηκαν αυξήσεις σε ορισμένες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έως 5%. Με αυτό το δεδομένο ο κ. Ρέτσος συστήνει στους πελάτες να κάνουν έρευνα αγοράς και να προγραμματίσουν έγκαιρα τις διακοπές τους.

Στα ζητούμενα για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις παραμένουν η υπερφορολόγηση και η χρηματοδότηση από τις τράπεζες, με τον πρόεδρο της ΠΟΞ να υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να γίνει επιλογή με βάση τα διεθνή δεδομένα, ώστε μια επιχείρηση που μπορεί να είναι βιώσιμη να χρηματοδοτείται.

Αιγιαλός

Σχολιάζοντας το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τον αιγιαλό, ο κ. Ρέτσος ότι η ΠΟΞ αναμένει την εξέλιξη και εξειδίκευσή του με βάση και τους εφαρμοστικούς νόμους που θα ακολουθήσουν, τονίζοντας ότι «πρέπει να αναπτυχθούμε σε υψηλού επιπέδου τουρισμό, προστατεύοντας και αναδεικνύοντας το περιβάλλον», όπως όλες οι ευρωπαίοι ανταγωνιστές, δίνοντας τα παραδείγματα της Γαλλίας και της Ισπανίας.

Η Αθήνα επανέρχεται

Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί και την επαναφορά της Αθήνας, από την πτωτική πορεία που ξεκίνησε το 2008, με προσδοκίες για περίπου 700.000 περισσότερες αφίξεις στον προορισμό.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία International Congress & Convention Association) για την πορεία της διεθνούς αγοράς συνεδρίων το 2013, η Ελλάδα βρέθηκε στην 38η θέση με 100 συνέδρια, όταν το 2012 βρισκόταν στην 34η θέση με 114 συνέδρια. Η Αθήνα αντίστοιχα κατέλαβε την 47η θέση με 49 συνέδρια, όταν το 2012 είχε την 40η θέση με 52 συνέδρια, ενώ η Θεσσαλονίκη βρέθηκε στην 219η θέση το 2013 με δέκα συνέδρια, όταν το 2012 βρισκόταν στην 117η θέση με 19 συνέδρια.

Τα στοιχεία του ICCA αναφέρονται κυρίως σε μεσαία και μεγάλα συνέδρια ενώσεων. Η Ελλάδα ωστόσο, όπως σημειώνει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO), με βάση τις συνεδριακές της δυνατότητες, φιλοξενεί κυρίως μικρά και μεσαία συνέδρια, διαφόρων τύπων (π.χ. κυβερνητικά, εταιρικά, κτλ), πολλά εκ των οποίων δεν καταμετρούνται από πλευράς ICCA, με αποτέλεσμα να υπάρχει απόκλιση από την πραγματικότητα, στην οποία αναγκάζεται να συμμορφωθεί η Ελλάδα, μη διαθέτοντας Εθνικό Μητρώο Συνεδρίων, που θα επέτρεπε την αντιπαραβολή στοιχείων, αποδεικνύοντας κάποια ανοδική πορεία από το 2013, η οποία οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση εταιρικών εκδηλώσεων (incentives).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk