Η τεχνητή γλυκαντική ουσία ασπαρτάμη είναι ασφαλής και δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία, καταλήγει η αρμόδια Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority, EFSA).

«Αθώωση» της ασπαρτάμης

Ανασκόπηση της EFSA η οποία διεξήχθη μετά από εντολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «αθωώνει» την ασπαρτάμη η οποία από το 1980 οπότε και πρωτοκυκλοφόρησε έχει κατηγορηθεί επανειλημμένως μέσα από διαφορετικές μελέτες.

Η αρμόδια ευρωπαϊκή Αρχή αναφέρει τώρα ότι κατά τη διάρκεια της ανασκόπησης στην οποία προχώρησε «έκανε φύλλο και φτερό» όλα τα υπάρχοντα στοιχεία για το θέμα. Μάλιστα εκτός από αξιολόγηση του συνόλου των κλινικών ευρημάτων, πραγματοποίησε ακροάσεις με όλους τους εμπλεκομένους ενώ ανέλυσε και περισσότερα από 200 σχόλια τα οποία υπεβλήθησαν σε online βάση δημόσιας διαβούλευσης για το ζήτημα.

Ασφαλής για κατανάλωση

Η ασπαρτάμη η οποία συχνά εμφανίζεται στα συστατικά των τροφίμων με την κωδική ονομασία Ε951 καθώς και τα υποπροϊόντα που προκύπτουν από τη διάσπασή της είναι ασφαλή για κατανάλωση από τον άνθρωπο με βάση τα σημερινά επίπεδα έκθεσης, σύμφωνα με την EFSA.

Το συγκεκριμένο γλυκαντικό είναι περίπου 200 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη και με χαμηλή θερμιδική αξία – έτσι χρησιμοποιείται σε πολλές τροφές και αναψυκτικά.

Ως Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη (Acceptable Daily Intake, ADI) ασπαρτάμης από τον άνθρωπο θεωρούνται τα 40 mg ανά κιλό σωματικού βάρους. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 2.800 mg για έναν μέσο ενήλικο ενώ για ένα τρίχρονο παιδί η ποσότητα ασπαρτάμης που θεωρείται αποδεκτό να λαμβάνεται ημερησίως είναι γύρω στα 600 mg.

Όχι από άτομα με φαινυλκετονουρία

Σημειώνεται ότι εξαίρεση αποτελούν τα άτομα που πάσχουν από τη μεταβολική διαταραχή φαινυλκετονουρία και τα οποία δεν μπορούν να καταναλώνουν με ασφάλεια ασπαρτάμη.

Οι ειδικοί της EFSA σημειώνουν ότι για τα περισσότερα προϊόντα που περιέχουν ασπαρτάμη η κατανάλωση πρέπει να είναι πάρα πολύ υψηλή και συχνή καθόλη τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου ώστε να ξεπεραστούν τα όρια της Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης.

Μια από τις πιο ενδελεχείς εκτιμήσεις κινδύνου

Η δρ Αλίσια Μόρτενσεν που ήταν επικεφαλής του πάνελ των ειδικών της EFSA οι οποίοι πραγματοποίησαν την ανασκόπηση σχετικά με την ασπαρτάμη ανέφερε ότι «τα συμπεράσματά μας αποτελούν μια από τις πιο ενδελεχείς εκτιμήσεις κινδύνου που έχουν ποτέ διεξαχθεί για την ασπαρτάμη. Αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στο να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών προς το σύστημα ελέγχου των τροφίμων εντός της ΕΕ».

Η Κάθριν Κόλινς, επικεφαλής του Διαιτολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο St George του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας χαιρέτισε τα νέα ευρήματα τονίζοντας ότι «η ασπαρτάμη είναι το γλυκαντικό για το οποίο υπάρχει η μεγαλύτερη ‘θεωρία συνωμοσίας’ – από το ότι προκαλεί προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά ως βλάβες στο ήπαρ και καρκίνο. Τίποτα τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί ποτέ και αυτό αποδεικνύει και η αναλυτική επιστημονική ανασκόπηση της ΕFSA».