Στην επανεκκίνηση των μεταβιβάσεων ακινήτων που είχαν παγώσει το πρώτο τετράμηνο του έτους λόγω της εκκρεμότητας του φόρου υπεραξίας, στις αυξημένες εισπράξεις από ΦΠΑ που αναμένονται μετά την έναρξη της τουριστικής περιόδου και στην τακτοποίηση παλαιών χρεών προς την Εφορία από τα χρήματα που επιστρέφει το Δημόσιο σε επιχειρήσεις στηρίζει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τις εκτιμήσεις της για ανάκαμψη των φορολογικών εσόδων μετά τις εκλογές.
Παράλληλα τους επόμενους μήνες και συγκεκριμένα το δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά τα έσοδα καθώς στα ταμεία θα μπουν οι εισπράξεις από την εκκαθάριση των δηλώσεων του φόρου εισοδήματος για το 2013 και τα έσοδα από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.
Ωστόσο στο υπουργείο επικρατεί προβληματισμός καθώς τον Απρίλιο, περίοδο που βρισκόταν η τρόικα στην Αθήνα και ήταν ανοιχτός ο έλεγχος της οικονομίας, παρουσιάστηκε υστέρηση των εσόδων παρά το γεγονός ότι η πραγματική οικονομία δείχνει να βγαίνει από την ύφεση.
Αύριο Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθούν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή τα στοιχεία για την οικονομία το πρώτο τρίμηνο του έτους που δείχνουν ότι η υποχώρηση του ΑΕΠ συγκρατήθηκε σε ποσοστό ίσως χαμηλότερο από 1%, όταν πέρυσι το ίδιο διάστημα είχε βυθιστεί κατά 6%. Από το δεύτερο τρίμηνο και με την έναρξη της τουριστικής περιόδου που συνέπεσε με τις γιορτές του Πάσχα τον Απρίλιο η πραγματική οικονομία εκτιμάται ότι πέρασε σε θετικό πρόσημο.


Τι μπήκε στα ταμεία

Την εικόνα των ταμείων, η οποία δεν ταιριάζει με την εικόνα της πραγματικής οικονομίας, κατέγραψαν τα στοιχεία του προϋπολογισμού και των χρεών πολιτών και επιχειρήσεων που συσσωρεύονται στις εφορίες, παρά τις ευνοϊκές ρυθμίσεις(τακτοποίηση σε πολλές δόσεις) που έχουν θεσπιστεί.
Οπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 13,8 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,05 δισ. ευρώ ή 7,1% κάτω τουστόχου.
Το σύνολο των φορολογικών εσόδων διαμορφώθηκε σε 12,7 δισ. ευρώ, 204 εκατ. ευρώ ή 1,6% χαμηλότερα έναντι του στόχου, ενώ τα 500 εκατ. ευρώ αφορούν καθυστέρηση επιστροφής εσόδων στη χώρα μας από τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των Κεντρικών Τραπεζών.


Αυξάνονται τα χρέη

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, έως το τέλος Μαρτίου είχαν ρυθμιστεί με την πάγια ρύθμιση μόλις 684,7 εκατομμύρια ευρώ. Πόσο όμως είναι το φορολογικό χρέος που έχει δημιουργηθεί από τις αρχές του 2013 έως το τέλος Μαρτίου του 2014, δηλαδή σε 15 μήνες; Το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 12,84 δισεκατομμυρίων ευρώ. Με άλλα λόγια στην πάγια ρύθμιση οφειλών έχει υπαχθεί μόλις το 5,3% των οφειλών που γεννήθηκαν τους τελευταίους 17 μήνες.
Η πάταξη της φοροδιαφυγής

Μία πηγή εξασφάλισης εσόδων είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης με δηλώσεις του στο «Βήμα» αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες πολιτικές που εφαρμόζονται για να αυξηθούν τα έσοδα. Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν χωρά αμφιβολία ότι η πραγματική και δραστική μείωση των φόρων στην Ελλάδα περνά και μέσα από τη συρρίκνωση της φοροδιαφυγής. Μόνο αν μειωθεί η φοροδιαφυγή και αυξηθεί η φορολογική συμμόρφωση θα μπορέσουμε να μειώσουμε τους φόρους. Είναι επίσης σημαντικό να επισημανθεί ότι τους τελευταίους μήνες ολοκληρώθηκαν σημαντικά βήματα για τη μετάβαση του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού στην ψηφιακή εποχή μέσα από την καθιέρωση ηλεκτρονικών εφαρμογών που συνιστούν σημαντική διευκόλυνση για τους φορολογουμένους».

HeliosPlus