«Υπερβολές» χαρακτήρισε, ανεπίσημα και ανώνυμα, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου τις υποδείξεις της Wall Street Journal στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για το πώς πρέπει να χειριστεί το ζήτημα της «επιθετικής πρόκλησης της Ρωσίας» στην Ουκρανία.

Η εφημερίδα σε άρθρο συνεργάτη της το οποίο προβάλει ιδιαίτερα, αφού ισχυρίζεται ότι «η Ουκρανία είναι θύμα της αποτυχίας του κ. Ομπάμα να υλοποιήσει την κόκκινη γραμμή του για τη Συρία», καλεί τον αμερικανό πρόεδρο να λάβει τα ακόλουθα πέντε μέτρα:

1. Η Ρωσία να αποβληθεί από τους G-8 και τους G-20 και από όλες τις διεθνείς διασκέψεις. Να δεσμευθούν οι καταθέσεις των ρώσων κλεπτοκρατών στο εξωτερικό.

2. Να κλείσουν οι πρεσβείες όλων των δημοκρατικών χωρών στη Μόσχα και ο ΟΗΕ να αποπέμψει τη Ρωσία από μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

3. Η Ουκρανία να γίνει ευθύς αμέσως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

4. Δυνάμεις του ΝΑΤΟ να εγκατασταθούν στη δυτική Ουκρανία, με έγκριση της Ουκρανίας. Όταν ο κ. Πουτιν λέει ότι προστατεύει τους ρωσόφιλους της ανατολικής Ουκρανίας το ΝΑΤΟ απαντά ότι προστατεύει τα εθνικά συμφέροντα των Ουκρανών και των άλλων Ευρωπαίων.

5. Να περικυκλωθεί το Καλίνινγκραντ από δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Το Καλίνινγκραντ είναι ρωσικός θύλακας στη Βαλτική, με την Πολωνία στο νότο του και την Λιθουανία στον βορρά και στα ανατολικά του.

Όπως ήταν επόμενο οι υποδείξεις της εφημερίδας προς τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπαμα προκάλεσαν αντιδράσεις. Ακόμη και πρόσωπα του ακροδεξιού Tea Party και νεοσυντηρητικοί στο Κογκρέσο τις χαρακτήρισαν αρνητικά και τόνισαν ότι από πρακτικής πλευράς είναι ανεφάρμοστες. Σχολιάζοντας τις το μηνιαίο περιοδικό συντηρητικών απόψεων The Atlantic, με κυκλοφορία 500.000 φύλα, γράφει:

«Στην ουσία τα γεράκια μας θέλουν τον Έκτο Στόλο να εγκατασταθεί στη Μαύρη Θάλασσα. Και λοιπόν; Θέλουν πόλεμο με τη Ρωσία; Μπλόφα; Και αν ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν το εκλάβει σαν μπλόφα; Η Αμερική θα αρχίσει έναν πόλεμο που θα μας φέρει σε ακόμη πιο άσχημη θέση». Και «υπενθυμίζει» ότι αυτοί που σήμερα ζητούν «να δείξει τι ΝΑΤΟ την αξία του» είναι εκείνοι που «μας έστειλαν στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν (…) και πριονίζουν το αίσθημα ευθύνης που δείχνει η κυβέρνηση στον χειρισμό της σοβαρής κρίσης για την Ουκρανία».