Δύο κρούσματα της νόσου των «τρελών» αγελάδων εντοπίστηκαν στη Φθιώτιδα. Στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος επιτήρησης, ελέγχου και εξάλειψης της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας των Βοοειδών (ΣΕΒ) επιβεβαιώθηκαν, από το Εθνικό Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αναφοράς που εδρεύει στη Λάρισα, σε νεκρά βοοειδή δύο θετικά κρούσματα.

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τονίζοντας ότι τα ενήλικα αυτά ζώα, που βρέθηκαν νεκρά, είχαν εισαχθεί από την Ολλανδία, το ένα μάλιστα είχε γεννήσει. Οι αρχές εντόπισαν το νεογνό το οποίο και δεσμεύθηκε.
Ειδικότερα, η εκτροφή, η οποία βρίσκεται στην περιοχή της Λοκρίδας, έχει 240 ζώα γαλακτοπαραγωγής, τα οποία πλέον βρίσκονται υπό επιτήρηση. Σήμερα, Τρίτη, αναμένεται να ληφθούν δείγματα των ζωοτροφών, ενώ τις επόμενες ημέρες θα σταλούν δείγματα των νεκρών βοοειδών στο αρμόδιο κοινοτικό εργαστήριο.

Από το σύνολο των βοοειδών της συγκεκριμένης εκτροφής, τα 90 είχαν εισαχθεί από την Ολλανδία. Τα δύο νεκρά ζώα ήταν ηλικίας έξι ετών και είχαν αγοραστεί σε ηλικία δύο ετών. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν είναι ακόμη γνωστό αν τα ζώα νόσησαν στην Ελλάδα ή ήταν ήδη άρρωστα πριν φτάσουν στη χώρα μας. Γι’ αυτό, όπως ανέφεραν στο «Βήμα», η Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου βρίσκεται σε συνεννόηση με τις ολλανδικές αρχές.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο που ακολουθούν οι ελληνικές κτηνιατρικές αρχές, έλεγχος για ΣΕΒ γίνεται σε όλα τα βοοειδή άνω των 72 μηνών τα οποία οδηγούνται σε σφαγή, καθώς και σε όσα βρίσκονται νεκρά στις εκτροφές της χώρας, όπως συνέβη και στη Φθιώτιδα.

Στην Ελλάδα το τελευταίο κρούσμα που εμφανίστηκε ήταν το 2001 και αφορούσε ένα ζώο στο Κιλκίς.
Οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες πάντως, κατόπιν εντολών της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία όπως:
– Άμεση και καθολική απαγόρευση εισόδου και εξόδου των ζώων και των προϊόντων τους από την προσβεβλημένη εκτροφή.
– Ενημέρωση του κτηνοτρόφου και των εμπλεκόμενων φορέων για υποχρεωτική τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων αντιμετώπισης της νόσου.
– Ενίσχυση και εντατικοποίηση σε όλα τα σφαγεία της χώρας των επισήμων ελέγχων στα σφάγια ενήλικων βοοειδών που υποχρεωτικώς εξετάζονται για ενδεχόμενη παρουσία της νόσου πριν δοθούν στην κατανάλωση.
– Γνωστοποίηση των κρουσμάτων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από το πρωί της Τρίτης είναι σε εξέλιξη σύσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες στην έδρα του υπουργείου.