Το ΣΔΟΕ εντόπισε αδήλωτα εισοδήματα σε επιχειρηματία ο οποίος ελέγχεται για το σκάνδαλο των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Η αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία ανακάλυψε ακόμη τη δράση δύο μεγαλοτοκογλύφων, με έδρα την οδό Βερανζέρου στην Αθήνα ο ένας και ο άλλος με τυπική έδρα τη Γενεύη. Αμφότεροι είχαν κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, όπως φαίνεται, το ΣΔΟΕ αρχίζει εξόρμηση επιβολής προστίμων σε εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα για το ζήτημα της χρήσης μουσικής χωρίς παράλληλα την καταβολή πνευματικών δικαιωμάτων.

Επιπλέον, στο στόχαστρο μπαίνουν ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων οι οποίοι έλαβαν σχετικές επιδοτήσεις για την ανακαίνιση των καταλυμάτων τους αλλά στη συνέχεια δεν δήλωσαν στην Εφορία ούτε ένα… ευρώ από τα έσοδά τους.


Ελεγχοι σε 200 ιδιώτες και υπαλλήλους του ΥΕΘΑ

Σε ανακοίνωσή του το ΣΔΟΕ την περασμένη Παρασκευή ανέφερε ότι «δύο φυσικά πρόσωπα στο Παλαιό Ψυχικό, έπειτα από επεξεργασία των τραπεζικών τους καταθέσεων – λογαριασμών, διαπιστώθηκε ότι απέκρυψαν εισοδήματα ύψους 4.140.000 ευρώ και δεν κατέβαλαν φόρο δωρεάς ποσού 1.059.183 ευρώ». Σύμφωνα με την περαιτέρω έρευνα, το συγκεκριμένο εύρημα του ΣΔΟΕ προκύπτει στο πλαίσιο ελέγχων σε τουλάχιστον 200 ιδιώτες και υπαλλήλους του υπουργείου Εθνικής Αμυνας που σχετίζονται με την υπόθεση των προμηθειών στις Ενοπλες Δυνάμεις. Οι σχετικοί έλεγχοι έχουν ξεκινήσει μετά την αποκάλυψη για τις μίζες του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου, την υπόθεση των υποβρυχίων και άλλες ύποπτες διαδρομές «βρώμικου» χρήματος. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα «αδήλωτα εισοδήματα εντοπίστηκαν σε επιχειρηματία που εκπροσωπούσε μεγάλη γερμανική εταιρεία που ήταν προμηθεύτρια του Ελληνικού Στρατού με οχήματα».
Κατά πληροφορίες, σε πρώτη φάση διαπιστώθηκε προσαύξηση της περιουσίας του την περίοδο 2002-2004 κατά 1.971.366 ευρώ και στη συνέχεια από τον περαιτέρω έλεγχο εντοπίστηκε το προαναφερόμενο μη δηλωθέν εισόδημα των 4,1 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο των ίδιων ελέγχων είχαν βρεθεί σημαντικά ποσά σε στελέχη των αρμοδίων επιτροπών του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, στον πρώην αναπληρωτή διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών του εν λόγω υπουργείου από το 1997 ως τον Μάρτιο του 2002.
«Αόρατα εισοδήματα»

Το ΣΔΟΕ εντόπισε παράλληλα δύο περιπτώσεις «αόρατων εισοδημάτων» πίσω από τις οποίες εκτιμάται ότι υποκρύπτονται κυκλώματα τοκογλυφίας. Η πρώτη περίπτωση αφορά ιδιώτη με γραφείο στο κέντρο της Αθήνας που προσαύξησε την περιουσία του κατά 5.770.000 ευρώ, χωρίς να δηλώσει τα εισοδήματα αυτά. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο ιδιώτης σύστηνε εικονικές εταιρείες με «αχυρανθρώπους» τοξικομανείς, άεργους κ.ά. προκειμένου να δικαιολογεί τις παράνομες συναλλαγές του.
Το ίδιο φέρεται να συμβαίνει με ιδιωτικό υπάλληλο στην Αθήνα που δήλωνε χρηματοοικονομικός σύμβουλος και δεν δήλωσε ποσό ύψους 4.494.390 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, ο ιδιώτης αυτός εμφάνιζε «ψευδώς» την έδρα του στη Γενεύη και ως κάτοικος εξωτερικού δήλωνε μηδενικά εισοδήματα.
Ακόμη εντυπωσιάζει περίπτωση συνταξιούχου στην Κεφαλλονιά που δεν δήλωσε ποσό ύψους 608.535 ευρώ στις φορολογικές αρχές. Οπως προέκυψε από την έρευνα του ΣΔΟΕ ο συνταξιούχος ήταν ιδιοκτήτης τουριστικού καταλύματος που έλαβε σημαντική επιδότηση για την ανακαίνισή του και ο οποίος ωστόσο μετά δεν δήλωνε κανένα εισόδημα από τη διαμονή των τουριστών στην μονάδα του.
Τέλος, όπως ανέφεραν στελέχη του ΣΔΟΕ, αρχειοθετήθηκε –χωρίς οποιοδήποτε επιλήψιμο εύρημα –ο έλεγχος (ύστερα από σχετική καταγγελία) στη ΜΚΟ Νόστος που ασχολείται με ζητήματα κοινωνικού αποκλεισμού και ανεργίας.

HeliosPlus