Την Τετάρτη 9 Απριλίου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό για το Δημόσιο, τις μεταρρυθμίσεις, την υπόθεση Μπαλτάκου, τη Ν.Δ. και τη συνταγματική αναθεώρηση.{{{ audio1 }}}
Για την υπόθεση Μπαλτάκου και τη φυσιογνωμία της Ν.Δ.
«Θεωρώ ότι η υπόθεση αυτή έχει κλείσει. Η συμπεριφορά του κ. Μπαλτάκου ήταν απαράδεκτη και καλά έκανε ο πρωθυπουργός και τον απέπεμψε άμεσα. Νομίζω ότι αυτή η υπόθεση μάς δίνει τη δυνατότητα, βέβαια, να ξανακάνουμε μια ευρύτερη συζήτηση ως προς την ιδεολογική στόχευση της παράταξης και εξακολουθώ να πιστεύω ότι υπάρχει μια μεγάλη ομάδα πολιτών, οι οποίοι κατά κανόνα αυτοπροσδιορίζονται ως πολίτες που τοποθετούνται περί το κέντρο του πολιτικού φάσματος, που είναι μετριοπαθείς και αποστρέφονται τον ακραίο πολιτικό λόγο, που δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην πρακτική πολιτική και όχι σε ιδεολογικά σχήματα τα οποία ενδεχομένως να είναι παρωχημένα και αυτή τη στιγμή αισθάνονται ότι δεν εκφράζονται απόλυτα από κανένα κόμμα. Η Ν.Δ. είναι ένα κεντροδεξιό, φιλελεύθερο κόμμα. Προφανώς σε ένα μεγάλο κόμμα μπορούν να υπάρχουν και απόψεις που μπορούν να αποκλίνουν από την κεντρική πολιτική, όπως αυτή εκφράζεται από τον πρόεδρο και τα όργανα του κόμματος. Με ενδιαφέρει αυτό που συμβαίνει σήμερα και το βλέπω. Ότι η Ν.Δ. που αποτελεί τον πυρήνα της κυβέρνησης δίνει μια μεγάλη μάχη με τα προβλήματα των πολιτών. Εγώ, όπως είπα, θα ήθελα να προσθέσουμε σ’ αυτήν την παλέτα θεμάτων όχι μόνο τα θέματα της οικονομίας, αλλά και μία σειρά θεσμικά ζητήματα που άπτονται της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος. Έχουμε πει επανειλημμένα και το έχει πει και ο πρωθυπουργός ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση. Πιστεύω ότι θα ανοίξει συντομότερα παρά αργότερα. Μπορεί να ανοίξει ανά πάσα στιγμή και οι περιορισμοί της λειτουργίας της Βουλής έχουν να κάνουν και με το χρονοδιάγραμμα των εκλογών. Δεν μένουν πολλές εβδομάδες νομοθετικού έργου, αλλά πιστεύω ότι άμεσα, μετά τις ευρωεκλογές, θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.»
Για το ενδεχόμενο άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο
«Πιστεύω ότι πλέον είμαστε ώριμοι να ανοίξει συζήτηση περί άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο. Είναι ένα ζήτημα που θα συζητήσουμε (αν θα αφορά τους νέους ή τους παλιούς), γιατί υπάρχουν διαφορετικές προτάσεις, αλλά η κοινωνία είναι ώριμη να ανοίξει ζήτημα άρσης μονιμότητας για τους δημοσίους υπαλλήλους. Τονίζω ότι αυτό, για να γίνει, πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης σε δύο κοινοβουλευτικές περιόδους, άρα δεν είναι άμεσο, αλλά στην ατζέντα πρέπει να μπει και αυτό. Η ήπια εκδοχή είναι να αφορά τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο. Ούτως ή άλλως, θυμίζω κάτι που έχουμε αμελήσει: ότι από τον υφιστάμενο Κώδικα και τη νομοθεσία προβλέπεται διετής δοκιμαστική περίοδος στο Δημόσιο. Δεν εφαρμόζεται, όμως, ποτέ και ένα πρώτο βήμα θα ήταν να την εφαρμόσουμε και εάν σ’ αυτήν τη διετία εντοπίσουμε περιπτώσεις υπαλλήλων που δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του Δημοσίου, αυτοί να μην αποκτούν το καθεστώς του μόνιμου δημοσίου υπαλλήλου.»
