Γενναίες αποφάσεις

Ενας αρθρογράφος, σε άρθρο του σχετικό με την ανακάλυψη σημαντικών ποσοτήτων φυσικού αερίου στη λεκάνη της Λεβαντίνης,

Γενναίες αποφάσεις | tovima.gr
Ενας αρθρογράφος, σε άρθρο του σχετικό με την ανακάλυψη σημαντικών ποσοτήτων φυσικού αερίου στη λεκάνη της Λεβαντίνης, έκανε την εξής εύστοχη παρατήρηση: «Ο Θεός πρέπει να είχε πολύ αρρωστημένη αίσθηση του χιούμορ για να προικίσει αυτή την περιοχή του κόσμου με αυτόν τον θησαυρό». Πράγματι, δεν υπάρχει άλλο παράδειγμα όπου οι σχέσεις των χωρών που περιτριγυρίζουν μια περιοχή, πλούσια σε ενεργειακά αποθέματα, να είναι τόσο περιπλεγμένες, όπως στην περίπτωση της Ανατολικής Μεσογείου.
Μια ματιά στον χάρτη της περιοχής είναι αρκετή για να διαπιστώσει κάποιος ότι τα αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου είναι, ως έναν βαθμό, διπλωματικά εγκλωβισμένα: Η Τουρκία κατέχει το ένα τρίτο της Κύπρου, είναι σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Συρία και έχει διαταράξει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, μολονότι τώρα τις βελτιώνει σταδιακά. Η Συρία είναι σε ρήξη με τον Λίβανο και σε διαρκή κατάσταση πολέμου με το Ισραήλ. Ο Λίβανος είναι σε κρίση με το Ισραήλ και το Ισραήλ με όλους τους γείτονές του, πλην Ιορδανίας. Η Αίγυπτος, τέλος, μπήκε μετά την Αραβική Ανοιξη σε περίοδο ποικίλης αστάθειας.
Αν δούμε ξανά τον ίδιο χάρτη με λυμένο το κυπριακό πρόβλημα, η εικόνα αλλάζει εντελώς. Η Κύπρος θα αποκτήσει ομαλές σχέσεις με την Τουρκία, την ίδια ώρα έχει παραδοσιακά άριστες σχέσεις με όλα τα αραβικά κράτη της περιοχής, ενώ οι δεσμοί της με το Ισραήλ είναι οι στενότεροι που υπήρξαν ποτέ. Με λυμένο το Κυπριακό, η Κύπρος θα καταστεί η κοινή συνισταμένη σταθερότητας μεταξύ μιας ομάδας κρατών που έχουν μεταξύ τους τις πιο προβληματικές σχέσεις στην πιο ασταθή περιοχή της υφηλίου.
Τα ενεργειακά αποθέματα της Λεβαντίνης υπολογίζονται σε 120 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Οι ποσότητες αυτές είναι πολύ μικρές για να αλλάξουν το παγκόσμιο ενεργειακό ισοζύγιο, όμως είναι τεράστιες για να επηρεάσουν το περιφερειακό ισοζύγιο. Η Τουρκία και η Ελλάδα, όπως και άλλα κράτη, επείγονται να απεξαρτηθούν από τη ρωσική αγορά, λόγω και της κρίσης που προέκυψε στην Ουκρανία. Η Κύπρος έχει και σήμερα επιλογές, τις οποίες αξιολογεί. Ομως με λυμένο το πολιτικό της πρόβλημα δεν θα έχει λόγο και ρόλο μόνο για τα δικά της αποθέματα, αλλά θα διεκδικήσει μερίδιο – πολιτικό, οικονομικό και γεωπολιτικό – από τα αποθέματα όλης της περιοχής.
Είναι ευθύνη των ηγεσιών των κρατών της περιοχής να αξιοποιήσουν την ενέργεια ως παράγοντα σταθερότητας και όχι ως πηγή αστάθειας. Η Τουρκία οφείλει να κάνει την υπέρβαση και να διευκολύνει τη λύση του Κυπριακού, για να μπορέσει να υπάρξει ενεργειακή σύζευξη όλων των κρατών της περιοχής. Μόνο σε συνθήκες που όλοι θα κερδίζουν θα μπορέσει η γεωπολιτικά ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου να βγει από τον φαύλο κύκλο των συγκρούσεων και των ανταγωνισμών.
Η Κύπρος είναι το μοναδικό μέλος της ΕΕ που βρίσκεται στην καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου. Ομως λόγω του πολιτικού της προβλήματος δεν μπορεί να αξιοποιήσει στο έπακρο τον ρόλο που της έχουν επιφυλάξει η θέση της και η Ιστορία. Η ενέργεια μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα, πολιτικά και οικονομικά, και να αλλάξει τη μοίρα ολόκληρης της περιοχής. Αυτοί οι μεγάλοι στόχοι προϋποθέτουν μεγάλες και γενναίες αποφάσεις, οι οποίες να είναι συμβατές με τις γεωπολιτικές ισορροπίες της περιοχής και σε αρμονία με τις πολιτικές της ΕΕ.
Ο κ. Χρήστος Στυλιανίδης είναι τέως κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, υποψήφιος ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ / ΕΛΚ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk