Ταύροι εν υαλοπωλείω…

Τι είπε το ΣτΕ χθες το βράδυ; Αυτό για το οποίο φωνάζει όλη η Ευρώπη στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες

Ταύροι εν υαλοπωλείω… | tovima.gr

Τι είπε το ΣτΕ χθες το βράδυ; Αυτό για το οποίο φωνάζει όλη η Ευρώπη στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες – και δεν φωνάζει επειδή θέλει να προστατεύσει συμφέροντα και βολεμένους: ότι δεν μπορείς να αφήσεις μία ευρωπαϊκή χώρα χωρίς δημόσια τηλεόραση, έστω και «προσωρινά» – το αρχικό «προσωρινά», μην το ξεχνάμε, ήταν μέχρι το Φθινόπωρο…

Είπε ότι δεν γίνεται να πας απέναντι σε ότι έχει διαμορφωθεί και έχει αποτυπωθεί σε νόμους της χώρας και αφορά την ουσία του ελληνικού δημοκρατικού πολιτεύματος, όπως και της κάθε ευρωπαϊκής χώρας, ακριβώς επειδή απαντάει σε κάτι που στην Ευρώπη είναι αδιανόητο να θιγεί.

Το ΣτΕ δεν είπε ότι δεν μπορείς να μεταρρυθμίσεις. Ούτε ότι δεν μπορείς να εξυγιάνεις. Δεν είπε ότι δεν μπορείς να αλλάξεις τα πράγματα. Είπε, δηλαδή, το αυτονόητο και το προφανές.

Γιατί άραγε αυτό, που προκάλεσε ακόμα και την αντίδραση του Συμβουλίου της Ευρώπης, δεν μπορούσε να το αντιληφθεί η κυβέρνηση πριν κάνει την κίνησή της; Δεν έχει στις τάξεις της, ή κοντά της, νομικούς που θα μπορούσαν να της το πουν; Ασφαλώς έχει. Αλλά δεν ένιωσε την ανάγκη να τους ρωτήσει. Κι εδώ είναι όλο το πρόβλημα.

Ειδικά υπό συνθήκες μεγάλης έντασης, δεν είναι νοητό να προχωρά κανείς σε μείζονες κινήσεις με αυταρχική λογική, η οποία έχει μάλιστα τόσο μεγάλα προβλήματα συμμόρφωσης με την έννομη τάξη.

Οι διεθνείς αντιδράσεις που προκλήθηκαν για την ΕΡΤ δεν είχαν να κάνουν τόσο με τις απολύσεις, όσο με αυτό το αγαθό που δεν μπορεί να μην προστατευθεί στα πλαίσια μιας δυτικής δημοκρατίας.

Είναι λάθος η λογική «ρίχνω μαύρο» επειδή υπάρχει διαφθορά, μεγάλο κόστος, μικρή τηλεθέαση κοκ. Είναι σα να λες ότι υπάρχουν γιατροί δημόσιων νοσοκομείων που είναι διεφθαρμένοι, άρα να κλείσουμε τα δημόσια νοσοκομεία. Ή στρατιωτικοί, άρα να καταργήσουμε την άμυνα. Ή, ακόμα περισσότερο, ότι η Βουλή έχει μέσα της και διεφθαρμένους βουλευτές, κοστίζει πολύ να συντηρείται, δεν πατάει κι ο κόσμος, ε, ας την κλείσουμε να την αλλάξουμε αργότερα…. Αυτό είναι. Και είναι, προφανώς, πέρα για πέρα λάθος.

Τη διαφθορά, την αναποτελεσματικότητα ή το κόστος, δεν τα χτυπάς με αυτό τον τρόπο. Υπάρχουν αυτά στην ΕΡΤ; Ασφαλώς και υπάρχουν και ασφαλώς και πρέπει να αντιμετωπιστούν με τον πιο σοβαρό δυνατό τρόπο. Ουδείς διαφωνεί με αυτό – η παρούσα τουλάχιστον στήλη το έχει επισημάνει πολύ πριν γίνει όλος αυτός ο άνευ λόγου χαμός. Οποιος θέλει μπορεί πολύ εύκολα να το διαπιστώσει ανατρέχοντας στο άρθρο της 25ης Απριλίου με τον εύλογο τίτλο «Η ντροπή της ΕΡΤ».

Αλλά η μεταβολή δεν μπορεί να γίνει μέσα από πολλαπλά οριακές διαδικασίες αυτής της μορφής που θίγουν τον πυρήνα της δημοκρατικής λειτουργίας τόσο ως προς τη μέθοδο, όσο και ως προς την ουσία.

Το ΣτΕ, δεν μπήκε στο ζήτημα των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, επειδή δεν είναι η δουλειά του να μπει, καθώς τοποθετήθηκε όχι ως προς την πράξη, αλλά επί της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών. Επιπλέον, το τεράστιο ζήτημα με αυτές, είναι η κατάχρησή τους, η αθροιστική επιστράτευσή τους. Όμως αυτό είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο ζήτημα.

Υπάρχουν επίσης και άλλα προβλήματα που έθεσε ήδη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως λ.χ. το ζήτημα των αποζημιώσεων, αλλά και εκείνο των ταμείων: έχουν σκεφτεί πώς θα λειτουργήσει, πραγματικά και νομικά, ή τώρα θα το δουν και αυτό;

Αν στην κυβέρνηση δεν είχαν λειτουργήσει ακατανόητα ως ταύροι εν υαλοπωλείο, όλα αυτά θα είχαν προληφθεί. Η ζημιά που έγινε όμως είναι μεγάλη, επίσης σε πολλά επίπεδα. Τώρα, θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να αρθούν, αν μπορούν να αρθούν, οι ευρύτερες συνέπειές. Πολλά πράγματα, ακόμα και για την ίδια την ΕΡΤ και τη μεταρρύθμισή της – και όχι μόνον γι αυτή- θα γίνουν τώρα αρκετά, αν όχι πολύ πιο δύσκολα.

Όλα αυτά είναι ακατανόητα. Εκτός κι αν ήταν μια πολύ μεγάλη παράσταση, που θα άξιζε να γίνει σίριαλ. Αλλά το «σενάριο» ενός τέτοιου σίριαλ δεν θα ταίριαζε σε μια νέα εκδοχή της ΕΡΤ που πρέπει να υπάρξει. Θα ταίριαζε περισσότερο στις πιο κακές στιγμές της…

Καλά είναι λοιπόν τα αυγά και οι ομελέτες, αλλά, μας πέσανε βαριά – και χωρίς λόγο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk