Την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης μίλησε στον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου για την απουσία Τσίπρα από τις εκδηλώσεις για την ελληνική προεδρία.{{{ audio1 }}}

Για τις δικαστικές εξελίξεις με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

«Πολύ σοβαρή υπόθεση και δικαστική και πολιτική και θα πρέπει η Δικαιοσύνη να αφεθεί χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις να κάνει τη δουλειά της και να φτάσει ως το έλος αυτή η έρευνα.»

Για την απουσία Τσίπρα από τις χθεσινές εκδηλώσεις για την ελληνική προεδρία

«Μια σωστή κίνηση ήταν πολιτικά, διότι δεν είχε κανένα νόημα οι χθεσινές εκδηλώσεις. Ήταν φιέστες που ευλόγησαν τα γένια τους για τα μνημόνια και τη χρησιμότητά τους η κυβέρνηση και οι ευρωπαϊκοί αξιωματούχοι. Η προεδρία είναι της χώρας, αλλά απ’ ό,τι έχει πει μέχρι τώρα ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, δεν θα την αξιοποιήσουν για να θέσουν το ελληνικό πρόβλημα, ότι δηλαδή δεν αντέχει η κοινωνία και η οικονομία τα μνημόνια και να αποπληρώσουμε τόσο μεγάλο χρέος και χρειάζεται διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του και κούρεμα, αλλά για να εφαρμόσουν τις πολιτικές της κυρίας Μέρκελ. Μ’ αυτήν την έννοια, δεν έγινε χθες καμία ουσιαστική συζήτηση για το μέλλον της Ελλάδας ή της Ευρώπης και δεν έγινε καμία συζήτηση για τα μνημόνια και το αν θα αλλάξουν οι αιώνιες πολιτικές λιτότητας. Κανένα άλλο νόημα δεν είχαν. Αν πηγαίναμε, θα ήμασταν μέρος του κάδρου της μνημονιακής λιτότητας και των πολιτικών που θέλουν να καταστρέψουν την Ελλάδα και τις χώρες της Ευρώπης, του φτωχού ευρωπαϊκού νότου. Ως εκ τούτου, ήταν μια κίνηση με πολιτικό συμβολισμό, ότι εμείς αγωνιζόμαστε για μια άλλη Ευρώπη.

Καμία αντίφαση (με την υποψηφιότητα Τσίπρα για την Κομισιόν), με την έννοια ότι οι συναντήσεις με τα θεσμικά όργανα στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη έχουν γίνει πολλές φορές τους τελευταίους μήνες και είναι ουσιαστικές, με ανταλλαγή απόψεων, έστω και αν υπάρχει διαφορά αντιλήψεων και πολιτικών για το μέλλον. Είναι προφανές ότι και αύριο, αν είμαστε αριστερή κυβέρνηση, την όποια συμμετοχή της χώρας μας στα διεθνή φόρα θα την αξιοποιήσουμε προκειμένου να προβάλλουμε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και όλα αυτά που θέλει ο λαός να μεταφέρουμε εκεί και όχι να γυρίζουμε και να λέμε στα μικρόφωνα και μεγάφωνα αυτά που θέλουμε και όχι όλα όσα μας είπε η Μέρκελ και οι άλλοι.»

Για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ευρωπαϊκό κόμμα

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για μια άλλη Ευρώπη, με πολιτικές διαφορετικές από αυτές που σήμερα στηρίζουν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τους τραπεζίτες σε βάρος των συμφερόντων των λαών. Με δημοκρατία, κοινωνική προστασία, απασχόληση χωρίς ανεργία και αναπτυξιακές πολιτικές. Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για την άλλη Ευρώπη. Σχηματικά, κόμματα ευρωπαϊκά και αντιευρωπαϊκά δεν μπορούν να υπάρξουν. Δηλαδή, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ που εφαρμόζουν τα μνημόνια της καταστροφής που δυσφημούν την ιδέα της Ευρώπης και της συνοχής των λαών υπηρετούν την Ευρώπη ή όχι; Υπηρετούν την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης ή όχι; Υπηρετούν τα συμφέροντα των λαών της Ευρώπης ή όχι; Εμείς έχουμε πάρει αποφάσεις στο συνέδριό μας και παρά τις ιδιαίτερες απόψεις που υπάρχουν και στον ΣΥΡΙΖΑ και εγώ ο ίδιος τις έχω εκφράσει αυτές, μας δεσμεύουν οι συλλογικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και αυτές είναι ότι έχει αποφασίσει να δώσει τη μάχη μέσα στην Ευρώπη, μαζί με άλλους λαούς της Ευρώπης και κυρίως του νότου και να την αλλάξει αυτήν την Ευρώπη.»