Για την έξοδο στις αγορές
«Είναι μια κίνηση αποκατάστασης της κανονικής λειτουργίας της οικονομίας. Θυμίζω ότι όταν βγήκαμε από τις αγορές πριν από τέσσερα χρόνια, όταν δανειστήκαμε για τελευταία φορά με ένα απαγορευτικό επιτόκιο, πλέον δεν μπορούσαμε να βγούμε στις αγορές και μεσολάβησε το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πακέτο διάσωσης που έχει δοθεί ποτέ σε οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο, το μεγαλύτερο κούρεμα χρέους που έχει γίνει ποτέ σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου και αν γυρίζαμε το ρολόι έστω και έξι μήνες πίσω και λέγαμε ότι η χώρα είναι έτοιμη να βγει στις αγορές και να δανειστεί, θα μας λέγατε ότι είμαστε τρελοί. Είναι μια απόδειξη ότι τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν καλύτερα. Προφανώς απομένουν πολλά πράγματα να γίνουν ακόμα, αλλά το γεγονός ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές να δανειστεί με ένα λογικό επιτόκιο είναι η καλύτερη επιβράβευση όχι των κόπων και των προσπαθειών της κυβέρνησης, αλλά του λαού. Θα περίμενα πραγματικά από την αντιπολίτευση λίγο λιγότερη μικρότητα στα ζητήματα αυτά. Είναι μια επιτυχία της χώρας αυτή και όχι της κυβέρνησης. Φαντάζομαι ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδιζε ποτέ εκλογές, θα ήθελε να μπορεί να βγει στις αγορές να δανείζεται και όχι να είναι εξαρτημένος από οποιαδήποτε κρατική βοήθεια που θα συνοδεύεται από τα σχετικά μνημόνια…»
Για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα
«Υπάρχουν ακόμη μια σειρά από προαπαιτούμενα – όχι για το δικό μας υπουργείο – που δεν τα αξιολογώ ως ιδιαίτερα σημαντικά για την εκταμίευση των δύο υπόλοιπων δόσεων, μετά την εκταμίευση της μεγάλης δόσης των 8,3 δις που έχει ήδη αποφασιστεί στην ουσία. Από εκεί και πέρα, πετύχαμε κάτι πολύ σημαντικό στη δική μας διαπραγμάτευση με την τρόικα. Βάλαμε τέλος στον ποσοτικό στόχο της διαθεσιμότητας και των απολύσεων και δώσαμε με τη δική μας σειρά πολύ μεγάλη έμφαση σε διαρθρωτικές και ποιοτικές αλλαγές στο Δημόσιο. Βάλαμε εμείς την ατζέντα και μπήκαμε εμείς οι ίδιοι σε ποιοτικούς στόχους, όπως ένα καινούργιο σύστημα αξιολόγησης υπαλλήλων ή επιλογής προϊσταμένων και καινούργιες οργανωτικές δομές στο Δημόσιο. Αυτοί είναι πλέον καινούργιοι, εθνικοί στόχοι. Εμείς τους θέτουμε. Διατυπώνονται στα κείμενα της συμφωνίας με τους πιστωτές, αλλά είναι εθνικοί στόχοι δικοί μας. Δεν είναι τα προαπαιτούμενα και οι ποσοτικοί στόχοι του παρελθόντος που έθεταν οι δανειστές και σύμφωνα με αυτούς θα οριζόταν ένας αριθμός υπαλλήλων που θα έμπαιναν σε διαθεσιμότητα ή θα απολύονταν.»



