Εντονοι ήταν οι προβληματισμοί στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ στην Αγίου Κωνσταντίνου μετά τις χθεσινές εξελίξεις στην κυβέρνηση και την ουσιαστική αποχώρηση από αυτήν πριν την κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Οι οριστικές αποφάσεις για τη στάση που θα κρατήσει η ΔΗΜΑΡ λήφθησαν στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής.

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υποστήριξε ότι πρέπει να αποσυρθούν οι υπουργοί του κόμματος από την κυβέρνηση Σαμαρά και απόσυρση στελεχών από τον Δημόσιο τομέα κάτι που τελικά αποφασίστηκε. Επίσης αποφασίστηκε το κόμμα να κινηθεί στη γραμμή της προγραμματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή θα ψηφίζει τα νομοσχέδια τα οποία θεωρεί ότι είναι σύμφωνα με τις αρχές της, ενώ δεν θέτει θέμα να πέσει η κυβέρνηση.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα 11 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της απόφασης, 2 κατά (Ψαριανός, Οικονόμου) και 1 λευκό (Λυκούδης). Από την Εκτελεστική Επιτροπή 4 μέλη της ψήφισαν κατά (Τσικαρδάνη, Γεωργάτος, Λειβαδάς, Αντωνίου).

Οσοι ψήφισαν κατά ήθελαν τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση.

Την Τρίτη θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή, την Τετάρτη η Κοινοβουλευτική Ομάδα και το επόμενο Σάββατο η κεντρική Επιτροπή όπου θα τεθεί και το θέμα τι θα κάνει το κόμμα αν τεθεί θέμα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι:

«Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Η ΔΗΜΑΡ έδωσε και θα δώσει τη μάχη για την παραμονή της χώρας στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Η ΔΗΜΑΡ θα είναι παρούσα σε αυτή τη μάχη με τις δικές της διακριτές πολιτικές θέσεις. Η ΔΗΜΑΡ επιμένει στη μεταρρυθμιστική της πολιτική και στην αναζήτηση και διεκδίκηση λύσεων μέσα στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Αυτή θα είναι η πολιτική μας παρουσία.

Σε αυτή την προσπάθεια η ΔΗΜΑΡ θα είναι ενεργή, αλλά και αντίθετη σε αυθαιρεσίες, αυταρχισμούς και πολιτικές που προωθούν κομματικές επιλογές και δεν υπηρετούν την ανόρθωση της χώρας, της κοινωνίας και τους δημοκρατικούς θεσμούς».

Στο μεταξύ, την παραίτησή τους στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά υπέβαλαν και επισήμως, το απόγευμα της Παρασκευής, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, ο υπουργός ΔικαιοσύνηςΑντώνης Ρουπακίωτης και η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη.

Όπως αποφασίστηκε στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, θα αποσυρθούν από την κυβέρνηση όλοι οι υπουργοί που είχε υποδείξει το κόμμα του Φώτη Κουβέλη.

Εκτός των κ.κ. Μανιτάκη και Ρουπακιώτη, καθώς και της Φωτεινής Σκοπούλη, από τη ΔΗΜΑΡ προέρχεται και ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου (υφυπουργός Παιδείας).

Επίσης, από τη ΔΗΜΑΡ προέρχονταν έξι γενικοί γραμματείς και δύο ειδικοί γραμματείς, οι οποίοι θα αποσυρθούν επίσης.

Δήλωση μελών της Ε.Ε. της ΔΗΜΑΡ για την αποχώρηση από την κυβέρνηση

«Το άλμα στο κενό έγινε. Η Δημοκρατική Αριστερά μεγεθύνοντας αδικαιολόγητα μια διαφωνία της ως προς το εργασιακό καθεστώς στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, αποφάσισε να εγκαταλείψει την κυβέρνηση. Η κίνηση αυτή, φοβόμαστε πως επικαλείται τον αδιαμφισβήτητο πολιτικό τυχοδιωκτισμό της ΝΔ ως πρόσχημα για την απόσειση του βάρους των κυβερνητικών ευθυνών. Η ΔΗΜΑΡ, ενώ η κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα επιβάλλει ενεργότερη συμμετοχή και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, εγκαταλείπει την εθνική προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση, αποδομεί την ιδέα της αριστεράς της ευθύνης, επιστρέφοντας ουσιαστικά στα ειωθότα του αριστερού αρνητισμού, ως μια ήπια εκδοχή ΣΥΡΙΖΑ. Το αφήγημα της ανοχής και της προγραμματικής αντιπολίτευσης που θα προβληθεί ως εναλλακτική στην κυβερνητική συμμετοχή δεν έχει ακροατήριο και θα είναι αυτοκτονικό ως προς τα αποτελέσματά του».

Πριν την κοινή συνεδρίαση

Στελέχη του κόμματος μιλούσαν για μεγάλο θυμό καθώς η ΔΗΜΑΡ είχε στηρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά, με μεγάλο πολιτικό κόστος, κάτι όπως που όπως έλεγαν δεν αναγνωρίστηκε από τον πρωθυπουργό σε θέματα όπως η ΕΡΤ και το αντιρατσιστικό.

Τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ όπως αναφέρουν πληροφορίες από την Αγίου Κωνσταντίνου είναι χωρισμένα στα τρία με τα λιγότερα να υποστηρίζουν τη συνέχιση της συμμετοχής του κόμματος στην κυβέρνηση. Από τους υπόλοιπους άλλοι είναι υπέρ της αποχώρησης από την κυβέρνηση και άλλοι υπέρ της ψήφου ανοχής προς αυτήν.

Ο αντίκτυπος της χθεσινής δήλωσης του κ. Φώτη Κουβέλη που αφήνει ανοιχτή την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση ήταν θετικός στο πολιτικό ακροατήριο που απευθύνεται το κόμμα της ανανεωτικής Αριστεράς. Ακόμα και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές αναφερόντουσαν με πολύ θερμά λόγια στην απόφαση της ΔΗΜΑΡ να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Οι θέσεις Μπίστη και Οικονόμου

Βαρύτατες αιχμές κατά του Φώτη Κουβέλη αφήνει το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Μπίστης, χαρακτηρίζοντας «παραλογισμό» τη στάση που κράτησε μετά το «ναυάγιο» στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Μπίστης τόνισε ότι ο παραλογισμός ξεκίνησε από τον πρωθυπουργό και ολοκληρώθηκε από τον Φώτη Κουβέλη, ενώ χαρακτήρισε τον Ευάγγελο Βενιζέλο «φωνή λογικής».

Ολόκληρη η ανάρτησή του κ. Μπίστη στο Facebook:

«Ο Κουβέλης ολοκλήρωσε σήμερα τον παραλογισμό που ξεκίνησε πριν δυο βδομάδες ο Σαμαράς. Και οι δυο χωρίς σχέδιο, χωρίς ψυχραιμία έβαλαν την χώρα σε περιπέτεια. Ξέρω ότι ορισμένοι θα ψάξετε τα » βαθύτερα αίτια» και θα αναλωθείτε σε αναλύσεις. Ματαιοπονείτε. Οι Αγγλοι το λένε «It is the short answer». Ο Σημίτης το είπε αλλιώς: «ελπίζω να έχουν μυαλό όσοι χειρίζονται την υπόθεση». Ο Βενιζέλος ήταν φωνή λογικής. Μπορούμε να διαφωνούμε μαζί του σε πολλά αλλά οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε ότι σε όλη την διάρκεια της κρίσης δεν έπαιξε με την σταθερότητα της χώρας. Λυπάμαι για την στάση της ΔΗΜΑΡ, που βολοδέρνει και όποια και αν είναι η τελική της επιλογή (πχ ανοχή) έχασε το τρένο και το φάντασμα της κατάληξης του Καρατζαφέρη πλανάται πάνω της».

Αντιδράσεις για τη στάση Κουβέλη

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Βασίλης Οικονόμου, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι η ΔΗΜΑΡ πρέπει να παραμείνει στην κυβέρνηση και να συνδιαμορφώσει την κυβερνητική πολιτική. «Σέβομαι τον Φώτη Κουβέλη και θα παραμείνω στη ΔΗΜΑΡ γιατί είναι δημοκρατικό κόμμα» είπε.

Μιλώντας στο Mega, ο Σπ.Λυκούδης απέφυγε να ξεκαθαρίσει την εικόνα, σημείωσε πάντως: «Είναι λογικό ο κόσμος να πιστεύει ότι η ΔΗΜΑΡ είναι εκτός κυβέρνησης». Αναφερόμενος στις αιτίες που οδήγησαν στην κυβερνητική κρίση, σημείωσε: «Είμαστε η Αριστερά της ευθύνης, θέλουμε να αποδείξουμε ότι είμαστε και η Αριστερά της Δημοκρατίας».

Η δήλωση Φώτη Κουβέλη

Ευθύνες στην ΝΔ και τον πρωθυπουργό έριξε οΦ. Κουβέληςγια το ναυάγιο στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών.

«Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δεν προέκυψε ο κοινός πολιτικός τόπος στο ζήτημα της ΕΡΤ. Η αναδιοργάνωση της ΕΡΤ πρέπει να γίνει με την ΕΡΤ σε κίνηση και με παρόντες όλους τους εργαζομένους, θέση που επανέλαβα. Δεν πρόκειται για τυπικό διαδιαστικό ζήτημα, αφορά στην ουσία. Το μάυρο στην τηλεόραση και η βίαιη διακοπή των συχνοτήτων ήταν συγκεκριμένη πολιτική λογική. Για εμάς είναι ζήτημα δημοκρατικής νομιμότητας. Παρά τη διαταγή του προέδρου του ΣτΕ να ενεργοποιηθούν οι συχνότητες, η απόφαση αυτή δεν έτυχε εφαρμογής όπως όφειλε να πράξει η κυβέρνηση. Το μαύρο παραμένει στους τηλεοπτικούς δέκτες.

Δεν επήλθε συμφωνία. Η αποδοχή αυτής της πρότασης δεν θα άλλαζε την ουσία των πραγμάτων, που είναι ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Η ΔΗΜΑΡ δεν απομακρύνεται από τη μεταρρυθμιστική της πολιτική, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Γι’ αυτό λέμε ναι στη μεταρρύθμιση, αλλά όχι στην προσβολή της νομιμότητας. Η κυβέρνηση προχώρησε στην πράξη νομοθετικού περιεχόμενου παρότι γνώριζε την αντίθεσή μας, ερήμην τεσσάρων υπουργών της ΔΗΜΑΡ και του ΠαΣοΚ. Αυτή είναι μια επιλογή άρνησης της συλλειτουργίας της κυβέρνησης.

Δεν είναι δική μας ευθύνη ότι δε βρέθηκε ο κοινός πολιτικός τόπος. Η ΝΔ δεν προσήλθε σε αυτή την κοινή βάση»