Το ψωμί θα πωλείται με το ζύγι, στα λογοτεχνικά βιβλία και για την πρώτη έκδοση θα ισχύει η ενιαία τιμή, το ελαιόλαδο θα πωλείται σε πεντόκιλες συσκευασίες στα εστιατόρια, θα υπάρχει διαχωριστικό πλαίσιο μεταξύ του παρασκευαστηρίου κρέατος και του κρεοπωλείου και απελευθερώνεται η διακίνηση τσιμέντου, είναι ορισμένες από τις ρυθμίσεις που προέρχονται από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και νομοθετούνται με το πολυνομόσχεδιο.

Ειδικότερα:

Η νέα ρύθμιση για το ψωμί προβλέπει ότι «στον άρτο και τα αρτοπαρασκευάσματα που διατίθενται, ανεξάρτητα από το σχήμα και τη μορφή τους, αναγράφεται με ευκρίνεια η τιμή τους ανά κιλό. Συμπληρωματικά, στα προϊόντα που πωλούνται συνήθως ανά τεμάχιο (π.χ. κουλούρια τύπου Θεσσαλονίκης) αναγράφεται και η τιμή ανά τεμάχιο. Όλα τα προϊόντα των προηγούμενων εδαφίων ζυγίζονται υποχρεωτικά ενώπιον του καταναλωτή.»
Επίσης «Η διάθεση των προϊόντων αρτοποιίας, δηλαδή η πώληση και διανομή άρτου και αρτοπαρασκευασμάτων, επιτρέπεται από όλα τα καταστήματα τροφίμων και ποτών υπό την επιφύλαξη της παραγράφου 1 του άρθρου 4, τηρουμένων των υγειονομικών διατάξεων και των όρων και προϋποθέσεων που αφορούν την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία των καταναλωτών, εφόσον χορηγηθεί για τα καταστήματα αυτά άδεια ίδρυσης και λειτουργίας πρατηρίου άρτου.»
Και «Επιτρέπεται η ίδρυση πρατηρίου άρτου σε χώρους που πληρούν τις διατάξεις του εκάστοτε ισχύοντα Οικοδομικού Κανονισμού. Αν το πρατήριο άρτου δεν αποτελεί αυτοτελές και ανεξάρτητο κατάστημα, επιτρέπεται η ίδρυση του σε όλα τα καταστήματα τροφίμων και ποτών πλην των κρεοπωλείων, των πτηνοπωλείων, των ιχθυοπωλείων και των περιπτέρων, σε χώρο σαφώς διαχωρισμένο και τηρουμένων των υγειονομικών διατάξεων.»
Ενώ «Τα πρατήρια άρτου, οι βιομηχανικές-βιοτεχνικές εγκαταστάσεις αρτοποιίας, τα επαγγελματικά εργαστήρια παραγωγής ζύμης, καθώς και τα αρτοποιεία που λειτουργούν νόμιμα κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, οφείλουν να συμμορφωθούν με το Ν. 3526/2007 εντός δύο (2) ετών από τη δημοσίευση του παρόντος. Μέχρι την πάροδο του διαστήματος αυτού εξακολουθούν να λειτουργούν νόμιμα και διέπονται από τους όρους της άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας τους κατά περίπτωση.
ΒΙΒΛΙΑ
Σχετικά με την πώληση των βιβλίων προβλέπεται ότι «Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που εκδίδει λογοτεχνικά βιβλία στην Ελλάδα ή εισάγει λογοτεχνικά βιβλία που τυπώνονται στο εξωτερικό στην ελληνική γλώσσα οφείλει να καθορίζει την τιμή διάθεσής τους στο κοινό, καθώς και τις πρόσθετες παροχές που μπορούν να προσφέρονται στο κοινό και να ενημερώνει για την τιμή και τις πρόσθετες παροχές όσους προμηθεύονται αντίτυπα του βιβλίου για διάθεση στο κοινό.
Λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφορούν στην Ελλάδα από εκδοτικό οίκο που έχει την έδρα του στην Ελλάδα και τα οποία έχουν εκτυπωθεί ή αναπαραχθεί στο εξωτερικό για λογαριασμό του εκδοτικού οίκου, υπάγονται στη ρύθμιση της παραγράφου αυτής.
Απαγορεύεται η διάθεση λογοτεχνικών βιβλίων στο κοινό από τον ίδιο τον εκδότη τους ή από τρίτο σε τιμή που υπερβαίνει την τιμή που καθορίστηκε από τον εκδότη ή είναι μικρότερη του ενενήντα τοις εκατό (90%) της τιμής αυτής. Όταν η επιχείρηση διάθεσης βιβλίων στο κοινό είναι εγκατεστημένη σε απόσταση μεγαλύτερη των πενήντα χιλιομέτρων από την έδρα του εκδότη του διατιθέμενου λογοτεχνικού βιβλίου, η διάθεσή του μπορεί να γίνεται σε τιμή που υπερβαίνει έως πέντε τοις εκατό (5%) την καθορισμένη από τον εκδότη τιμής διάθεσής του στο κοινό.
Απαγορεύεται η προσφορά στο κοινό κατά τη διάθεση του λογοτεχνικού βιβλίου προσθέτων παροχών που δεν καθορίσθηκαν σύμφωνα με τα παραπάνω από τον εκδότη, καθώς και η διαφήμισή της κατά παράβαση των απαγορεύσεων αυτών.
Ως λογοτεχνικό βιβλίο θεωρείται για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου το λογοτεχνικό βιβλίο κατά το άρθρο 33 του ν. 2121/1993 (Α΄ 25). Ως βιβλίο θεωρείται, για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου, και το CD-ROM, το DVD ROM, οποιοσδήποτε τύπος ψηφιακού κειμένου (αρχείου) που αναπαράγει ακριβώς το περιεχόμενο συγκεκριμένου βιβλίου, καθώς και το ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book).
β. Ο εκδότης μπορεί να ανακαθορίζει την τιμή διάθεσης του λογοτεχνικού βιβλίου στο κοινό. Στην περίπτωση αυτήν οφείλει να ενημερώσει για την τιμή αυτή όσους προμηθεύονται ή έχουν προμηθευτεί αντίτυπα του βιβλίου για διάθεσή τους στο κοινό.
Όσοι προμηθεύονται ή έχουν προμηθευτεί αντίτυπα λογοτεχνικού βιβλίου για περαιτέρω διάθεσή τους στο κοινό, υποχρεούνται να τα διαθέτουν σε τιμή που δεν υπερβαίνει τη νέα τιμή που καθορίστηκε από τον εκδότη ούτε είναι μικρότερη του ενενήντα τοις εκατό (90%) της τιμής αυτής. Η υποχρέωση αυτή αρχίζει δεκαπέντε ημέρες από τότε που έλαβε γνώση του ανακαθορισμού εκείνος που διαθέτει τα βιβλία στο κοινό.
Όταν ο εκδότης του λογοτεχνικού βιβλίου ανακαθορίζει την τιμή διάθεσής του σε ύψος χαμηλότερο της τιμής που είχε αρχικό καθοριστεί, οφείλει μετά από επιλογή αυτών που έχουν προμηθευτεί αντίτυπα για διάθεσή τους στο κοινό είτε να τους καταβάλει ως αποζημίωση τη διαφορά ανάμεσα στην παλαιά και στη νέα τιμή επί τον αριθμό των αντιτύπων που ο δικαιούχος της αποζημίωσης έχει προμηθευτεί, αλλά δεν έχει διαθέσει ακόμα στο κοινό είτε να δεχθεί την επιστροφή των αντιτύπων, που δεν έχουν ακόμα διατεθεί στο κοινό στην τιμή με την οποία έγινε η προμήθεια των αντιτύπων.
γ. Δεν θεωρείται υπέρβαση της καθορισμένης από τον εκδότη τιμής διάθεσης του λογοτεχνικού βιβλίου στο κοινό η αμοιβή για συμπληρωματικές υπηρεσίες που παρέχονται στο κοινό κατά τη διάθεση του βιβλίου.
δ. Οι διατάξεις των προηγούμενων εδαφίων δεν ισχύουν για τα λογοτεχνικά βιβλία που επανεκδίδονται αναμορφωμένα ή μη από τον προηγούμενο εκδότη τους ή από άλλον και γενικώς για κάθε νέα έκδοση του βιβλίου, ανεξάρτητα από το χαρακτηρισμό της. Ως έκδοση νοείται η εκτύπωση, με οποιονδήποτε τρόπο, αντιτύπων του βιβλίου. Στους περιορισμούς των προηγούμενων εδαφίων δεν υπόκειται η τιμή διάθεσης λογοτεχνικών βιβλίων στο κοινό όταν έχει παρέλθει διετία από την πρώτη έκδοσή τους ούτε η τιμή διάθεσης στο κοινό μεταχειρισμένων και ελαττωματικών λογοτεχνικών βιβλίων.»


ΠΩΛΗΣΗ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Επιτρέπεται η διακίνηση πετρελαιοειδών προϊόντων για θέρμανση από κάτοχο άδειας λειτουργίας πρατηρίου υγρών καυσίμων, που έχει σύμβαση αποκλειστικής συνεργασίας με συγκεκριμένη εταιρεία εμπορίας και διανομής πετρελαιοειδών με βυτιοφόρο αυτοκίνητο, εφόσον κατά τη συγκεκριμένη διακίνηση το βυτιοφόρο δεν φέρει παραπλανητικό ως προς την προέλευση σήμα.

Δεν επιτρέπεται η διάθεση πετρελαιοειδών προϊόντων από:
i) Κάτοχο άδειας Λειτουργίας Πρατηρίου υγρών καυσίμων σε άλλο κάτοχο άδειας Λειτουργίας Πρατηρίου υγρών καυσίμων.
ii) Κάτοχο άδειας Λειτουργίας Πρατηρίου υγρών καυσίμων, ο οποίος δεν είναι και κάτοχος άδειας Πωλητή πετρελαίου για θέρμανση, σε κάτοχο άδειας Πωλητή πετρελαίου για θέρμανση, με ή χωρίς ίδιους αποθηκευτικούς χώρους.
Κάτοχος Άδειας Πωλητή πετρελαίου για θέρμανση με ίδιους αποθηκευτικούς χώρους, ανεξαρτήτως του αν διαθέτει και άδεια Λειτουργίας Πρατηρίου υγρών καυσίμων, επιτρέπεται να προμηθεύεται πετρελαιοειδή προϊόντα για θέρμανση από εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών, Διυλιστήρια και εισαγωγές εφόσον, εφόσον, για την περίπτωση των εισαγωγών υπάρχει εγκατεστημένο και σε πλήρη λειτουργία σύστημα εισροών εκροών, καθώς και να τα διαθέτει σε κατόχους Άδειας Πωλητή πετρελαίου για θέρμανση χωρίς ίδιους αποθηκευτικούς χώρους.
Kάτοχος Άδειας Πωλητή πετρελαίου για θέρμανση χωρίς ίδιους αποθηκευτικούς χώρους επιτρέπεται να προμηθεύεται πετρελαιοειδή προϊόντα για θέρμανση είτε από κατόχους Άδειας Πωλητή πετρελαίου για θέρμανση με ίδιους αποθηκευτικούς χώρους είτε από εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών και Διυλιστήρια.
Επίσης «Ο κάτοχος Άδειας Διύλισης μπορεί να διαθέτει πετρελαιοειδή προϊόντα στην εγχώρια αγορά μόνο σε κατόχους Άδειας Εμπορίας, σε Μεγάλους Τελικούς Καταναλωτές, στις Ένοπλες Δυνάμεις, σε Προμηθευτικούς Συνεταιρισμούς ή Κοινοπραξίες της παρ. 10 του άρθρου 7 και σε κατόχους Άδειας Λιανικής Εμπορίας των κατηγοριών με τα στοιχεία α΄, β΄ και γ΄ της παρ. 3 του άρθρου 7 του ν.3054/2002. Ο κάτοχος Άδειας Λιανικής Εμπορίας, ο οποίος προμηθεύεται πετρελαιοειδή προϊόντα απευθείας από κάτοχο Άδειας Διύλισης, είτε μεμονωμένα είτε ως μέλος Προμηθευτικού Συνεταιρισμού ή Κοινοπραξίας της παρ. 10 του άρθρου 7, οφείλει να υποβάλει σε αυτόν υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν.1599/1986 (Α΄ 75) ότι δεν έχει συνάψει σύμβαση αποκλειστικής προμήθειας από κάτοχο Άδειας Εμπορίας ούτε φέρει το Σήμα του κατόχου αυτού.»

Και «Οι κάτοχοι Άδειας Λιανικής Εμπορίας προμηθεύονται πετρελαιοειδή προϊόντα από κατόχους Άδειας Εμπορίας και κατόχους Άδειας Διύλισης σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου 5. Οι κάτοχοι άδειας Λιανικής Εμπορίας του προηγούμενου εδαφίου υποχρεούνται να προβαίνουν στον εκτελωνισμό των ανωτέρω πετρελαιοειδών προϊόντων. Η μεταφορά των πετρελαιοειδών προϊόντων που διακινούν οι κάτοχοι Άδειας Λιανικής Εμπορίας πραγματοποιείται με βυτιοφόρο (Φ.Ι.Χ. και Φ.Δ.Χ.), ιδιόκτητο ή μισθωμένο. Ο κάτοχος Άδειας Λιανικής Εμπορίας φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την ποιότητα και την ποσότητα των προϊόντων που διακινεί και διαθέτει. Οι κάτοχοι Άδειας Λιανικής Εμπορίας των κατηγοριών με τα στοιχεία α`, β` και γ` της παραγράφου 3, μπορούν να χρησιμοποιούν για τη μεταφορά των πετρελαιοειδών προϊόντων τις υπηρεσίες τρίτων (μεταφορέων), μη κατόχων άδειας κατά το νόμο αυτό, και στους οποίους δεν πραγματοποιείται μεταβίβαση της κυριότητας των μεταφερόμενων προϊόντων. Η μεταφορά και η πώληση των πετρελαιοειδών προϊόντων γίνεται με παραστατικά των κατόχων Άδειας Λιανικής Εμπορίας. Τα ανωτέρω μεταφορικά μέσα που χρησιμοποιούνται για τη διακίνηση των πετρελαιοειδών προϊόντων των κατόχων άδειας Λιανικής Εμπορίας των κατηγοριών με τα στοιχεία α’ , β’ και γ’ της παραγράφου 3, πρέπει να φέρουν εμφανώς, κατά περίπτωση, το εμπορικό σήμα του κατόχου της άδειας Εμπορίας, εφόσον προμηθεύονται πετρελαιοειδή προϊόντα από κάτοχο άδειας Εμπορίας με βάση αποκλειστική σύμβαση και φέρουν στο πρατήριο τους το εμπορικό σήμα αυτού, άλλως, κατά περίπτωση, το εμπορικό σήμα του κατόχου της Άδειας Λιανικής Εμπορίας, του Συνεταιρισμού ή της Κοινοπραξίας στην οποία ανήκουν, ή το εμπορικό σήμα του μεταφορέα με τον οποίο έχει συναφθεί σύμβαση μεταφοράς, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου. Η δαπάνη εγκατάστασης του σήματος αυτού βαρύνει τον ιδιοκτήτη του μεταφορικού μέσου, ενώ σε περίπτωση χρηματοδοτικής μίσθωσης ή αγοράς με παρακράτηση κυριότητας, η δαπάνη βαρύνει τον μισθωτή ή τον αγοραστή του μεταφορικού μέσου, αντίστοιχα. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής της σήμανσης των ανωτέρω μεταφορικών μέσων.»

Ενώ «Ο κάτοχος άδειας λιανικής εμπορίας, εφόσον τροφοδοτείται αποκλειστικά από έναν κάτοχο άδειας εμπορίας, υποχρεούται να αναρτά σε εμφανές σημείο του πρατηρίου του το εμπορικό σήμα του κατόχου άδειας εμπορίας, άλλως, κατά περίπτωση, το εμπορικό σήμα του κατόχου της Άδειας Λιανικής Εμπορίας, του Συνεταιρισμού ή της Κοινοπραξίας στην οποία είναι μέλη Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ή απόφαση του άρθρου 4 του ν. 4177/2013 (Β΄173) καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την καθιέρωση του ειδικού σήματος.»
Παράλληλα «Οι Προμηθευτικοί αυτοί Συνεταιρισμοί ή οι Κοινοπραξίες επιτρέπεται να διαθέτουν ή να χρησιμοποιούν ίδιους αποθηκευτικούς χώρους πέραν αυτών που προβλέπονται από τις Άδειες Λειτουργίας των πρατηρίων που είναι μέλη του Συνεταιρισμού ή της Κοινοπραξίας, εφόσον έχουν εγκατεστημένο και σε πλήρη λειτουργία σύστημα εισροών εκροών σε αυτούς.»

Επίσης « Οι κάτοχοι Άδειας Λιανικής Εμπορίας των κατηγοριών με τα στοιχεία α΄, β΄ της παραγράφου 3 και γ΄ κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 6 του άρθρου 7, μπορούν να πραγματοποιούν εισαγωγές πετρελαιοειδών προϊόντων, εφόσον τα προϊόντα αυτά προορίζονται αποκλειστικά για την προμήθεια των πρατηρίων τους και τηρούνται οι διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας για τις Εισαγωγές, του Τελωνειακού Κώδικα και το άρθρο 12 για την τήρηση αποθεμάτων ασφαλείας και εφόσον είναι εγκατεστημένο και σε πλήρη λειτουργία σύστημα εισροών εκροών».

Και «Ο κάτοχος Άδειας Λιανικής Εμπορίας Πωλητή πετρελαίου θέρμανσης υποχρεούται σε ομαλή και συνεχή τροφοδοσία της κατανάλωσης ανάλογα με την άδειά του. Επίσης φέρει την ευθύνη, κατά τις διατάξεις παρόντος νόμου αυτού, για τη διακίνηση των προϊόντων που εμπορεύεται και προς τούτο εξασφαλίζει την ασφαλή χρήση των απαραίτητων αποθηκευτικών χώρων, εξοπλισμού και μεταφορικών μέσων, οι οποίοι χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες άσκησης της Λιανικής Εμπορίας από τον Πωλητή πετρελαίου θέρμανσης. Όσοι κατέχουν άδεια Πωλητή πετρελαίου θέρμανσης και διαθέτουν αποθηκευτικούς χώρους δύνανται να προμηθεύονται τα προϊόντα αυτά είτε από εταιρείες εμπορίας με άδεια κατηγορίας Α’ είτε από διυλιστήρια είτε από εισαγωγές εφόσον, για την περίπτωση των εισαγωγών υπάρχει εγκατεστημένο και σε πλήρη λειτουργία σύστημα εισροών εκροών. Όσοι κάτοχοι Άδειας Πωλητή πετρελαίου θέρμανσης δεν διαθέτουν αποθηκευτικούς χώρους δύνανται να προμηθεύονται τα προϊόντα αυτά είτε από άλλους κατόχους Άδειας που διαθέτουν τέτοιους χώρους, είτε από εταιρείες εμπορίας με άδεια κατηγορίας Α` και από διυλιστήρια. Η σύμβαση προμήθειας που συνάπτουν οι κάτοχοι Άδειας Πωλητή πετρελαίου θέρμανσης που δεν διαθέτουν αποθηκευτικούς χώρους υποβάλλεται και θεωρείται στην οικεία Αδειοδοτούσα Αρχή της Περιφέρειας εντός 10 ημερών από την σύναψη της και στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. κατά τις κείμενες διατάξεις. Σε περίπτωση λύσης της σύμβασης για οποιονδήποτε λόγο, οι πωλητές λιανικής υποχρεούνται να συνάπτουν άμεσα νέα σύμβαση με άλλο πωλητή χονδρικής – λιανικής ακολουθώντας την ίδια διαδικασία. Ο εκάστοτε κύριος των ανωτέρω πετρελαιοειδών προϊόντων φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την ποιότητα και ποσότητα των προϊόντων που διακινεί και διαθέτει, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 του ν. 3054/2002 όπως ισχύει.»

ΚΡΕΑΣ – ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Σχετικά με τα παρασκευαστήρια κρέατος προβλέπεται ότι «Μεταξύ του παρασκευαστηρίου κρέατος και του καταστήματος λιανικής πώλησης κρεάτων (κρεοπωλείου) πρέπει να υπάρχει σαφής διαχωρισμός, προσωρινός ή μόνιμος, υπό την επιφύλαξη των υγειονομικών διατάξεων και των διατάξεων για την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων και των καταναλωτών.

β.Τα παρασκευαστήρια κρέατος επιτρέπεται να παράγουν παρασκευάσματα κρέατος, ιδίως με χρήση παραδοσιακών μεθόδων.
γ.Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που εκδίδεται εντός τριών μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, ορίζονται οι παραγόμενες ποσότητες του παρασκευαστηρίου παρακείμενου χώρου καταστημάτων λιανικής πώλησης κρεάτων κατά τρόπο δικαιολογημένο και αναλογικό, θέματα αδειών, ασφάλειας τροφίμων, πωλήσεων καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για τη λειτουργία του παρασκευαστηρίου παρακείμενου χώρου καταστημάτων λιανικής πώλησης κρεάτων».
Για «το ελαιόλαδο που προορίζεται για την κατανάλωση σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, καντίνες ή άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις μπορεί, εκτός από τη συσκευασία των 5 λίτρων, να διακινείται σε συσκευασίες 10, 20, 25 και 50 λίτρων. Κατά τα λοιπά ισχύει η ΥΑ 323902/2009 «Συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του καν. (ΕΚ) 1019/2002 της Επιτροπής για τις προδιαγραφές εμπορίας του ελαιολάδου» (Β’ 2026).
β. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που εκδίδεται εντός τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, δύνανται να εξειδικεύονται οι συσκευασίες της προηγούμενης υποπερίπτωσης σε συνάρτηση με τον τύπο της σχετικής μονάδας για την οποία προορίζονται.
γ. Σε περίπτωση που παρέλθει άπρακτη η προθεσμία έκδοσης της υπουργικής απόφασης της προηγούμενης υποπερίπτωσης, το ελαιόλαδο που προορίζεται για τις εγκαταστάσεις αυτές διακινείται στις οριζόμενες συσκευασίες της υποπερίπτωσης α. Μέχρι την έκδοση της υπουργικής απόφασης της προηγούμενης υποπερίπτωσης και πάντως μέχρι την πάροδο της εκεί τεθείσας προθεσμίας των τριών (3) μηνών, συνεχίζει να ισχύει η ΥΑ 323902/2009».

ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ
Σχετικά με την διακίνηση τσιμέντου προβλέπεται ότι «Η διακίνηση τσιμέντων στην χώρα διέπεται από τις ρυθμίσεις της παρούσας υποπαραγράφου. Ως διακίνηση νοείται η αγορά, η εισαγωγή, η μεταφορά, η παραλαβή και η αποθήκευση των τσιμέντων είτε για εμπορικούς σκοπούς είτε και για ιδία χρήση.
β.Η διακίνηση στην χώρα χύδην τσιμέντων τα οποία είτε παράγονται σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διακινούνται από άλλους φορείς εκτός των παραγωγών τους είτε παράγονται σε τρίτες χώρες, πραγματοποιείται μέσω των Κέντρων Διανομής Τσιμέντων που είναι εγκατεστημένα στην Ελλάδα. Ως διακίνηση χύδην τσιμέντων νοείται και η διακίνηση σε σφραγισμένους από τον παραγωγό μεγασάκους (big bags) εφόσον οι τελευταίοι, σε οποιοδήποτε ενδιάμεσο στάδιο της διακίνησης μέχρι τον τελικό χρήστη, αποσυσκευάζονται ή/και επανασυσκευάζονται.
γ.Η διακίνηση στην χώρα χύδην τσιμέντων τα οποία παράγονται σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διακινούνται από άλλους φορείς εκτός των παραγωγών τους, πραγματοποιείται χωρίς να απαιτείται Κέντρο Διανομής Τσιμέντου εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:
γα. τα διακινούμενα προϊόντα προορίζονται είτε για ιδία χρήση (είτε για την παραγωγή και εμπορία δομικών προϊόντων που διατίθενται στην αγορά με σήμανση CE) ,
γβ. τα διακινούμενα προϊόντα μεταφέρονται μέσω σφραγισμένων μεταφορικών μέσων.
γγ. τα διακινούμενα προϊόντα παραλαμβάνονται και χρησιμοποιούνται απευθείας από τον τελικό χρήστη (παραλήπτη) χωρίς να μεσολαβεί στάδιο ενδιάμεσης αποθήκευσης.
δ. Πριν τη διακίνηση των τσιμέντων σύμφωνα με την περίπτωση 3 της παρούσας υποπαραγράφου, οι διακινητές υποχρεούνται να υποβάλουν στην αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας συμπληρωμένο σχετικό ερωτηματολόγιο συνοδευόμενο από υπεύθυνη δήλωση ότι συντρέχουν στο πρόσωπό τους οι προϋποθέσεις για την απαλλαγή από την απαίτηση διακίνησης μέσω Κέντρου Διανομής Τσιμέντων. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας που εκδίδεται εντός εξήντα (60) ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, καθορίζεται το περιεχόμενο του ερωτηματολογίου και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Αν η απόφαση δεν εκδοθεί εντός της ανωτέρω προθεσμίας, το ερωτηματολόγιο θα αντικαθίσταται με υπεύθυνη δήλωση του διακινητή ότι πληροί τις προϋποθέσεις του παρόντος για απαλλαγή του από την διακίνηση μέσω Κέντρου Διανομής Τσιμέντων.
1.α.Τα Κέντρα Διανομής Τσιμέντων υποχρεούνται να πληρούν τις απαιτήσεις της παραγράφου 9 του προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ 197-2, όπως εκάστοτε ισχύει, για την διασφάλιση της διατήρησης της ποιότητας, της ταυτότητας, της σήμανσης συμμόρφωσης CE και της καταλληλότητας για την προβλεπόμενη χρήση του πιστοποιημένου από τον παραγωγό χύδην τσιμέντων. Επίσης, τα σιλό αποθήκευσης και τα Κέντρα Διανομής πρέπει να έχουν χωρητικότητα ικανή, ώστε να εξασφαλίζεται η παραλαβή, για κάθε τύπο ξεχωριστά, του συνόλου των διακινούμενων ποσοτήτων με το ίδιο μεταφορικό μέσο των παραλαμβανόμενων από τον παραγωγό χύδην τσιμέντων. Τα τσιμέντα πρέπει να αποθηκεύονται αμέσως μετά την παραλαβή τους. Κάθε σιλό αποθήκευσης πρέπει να ικανοποιεί τις απαιτήσεις της παρ.5.5.3 του προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ 197-2.
β.Οι φορείς που ιδρύουν και λειτουργούν τα Κέντρα Διανομής Τσιμέντων είναι υπεύθυνοι για την διατήρηση της ποιότητας, της ταυτότητας, της σύνθεσης, των ιδιοτήτων, των μηχανικών αντοχών και της συμμόρφωσης των ήδη πιστοποιημένων από τον παραγωγό τσιμέντων που αποθηκεύονται σε αυτά ή διακινούνται μέσω αυτών, καθώς και για την διασφάλιση της ορθής χρήσης της σήμανσης συμμόρφωσης CE.
γ.Η συμμόρφωση των Κέντρων Διανομής Τσιμέντων με τις απαιτήσεις της παρ.9 του προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ 197-2 και τις διατάξεις της παρούσας υποπαραγράφου βεβαιώνεται με την χορήγηση Πιστοποιητικού από Φορέα Πιστοποίησης, ο οποίος έχει εγκριθεί για το πεδίο δραστηριότητας του Κανονισμού 305/2011 και του ΠΔ 334/94 και για το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 197-1, σύμφωνα με την διαδικασία της Υπουργικής Απόφασης Αριθ. Οικ. 3354/91/8.2.2001 (ΦΕΚ Β’/149). Ο παραπάνω Φορέας Πιστοποίησης διενεργεί τους απαιτούμενους ελέγχους και δοκιμές σύμφωνα με το σύστημα αξιολόγησης της συμμόρφωσης των τσιμέντων με το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 197-2, όπως εκάστοτε ισχύει, προκειμένου να εκδοθεί η Βεβαίωση Συμμόρφωσης που χορηγεί η αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κατά την διαδικασία του υποπερίπτωσης γ’ της περίπτωσης 3 της παρούσας.
δ.Το Πιστοποιητικό της παραπάνω υποπερίπτωσης γ’ μπορεί να ανακληθεί εφόσον διαπιστωθεί από τον Φορέα Πιστοποίησης ότι δεν εφαρμόζονται από το ελεγχόμενο Κέντρο Διανομής Τσιμέντων τα απαιτούμενα μέτρα, οι σχετικές διαδικασίες ελέγχου και γενικότερα δεν τηρούνται οι απαιτήσεις της σχετικής νομοθεσίας. Ο Φορέας Πιστοποίησης κοινοποιεί την απόφαση ανάκλησης στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, εντός προθεσμίας 5 ημερών από την έκδοσή της. Στην περίπτωση ανάκλησης του Πιστοποιητικού, ανακαλείται αυτοδικαίως και η παραπάνω Βεβαίωση Συμμόρφωσης με διαπιστωτική πράξη της αρμόδιας υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας».
Σχετικά με την «την ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Διανομής Τσιμέντων απαιτείται η προβλεπόμενη από το άρθρο 19 του ν. 3982/2011 άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας, η οποία χορηγείται από την αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή, σύμφωνα με την διαδικασία, τους όρους και τις προϋποθέσεις των διατάξεων του νόμου αυτού και των κανονιστικών πράξεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότησή του.
γ. Πριν τη χορήγηση της κατά την προηγούμενη παράγραφο άδειας λειτουργίας, τα Κέντρα Διανομής Τσιμέντων, εκτός από τις προϋποθέσεις τις οποίες ορίζει ο ν. 3325/2005 όπως ισχύει με το ν. 3982/2011, πρέπει να εφοδιαστούν με Βεβαίωση Συμμόρφωσης προς τις απαιτήσεις της παρ. 9 του προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ 197-2, η οποία χορηγείται από την αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, επί τη βάσει του Πιστοποιητικού της υποπερίπτωσης γ’ της περίπτωσης 2 της παρούσας υποπαραγράφου, καθώς και της διαπίστωσης ότι το Κέντρο διανομής διαθέτει σε ισχύ περιβαλλοντικούς όρους, κατά τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση της αρ. πρωτ. 1958/2012 ΥΑ «Κατάταξη δημόσιων και ιδιωτικών έργων και δραστηριοτήτων σε κατηγορίες και υποκατηγορίες σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 4 του ν.4014/2011» (Β’ 21).
δ. Το Πιστοποιητικό καθώς και η Βεβαίωση Συμμόρφωσης της προηγούμενης υποπερίπτωσης γ’ αποτελούν απαιτούμενα δικαιολογητικά για την χορήγηση, κατά τις ανωτέρω διατάξεις, της άδειας λειτουργίας Κέντρου Διανομής Τσιμέντων .
ε. Η μη συμμόρφωση του Κέντρου Διανομής Τσιμέντων με τις διατάξεις της παρούσας περίπτωσης 3 επισύρουν τις κυρώσεις των διατάξεων του άρθρου 29 του ν. 3982/2011.
2.Το διακινούμενο και διατιθέμενο τσιμέντο θα πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές ποιότητας και καταλληλότητας για την χρήση για την οποία προορίζεται όπως οι προδιαγραφές αυτές προσδιορίζονται στον Κανονισμό πρότυπου ΕΛΟΤ ΕΝ 197-2 και να συνοδεύεται από τα νόμιμα φορολογικά και τελωνειακά έγγραφα κατά περίπτωση καθώς και εκείνα που προσδιορίζονται στους υφιστάμενους κανόνες διακίνησης εμπορίας και παροχής υπηρεσιών (ΔΙ.Ε.Π.ΠΥ.). Εφόσον το τσιμέντο διακινείται και διατίθεται συσκευασμένο η συσκευασία του θα πρέπει να φέρει τη σήμανση CE.
3.α.Η αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, διατηρεί το δικαίωμα του ελέγχου τόσο των εφαρμοζόμενων διαδικασιών, όσο και του ελέγχου της συμμόρφωσης του προϊόντος οποτεδήποτε το κρίνει αναγκαίο, τόσο στις εγκαταστάσεις των Κέντρων Διανομής Τσιμέντων όσο και στις εγκαταστάσεις στις οποίες διακινείται τσιμέντο σύμφωνα με τις υποπεριπτώσεις β’ και γ’ της περίπτωσης 1 της παρούσας. Οι φορείς των παραπάνω εγκαταστάσεων υποχρεούνται σε κάθε περίπτωση να επιδεικνύουν στα αρμόδια όργανα εποπτείας αγοράς κάθε σχετικό με τη λειτουργία των εγκαταστάσεών τους στοιχείο που θα τους ζητηθεί.
β.Με την επιφύλαξη της υποπερίπτωσης ε’ της περίπτωσης 3, στους διακινητές τσιμέντου που παραβιάζουν τις διατάξεις της παρούσας υποπαραγράφου επιβάλλονται οι κυρώσεις του άρθρου 11 του π.δ. 334/1994. Τα πρόστιμα εισπράττονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε. υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Σε περιπτώσεις υποτροπής, αν πρόκειται για φορείς Κέντρων Διανομής Τσιμέντων επιβάλλεται, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης, η κύρωση της προσωρινής ή οριστικής ανάκλησης της Βεβαίωσης Συμμόρφωσης.
γ.Τα πρόστιμα και οι διοικητικές κυρώσεις της προσωρινής ή οριστικής ανάκλησης της Βεβαίωσης Συμμόρφωσης επιβάλλονται με απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Κατά των ανωτέρω αποφάσεων επιβολής προστίμου και διοικητικών κυρώσεων της προσωρινής ή οριστικής ανάκλησης της Βεβαίωσης Συμμόρφωσης οι παραβάτες έχουν δικαίωμα ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, εντός προθεσμίας 30 ημερών από την κοινοποίηση σε αυτούς της απόφασης.

4.Υφιστάμενα Κέντρα Διανομής Τσιμέντων που κατά την δημοσίευση του παρόντος νόμου λειτουργούν νόμιμα σύμφωνα με τις διατάξεις που προϋφίσταντο του παρόντος, οφείλουν, εντός ενός έτους από την έναρξη ισχύος του παρόντος, να προσαρμόσουν την λειτουργία τους σύμφωνα με τις απαιτήσεις των διατάξεων του παρόντος και να εφοδιασθούν με το Πιστοποιητικό Κέντρου Διανομής Τσιμέντων και την Βεβαίωση Συμμόρφωσης της παρούσας υποπαραγράφου».