Το 2007, ο κ. Πάνος Γερμανός εισήλθε στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας της Πολωνίας με την εταιρεία Play. Σήμερα, ετοιμάζεται να γιορτάσει το ότι κέρδισε 10 εκατομμύρια συνδρομητές και εκτιμά ότι θα φτάσει το μερίδιό του στο 20% της αγοράς ως το τέλος του χρόνου.

Η Play, στην οποία μέσω της εταιρείας Olympia Development ο κ. Γερμανός συμμετέχει με ποσοστό 53%, είναι η μεγαλύτερη ελληνική επένδυση στη χώρα, ενώ σύντομα αναμένεται να πατήσει γκάζι, επενδύοντας στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας τέταρτης γενιάς.
Μάλιστα, το επιτυχημένο της επαγγελματικό μοντέλο παρουσιάστηκε στο Ελληνοπολωνικό Οικονομικό Φόρουμ, το οποίο διοργάνωσαν από κοινού το υπουργείο Οικονομίας της Πολωνίας, η ελληνική πρεσβεία της χώρας και το Πολωνικό Εμπορικό Επιμελητήριο με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια την προηγούμενη Δευτέρα.
Οπως ανέφερε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ο κ. Βασίλης Μπίλης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ομίλου Εταιρειών Πάνου Γερμανού, η πολωνική αγορά διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να προσελκύσει ελληνικές επενδύσεις λόγω του μεγάλου πληθυσμού της, του σταθερού φορολογικού πλαισίου και της βοήθειας που λαμβάνει κάποιος από τις τοπικές αρχές.
Αναφερόμενος στην Play, ο κ. Μπίλης τόνισε ότι η μεγαλύτερη ελληνική επένδυση που έχει γίνει ποτέ στην πολωνική αγορά αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των επενδυτικών δυνατοτήτων που «κρύβουν» οι ξένες αγορές και συγκεκριμένα η Πολωνία.
Η εταιρεία Play κατάφερε να σπάσει την «κατάρα του τέταρτου παίκτη» που θέλει τους νεοεισερχόμενους στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας να μην καταφέρνουν να ορθοποδήσουν. Από την πρώτη στιγμή, η εταιρεία του κ. Γερμανού καταφέρνει να «κλέβει» συνεχώς μερίδια από τον ανταγωνισμό, καθώς πλέον επτά στους δέκα συνδρομητές στην Πολωνία, που αποφασίζουν ν’ αλλάξουν τηλεπικοινωνιακό πάροχο, επιλέγουν την Play.
Τρεις πυλώνες


Οπως αναφέρει ο κ. Γιόργκεν Μπανγκ Γένσεν, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, η επιτυχία της εταιρείας βασίζεται σε τρεις πυλώνες. Αυτοί είναι οι αποτελεσματικές επενδύσεις, η καλή σχέση αξίας προς τιμή στις προσφερόμενες υπηρεσίες και το δίκτυο διανομής.
Παρά το γεγονός ότι η Play είναι ο «Βενιαμίν» στην πολωνική αγορά τηλεπικοινωνιών, η συσσωρευμένη εμπειρία των στελεχών της είναι εξαιρετική. Το εξαμελές διοικητικό της συμβούλιο μετράει αθροιστικά περισσότερα από 100 χρόνια εμπειρίας. Οσο για τον διευθύνοντα σύμβουλο, είναι επικεφαλής εταιρειών του χώρου, χωρίς διακοπή, τα τελευταία 20 χρόνια! Με επιτελικές θέσεις στη Δανία, στη Νορβηγία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία και στην Πολωνία, θεωρείται ίσως ο πιο έμπειρος διευθυντής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας σε όλον τον κόσμο.
Στο μετοχικό κεφάλαιο της Play, πέραν του κ. Γερμανού, ποσοστό 47% κατέχει το επενδυτικό fund Novator, το οποίο είναι γνωστό για τις επενδύσεις του στον κλάδο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Οι δύο εταίροι έχουν πραγματοποιήσει συνολική επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ στην Πολωνία και η Play διαθέτει τελευταίας τεχνολογίας τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, τα οποία της επιτρέπουν να προσφέρει τις πρωτοποριακές της υπηρεσίες τέταρτης γενιάς.
Τέλος, η Play, αξιοποιώντας και το δίκτυο καταστημάτων που είχε ο κ. Πάνος Γερμανός, διαθέτει περισσότερα από 1.000 καταστήματα σε όλη τη χώρα, τον ίδιο αριθμό δηλαδή με τους ανταγωνιστές της.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